150 лв. глоба за всеки нахранил бездомно куче или котка в Благоевград

Дискусия в 'Зоо Клуб' започната от Андон Иванов, 7/6/16.

 1. Андон Иванов

  Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

  Регистрация:
  26/9/13
  Мнения:
  351
  Пол:
  Мъж
  Не знам дали да се смея или да плача на глупавите идеи, които им хрумват на някой управници в страната.

  Днес попаднах на ето тази новина и останах потресен:
  http://www.dunavmost.bg/Bulgaria/News/51732-150-leva-globa-ako-hranish-bezdomno-kuche

  Накратко, ако имате неблагоразумието да нахраните бездомно куче или коте и ви видят инспектори по обществен ред и сигурност в община Благоевград е много вероятно джобчето ви да олекне с 150 лв.

  Ще си позволя да цитирам от статията и да коментирам, как аз виждам нещата.  Ок... обаче за да има бездомни кучета и котки по улиците, значи все пак приютите не прибират всички домашни любимци, а доста често и в някой общини хващат бездомните питомци, кастрират ги, обезпаразитяват ги и отново ги пускат на улицата.

  Да речем, че всички спрат да хранят бездомните кучета и котки, след време те ще изгладнеят до толкова, че агресията би била по-голяма. Всички знаем как се държат кучетата, когато са свикнали да ги хранят, но все пак ще спомена, за тези, които не знаят - "В повечето случаи отиват и почват да те 'мазнят' на човека да им даде нещо за хапване".

  Ако обаче спрат да ги хранят, според мен биха възникнали следните проблеми:
  • Агресията в кучетата и котките би се отприщила;
  • Въпросните животинки, биха търсили начин да се нахранят, включително като пръскат боклуците от кофите;
  • В случай, че нямат възможност да ровят из боклуците за да си търсят храна, най-вероятно биха започнали от глад да нападат хората, които насят храна в себе си или тези, които са тръгнали да си изхвърлят боклука с цел да си вземат нещо за ядене;
  • Ще започнат да се пръснат из целият град, вместо да се въртят в един квартал в който вероятно ще познават всички и ще са добронамерени към тях и т.н. и т.н.
  Това са само малка част от възможните проблеми в такава ситуация, сигурен съм, че има още куп негативни ситуации, които биха могли да се споменат.

  Изказването на въпросната госпожа не съм сигурен до колко е професионално и адекватно, но граничи с глупостта и честно казано няма никаква логика. На всички им е ясно, че приютите не могат да приютят всички животинки, а дори и да могат, явно не го правят, защото този проблем го има в всеки град и до сега май адекватно и хуманно решение не се е намерило.

  Като се замисля, дори доколкото знам в някой страни се поощрява това да се хранят и поят бездомни животинки, а ние тук се чудим как да ги гоним, мъчим и тровим. Смея да твърдя, че имам някакъв опит с кучета и до сега не съм попадал на куче, което да хапе без причина. Винаги има причина, дори и на пръв поглед да не я забелязваме, но най-честите причини са:
  • Някой ги е провокирал, като ги гони да ги бие;
  • Наплашени са от други хора, които са ги били и затова си мислят, че всеки, който ги доближи има за цел да ги рита;
  • Изгладнели са;
  • Когато човек доближи до "тяхното"(място което възприемат за свое или в близост до мястото където са родили малки) място;
  • Били са домашни кучета и собственика ги е научил да са "пазачи" и да скачат срещу всеки, който не е от семейството.
  В момента не мога да се сетя за други причини, но със сигурност списъка не се изчерпва само с това. Сигурно има и кучета, които нападат без причина, но поне аз не съм попадал на такива.

  При всички положения, дори с тази забрана съм сигурен, че би имало много повече негативи, отколкото в момента, когато биват хранени.

  Ще се радвам, да прочета и вашето мнение по въпроса, така, че чувствайте се свободни да коментирате.
   
Други теми, които вероятно биха ви били полезни:
Форум Заглавие Дата
Зоо Клуб всеки иска да сгрешиш 28/12/21
Зоо Клуб ние сме на всеки километър - 1944 раници и 1989-1999-2021-... раници англия 17/10/21
Зоо Клуб ние сме на всеки километър 20/9/21
Зоо Клуб всеки иска тайно да сгрешиш... 16/9/21
Зоо Клуб ние сме на всеки километър 6/9/21

Сподели страницата