Бяла телешка яхния

Дискусия в 'Кулинарен клуб' започната от lpetkova, 1/6/14.

  1. lpetkova

    lpetkova Потребител

    Регистрация:
    1/6/14
    Мнения:
    5
    Пол:
    Жена
    Продукти:
    за 4-5 порции
    800 г телешко месо (от плешката)
    1 глава лук
    3 големи моркова
    2 зърна карамфил
    2 с.л. нарязани листа целина
    Бялата част на едив малък стрък през
    2 сикилидки чесън
    1 дафинов лист
    1 ч.л. суха мащерка (или няколко стръкчета прясна)
    40 г масло
    40 г брашно
    1 жълтък
    Сокът на половин лимон
    2 с.л. неподсладена заквасена животинска сметана
    8 средно големи картофа
    Телешкото месо се нарязва на едри кубчета (2-3 хапки). Лукът и морковите се обелват. Лукът се разрязва на 4 и в две от частите се забива по едно зрънце карамфил. Морковите се нарязват на колелца, а празът – на ситно.Месото се бланшира за 1 минута във вряща вода. Изважда се и се отцежда, а водата се изхвърля. Месото се поставя в тенджерата под налягане, добавят се лука, праза, целината, морковите, чесъна и подправките и се налива вода, колкото да ги покрие (цялото количество не трябва да надхвърли критичното ниво на тенджерата, в моята стигна някъде до средата). Подправя се със сол и черен пипер. Тенджерата се затваря добре и се поставя на силен огън до завирането. В момента, в който започне да „съска”, котлонът се намалява на тих огън и се оставя да се вари за 20 минути. Ако ползвате обикновена тенджера, варенето трябва да е на тих огън за около час и половина.Междувременно картофите се обелват и сваряват на пара. Запазват се топли.Когато месото стане готово и налягането спадне, тенджерата се отваря и месото и зеленчуците се изваждат от бульона и се запазват на топло. Бульонът се прецежда през тензух или сито. В тенджера се разтопява маслото на умерен огън, добавя се брашното и се запържва до златисто. Разрежда се постепенно с бульона до желаната гъстота, като се бърка непрекъснато, за да не се образуват бучки. Тенджерата се отдръва от огъня и се добавят жълтъка, лимоновия сок и сметаната и се разбърква добре.
    Месото и зеленчуците се сервират в чиниите, добавят се соса и сварените картофи.
     
    Андон Иванов харесва това.
  2. Google AdSense Реклама



    за да скриеш рекламите.
  3. Андон Иванов

    Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

    Регистрация:
    26/9/13
    Мнения:
    351
    Пол:
    Мъж
    Много добра рецепта. Честно казано преди години съм ял подобна яхния и беше много вкусна, но не се бях сещал до сега за нея. Май е време да разнообразим ястията вкъщи и непременно ще се възползвам от рецептата. Благодаря. :yes::party:
     
Други теми, които вероятно биха ви били полезни:
Форум Заглавие Дата
Кулинарен клуб халва бяла 3/10/21
Кулинарен клуб „бялата лястовица“ 24/9/20

Сподели страницата