Бързо, лесно, вкусно. Какво да сготвя за вечеря?

Дискусия в 'Кулинарен клуб' започната от Мирослав, 28/11/13.

  1. Мирослав

    Мирослав Добре познат потребител

    Регистрация:
    26/9/13
    Мнения:
    47
    Пол:
    Мъж
    Идеята на темата е да споделите рецепти, които сте опитвали, стават бързо и най-вече са вкусни.

    За да не създавам нова тема и да си отговарям първи в нея, ще публикувам любимата ми рецепта. Макар че съм мъж, обичам да готвя и често посягам към печката.

    Пилешка кавърма

    Необходими продукти: (Тъй като имам вече 6 месечен стаж, си позволявам да добавям и видоизменям основната рецепта. Тук ще споделя как я правя аз и какви продукти използвам)
    - 700 гр. пилешко месо без кости (филе)
    - 4 глави лук (може и праз)

    - 300 гр. нарязани гъби
    - 250 мл. доматен сос или пюре
    - 1 червена чушка (ако няма червена и зелена върши работа)
    - 1 морков
    - половин кутия майонеза Краси
    - 1 чаена лъжица горчица
    - 1 чаена лъжица соев сос
    - 1 чаена лъжица червен пипер
    - 1 чаена лъжица черен пипер
    - 1 супена лъжица брашно
    - други подправки

    Първо нарязвам филето на малки парченца и го изсипвам в дълбока купа, където добавям една лъжица соев сос, майонезата и горчицата. Разбърквам добре и оставам около 30-40 минути за да може месото да поеме съставките. В нагорещен тиган с малко олио запържвам вече поелото пилешко месо до степен, в която месото побелее. След това премествам продуктите в по-дълбок съд и добавям ситно нарязания лук, чушка, морков и гъби (гъбите изсипвам заедно със соса). Похлупвам с похлупак и оставям на слаб огън да се задуши за около 15-20 минути. Внимавайте да не загорите продуктите, ако съда в който задушавате не е с двойно дъно и има такава опасност е препоръчително периодично да разбърквате. След това добавяме доматения сос или пюрето, заедно с подправките и брашното. Разбъркваме добре и отново похлупваме за около 5 мунити. Преместваме продуктите в намаслена тава и печем 30 минути в предварително затоплена фурна на 200 градуса.

    Сервира се топло.
     
  2. Google AdSense Реклама



    за да скриеш рекламите.
  3. Андон Иванов

    Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

    Регистрация:
    26/9/13
    Мнения:
    351
    Пол:
    Мъж
    @Мирослав, въпреки, че не е особено бърза рецептата ти, звучи апетитно и ще го изпробваме скоро.

    Темата не е никак лоша и да си призная и аз от време на време, когато съм на кеф си позволявам да сготвя нещо, което в повечето случаи е и вкусно (надявам се и другите от моето семейство да мислят така :bigsmile: ).

    В този ред на мисли, ще си позволя да добавя и аз една бърза импровизация от моят кулинарен опит.

    Вкусни топки в доматен сос

    - 500 гр. кайма;
    - лук ( праз-лук );
    - зелена чушка;
    - гъби;
    - 200-300 мл. доматен сос;
    - подправки ( сол, черен пипер, червен пипер, дафинов лист, 10 зеленчука или друга подобна подправка, а понякога добавям и кимион ).

    Омесвам каймата с солта, кимиона, червеният и черният пипер, докато се разнесат добре подправките, след което оформям на малки топчици ( като тези, които се правят за супа топчена например). Въпросните топки ги запържвам до леко почервеняване в тиган с предварително леко нагорещена мазнина, след което добавям лука ( праз-лук) нарязан на ситно, чушките (и те нарязани на ситно) и гъбите ( ако са пресни или големи бъги ги нарязвам и тях, ако са от ситните в буркана ги слагам директно, като изцеждам то соса).

    След като се позапържат гъбите и омекнат чушките добавям доматеният сок, подправка 10 зеленчука(става и друга подобан подправка) на око и вкус, след което слагам 1-2 дафинови листа. Цялата тази смес оставям да къкри на тих огън, като от време на време разбърквам докато соса се сгъсти, след което свалям от котлона и запрятаме ръкави с по 1-2 филийки хляб :)

    Рецептата не отнема много време за приготвяне, а винаги, когато я правим си облизваме пръстите.

