Бременност след раждане с цезарово сечение

Дискусия в 'Раждане' започната от Андон Иванов, 22/3/14.

 1. Андон Иванов

  Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

  Регистрация:
  26/9/13
  Мнения:
  351
  Пол:
  Мъж
  Вашият биологичен часовник цъка, желаете още едно дете, но се притеснявате от предишното раждане, което е било чрез секцио /цезарово сечение/. Обикновено АГ специалистите съветват жените родили чрез цезарово сечение да имат нова бременност най-рано след 2,3 години от предишното раждане. Разбира се този период е относителен и зависи от общото здравословно състояние на бъдещата майка, дали предишната бременност е протекла нормално или е имало усложнения, и не на последно място как е протекло самото раждане, как е минал пост оперативния период. Ако раждането е минало като по учебник, следващата бременност може да се планува и по-рано от 2 години. Но всичко е индивидуално и не може да се даде еднозначен отговор, които да е валиден за всяка една жена, желаеща да роди отново.

  Разбираемо е желанието на някои жени да имат още едно дете съвсем скоро след като са родили, но все пак трябва да се съобразите и с някои фактори, които биха попречили на очакваната нова бременност, особено ако сте родила чрез секцио.

  Ето и някои от симтомите, на които да обърнете внимание:
  • след родилна депресия;
  • емоционален стрес;
  • как е зараснал разреза от предишното раждане;
  • да няма вагинално течение.

  Обикновено гинеколозите съветват младите майки, ако първото раждане е било чрез цезарово сечение, то второто да е нормално. Изключение правят само случаите, когато има фактори, които биха рискували здравето и живота на майката и бебето.

  Но, не действайте на своя глава, защото една бременност много скоро след раждане с цезарово сечение може да носи много рискове. Най-малкото от гледна точка на зарастването на матката и пълното ви възстановяване. Всяка нова и скорошна промяна в тялото ви ще доведе до силен емоционален стрес, хормонални проблеми и много други. А в крайна сметка, за да сте отново пълноценна майка и да износите и да родите здраво детенце, тялото ви трябва да се възстанови напълно след секциото. Защото в противен случай може да рискувате, както собственото си здраве, така и това на детето ви.

  А, за да може да се възстановите по-бързо ще ви дадем няколко съвета:
  • Приемайте редовно витамини, желязо и фолиева киселина;
  • Изчакайте цикълът ви да се нормализира. При някои жени за това е понякога е необходима повече от година;
  • Опитвайте се за сте спокойна и да не се подавате на стресови ситуации;
  • Избягвайте цигари, алкохол и наркотици;
  • Отпуснете се и престанете да мислите само за това кога отново ще забременеете. Просто се наслаждавайте на всичко, което имате в момента. И нека мечтата за второ дете да не ви стане фикс идея и да забравите първородното си дете.

  И така, ако вече сте бременна, то не мислете само за това как е минала предишната ви бременност /ако сте имали усложнения/, как е минало раждането, независимо дали е било по нормален начин или чрез цезарово сечение. Наслаждавайте се на момента, усетете как до сърцето ви бие още едно мъничко сърчице, отдайте се на мечти и си мислете само хубави неща. Винаги бъдете позитивна и не се подавайте на стрес. Не се оставяйте да изпаднете в депресия, мислете само за детето, което расте във вас, но не забравяйте и неговото братче или сестриче, което също има нужда от майка си. Всичко останало оставете в ръцете на акушер-гинеколога и акушерката, които ще проследяват бременността ви.
   
  Габриела Георгиева харесва това.
 2. Google AdSense Реклама  за да скриеш рекламите.

Сподели страницата