    Между другото, пробвали сме същата рецепта с свинско или пилешко месо на късове, вместо топчета и отново става страшно вкусно :itwasntme:
     
  4. slavchev

    slavchev Потребител

    Регистрация:
    19/12/13
    Мнения:
    11
    Пол:
    Мъж
    Аз пък правя много хубава вечеря. Значи вземате 500 гр. бял боб, сварявате го за 1-2 часа на силен огън. Когато боба е готов го изхвърляте и слагате пържолите на скарата :D приятно хапване
     
    Андон Иванов харесва това.
  5. Андон Иванов

    Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

    Регистрация:
    26/9/13
    Мнения:
    351
    Пол:
    Мъж
    @slavchev бас държа, че тая рецепта е любима на всеки, но аз знам една по-изтънчена... боб по хайдушки

    Изкопавате в двора си една хубава голяма дупка, слагате дърва отдолу, поставяте едно цяло агне, след това отново дърва и отгоре поставяте едно гърне с боб... варите докато боба стане напълно готов, след което ритате гърнето с боба и си похапвате вкусно печено агне на жар :rock:
     
    slavchev харесва това.
  6. slavchev

    slavchev Потребител

    Регистрация:
    19/12/13
    Мнения:
    11
    Пол:
    Мъж
    Мдааа и това е добър вариант, но е да е младо агънце, че иначе миришат и са жилави :)
     
  7. uphero

    uphero Активен потребител

    Регистрация:
    15/12/13
    Мнения:
    29
    Пол:
    Мъж
    Да се включа и аз с едни спагети.

    Продукти:
    1 пакет спагети
    250 грама кайма
    2 шепи гъби печурки
    1 глава лук
    кашкавал


    Сваряваме добре спагетите, прецеждаме и отделяте на една страна.
    Запържваме заедно лука и каймата с повечко олио като бъркаме енергично за да стане каймата на "трохи". Малко преди да каймата да се е изпържила добре добавяме гъбите нарязани на филийки. Задушаваме на бавен огън и добавяме подправки - черен пипер, малко кимион и каквото друго ви дойде наум.
    След като гъбите са омекнали сваляме от огъня и смесваме със спагетите и разбъркваме добре. Изсипваме получената смес в дълбока тава, настъргваме кашкавал обилно и печете за 15 минути в добре загрята фурна.
    При желание гарнирате с кетчуп и майонеза и поливаме със студена бира.
     
    Андон Иванов харесва това.
  8. Андон Иванов

    Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

    Регистрация:
    26/9/13
    Мнения:
    351
    Пол:
    Мъж
    Наистина спагетите на фурна са много вкусни. Ние обаче добавяме и някакво сосче към запръжката за да са по-овкусени... например доматено сосче или пък сметана за готвене. Накрая направо да си оближеш пръстите ;)

    Тъкмо преди малко експериментирах с още една нова рецепта за постно ястие и стана вкусно, та нека да сподлея, ако някой има желание да го пробва.

    Пълнени чушки с боб

    Продукти:
    1 буркан с готов сварен боб (може и вие да си сварите малко, около 1-2 шепи боб);
    1 буркан печени чушки или сушени чушки;
    2-3 глави лук;
    1-2 ч.л. червен пипер;
    джоджен и чубрица на око.

    Ако вие си правите боба, го сварете докато омекне, след което вадите от тенджерата и изцеждате. В случай, че е от буркан, просто го прецеждате и оставате настрана.
    В тиган запържвате 2-3 глави нарязан на ситно лук в малко мазнина. Когато лука умекне добавяте 1-2 лъжички червен пипер... разбърквате добре и добавяте боба, малко да се позатопли и той. След това, вадите чушките от буркана и ги изплаквате (ако ползвате изсушени чушки, преди това ги оставяте в топла вода да омекнат, примерно за 5-10 минутки). Изплакнатите чушки ги пълните с плънката, която по-рано направихте, след което запечатвате входа на напълнената чушка с малко брашно (топвате в брашно или поръсвате отгоре). Така напълнените чупки ги подреждате в предварително намазнена тавичка с олио. В случай, че ви остане от плънката я разпръсквате между чушките.

    Когато сте готови с пълненето и подреждането, заливате с малко вода, колкото да се задъни тавичката (аз сложих една малка кафена чашка с вода), след което отново поливате чушчиците с олио и печете докато остане само мазнина ва тавата.

    Не е нещо особено, но наистина е вкусно. Много си отива с някакъв вид кисела трушийка :)
     
  9. Ангелина Генова

    Ангелина Генова Потребител

    Регистрация:
    26/9/13
    Мнения:
    19
    Пол:
    Жена
    Ето и една лесна и бърза за изпълнение рецепта за гъби фрикасе:

    Гъби фрикасе
    Продукти:
    - 300 грама гъби
    - 2 моркова
    - ½ глава лук
    - черен пипер (на зърна)
    - 3 супени лъжици брашно
    - 4 супени лъжици масло
    - 2 жълтъка
    - 1 чаена чаша кисело мляко
    - 2 стръка магданоз
    - сол
    Приготвяне:
    Изчиствате, измивате и нарязвате гъбите (на филийки). Нарязвате морковите и лукът (по-едро нарязани). Сипвате всички зеленчуци във вода заедно с черен пипер и малко сол на вкус да се варят. След като се сварят зеленчуците и черния пипер се изцеждат от бульона.
    Отделно в тиган запържвате брашното в масло, после сипвате малко от бульона така, че да получите средно гъст сос. Разбивате жълтъците с киселото мляко и ги сипвате отново към соса в тигана. Прибавяте гъбите към вече готовия сос.
    Получената смес варите на тих огън като разбърквате постоянно около 4 минути. След като е готово може да сервирате със ситно нарязан магданоз.
     
  10. Ezida

    Ezida Потребител

    Регистрация:
    1/2/14
    Мнения:
    12
    Пол:
    Жена
    Само да вметна, че днес пробвахме въпросните гъби фрикасе и наистина са страхотни, като сос-гарнитура към печено месце, само, че аз гъбите ги извадих, понеже така варени не ми харесват :)

    @Ангелина Генова, благодаря ти за рецептата мила :)
     
  11. Ангелина Генова

    Ангелина Генова Потребител

    Регистрация:
    26/9/13
    Мнения:
    19
    Пол:
    Жена
    Радвам се, че рецептата ти хареса. :happy:
     
  12. Андон Иванов

    Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

    Регистрация:
    26/9/13
    Мнения:
    351
    Пол:
    Мъж
    Скоро не съм писал тук, но снощи реших да сготвя (нещо, което обикновено не се случва много често) нещо вкусно за вечеря и след търсене на подходяща рецепта, която да е бърза, лесна и вкусна и най-важното да подхожда на кулинарните ми способности :bigsmile:, се спрях на една рецепта за Пиле по гръцки от блога на Йоли - http://yoli-www.blogspot.com/2012/11/blog-post_7.html

    Самата рецепта не е нещо кой знае колко сложно, не отнема много време и като изключим, дребните грешки, които допуснах се получи доста вкусно основно ястие, което с гарнитура от картофено пюре е просто превъзходно.

    Ето и необходимите продукти:
    • По рецептата на Йоли ви е необходимо към 800 грама пилешко филе. В моят експеримент с тази рецепта, смятам, че това количество е доста и или трябва да имате наистина голям тиган в който спокойно да запържвате филенцата или да намалите грамажа с поне 200-300 грама.
    • Сол - на вкус
    • Черен пипер - на вкус
    • Брашно за паниране
    • 2 с.л. краве масло
    • 2 с.л. зехтин (предполагам, че и с олио ще се получи)
    • 1 ч.л. сух естрагон
    • 3-4 скилидки чесън, накълцани на ситно.
    • Сок от 1-2 лимона
    • 10-20 зелени маслини
    Начин на приготвяне:
    Пилешкото филе го нарязвате на тънки пържолки (да не са много големи парчета). Посолявате го и добавяте черен пипер на вкус. В тиган с капак (за предпочитане голям и малко по-дълбок) слагате 2-те супени лъжици зехтин. След като зехтина се загрее леко, добавяте и 2-те супени лъжици краве масло да се разтопи и добавяте подправките ( чесъна на ситно и естрагона ). След това овалвате в брашно пилешките пържоли и добре ги изтръсквате за да изпада излишното брашно, след което мятате в тигана и така докато метнете всички пържоли.

    Запичате ги до леко златисто, след което добавяте сока от лимоните и слагате капака, така сока да поври около 3-4 минутки, след което махате капака и добавяте зелените маслини. Запържвате още около минутка-две и ястието е готово.

    Поднася се топло, а в комбинация с картофено пюре и хубаво изстудено бяло вино или розе :drink: е просто божествено. :sun:
     
    uphero харесва това.
  13. Мирослав

    Мирослав Добре познат потребител

    Регистрация:
    26/9/13
    Мнения:
    47
    Пол:
    Мъж
    Ще ви споделя една рецепта, която знам от съпругата на брат ми. Рецептата е лесна, ястието вкусно и най-важното (за хора, като мен които нямат много свободно време) - бързо!

    Необходими продукти:
    - 500 гр. пилешко месо (гърди)
    - 2/3 средно големи картофа
    - 5/6 мариновани (кисели) краставички
    - 1 пакетче майонеза
    - 200 гр. кашкавал
    - сол и подправки по избор

    Начин на приготвяне:
    Намазваме с мазнина дъното на тава. Избелваме картофите и ги нарязваме на колелца с дебелина около 1-2 мм. Вече нарязаните колелца ги нареждаме в тавата с поръсваме със сол и подправки по избор. Аз лично слагам и малко подправка за пиле за аромат. След като сме наредили 1 ред с картофените кръгчета, нарязваме в същата форма и краставички. По същия начин ги нареждаме в тавата над картофите. Разпразяваме пилешкото месо и го счукваме така, че та бъде с дебелина колкото пържола (7-8 мм.). След това пилешкото месо се нарежда в тавата, над реда с краставичките. Може да импровизирате и с допълнителни продукти - например гъби, но най-горния пласт продукти трябва задължително да е пилешкото. След като сте го поставили в тавата, изсипвате съдържанието на 1 пакетче майоназа върху пилешкото месо и разнасяте равномерно навсякъде. Поръсвате с подправки и малко сол отгоре и мятате тавата във фуртата.

    Печенето става задължително на 200 градуса, тъй като ако увечилите градусите рискувате картофите да останат сурови. След около 30-40 минути майонезата е започнала да се запича и да има златист загар, тогава може да добавим и настърган кашкавал и пак да върнем ястието във фурната за още няколко минути (5-10 мин. според зависи как обичате кашкавала). Рецептата става много вкусна и без кашкавал, но аз лично я предпочитам с.

    Полученото ястие се сервира топло и съдържа 3-4 порции, а приготвянето отнема не повече от час заради печенето. Самото приготвяне би следвало да ви отнеме не повече от 15-20 минути :)
     
    Андон Иванов харесва това.
  14. Андон Иванов

    Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

    Регистрация:
    26/9/13
    Мнения:
    351
    Пол:
    Мъж
    @Мирослав, задължително ще се пробва тия дни :D
     
  15. elkamanolova

    elkamanolova Добре познат потребител

    Регистрация:
    4/2/16
    Мнения:
    142
    Пол:
    Жена
    Аз тази вечер ще правя лучник, защото на мъжа ми много му се е дояло.
     
  16. uphero

    uphero Активен потребител

    Регистрация:
    15/12/13
    Мнения:
    29
    Пол:
    Мъж
    Дай рецептата де.
     
  17. ivafileva

    ivafileva Добре познат потребител

    Регистрация:
    28/1/16
    Мнения:
    143
    Пол:
    Жена
    Здравейте, кулинари! Утре вечер родителите ми ще идват вкъщи на гости и искам да ги изненадам с нещо вкусно. Дайте някоя интересна идея?
     
  18. Андон Иванов

    Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

    Регистрация:
    26/9/13
    Мнения:
    351
    Пол:
    Мъж
    Защо не заложиш на нещо стандартно - мусака с кисело мляко и някоя свежа салатка?
     
  19. ivafileva

    ivafileva Добре познат потребител

    Регистрация:
    28/1/16
    Мнения:
    143
    Пол:
    Жена
    Благодаря за идеята! Послушах съвета ти. Някой може ли да ми даде изпитана рецепта за катми?
     
  20. elkamanolova

    elkamanolova Добре познат потребител

    Регистрация:
    4/2/16
    Мнения:
    142
    Пол:
    Жена
    Днес ще приготвя яйца по панагюрски.
     
  21. ivafileva

    ivafileva Добре познат потребител

    Регистрация:
    28/1/16
    Мнения:
    143
    Пол:
    Жена
    Досега правих вита баница на децата с айрян. Много им хареса, изядохме я цялата, нищо не остана.
     
Други теми, които вероятно биха ви били полезни:
Форум Заглавие Дата
Кулинарен клуб Бързо, лесно, вкусно. Какво да си направя за закуска? 28/11/13
Кулинарен клуб Допадат ли ви заведенията за бързо хранене? 10/2/15

Сподели страницата