Цезарово сечение - причини, раждане и възстановяване.

Дискусия в 'Раждане' започната от Ангелина Генова, 25/2/14.

 1. Ангелина Генова

  Ангелина Генова Потребител

  Регистрация:
  26/9/13
  Мнения:
  19
  Пол:
  Жена
  Цезарово сечение означава раждане по оперативен път. Обикновено се практикува само ако има някаква опасност за майката или детето. Както нормалното раждане, така и цезаровото сечение си имат своите рискове и предимства.
  Секцио се прави по преценка на акушер-гинеколог. Докторът избира дата, за която се счита, че плода ще бъде достатъчно развит за да излезе. В същото време датата не трябва да бъде прекалено близо до термина, за да се избегне започването на нормално раждане. Такава дата (за планирано секцио) обикновено е от около 5 до 10 дни преди термина.
  Няколко дни преди операцията се правят изследвания, които показват дали майката е здрава. Един ден преди планираното секцио тя постъпва в болница, за да се подготви. Още от вечерта и дават очистително и я предупреждават да не яде храна, както и да не пие течности, дори и вода. Често тези операции се насрочват за сутришните часове. След предварителната подготовка, майката се отвежда към операционната зала. Там тя ляга на операционната маса (по гръб), като разполага ръцете си встрани от тялото. Поставят се абокат, след това системи. Преди операцията се слага и катетър, понякога усещането е малко болезнено, но е за кратко. Катетър се поставя, тъй-като е необходим по време на операцията и след нея (след раждането майката идва в съзнание, но известно време не може да става, и затова е необходимо поставянето му). Така след катетъра идва ред на упойката. Обикновено се използва епидурална или пълна упойка. Има и друг вид упойки, но по-често използваните за секцио са тези:
  Пълна упойка.
  Тя може да се постави с помощта на маска. До устата на родилката се доближава маска с газ и вдишвайки след няколко секунди тя заспива. Майката не е в съзнание по време на операцията. След събуждането от пълна упойка тя освен лека болка, може да усеща сухота в устата и гърлото и има нужда от вода.
  Епидурална анестезия.
  Тя се поставя в гръбначния стълб. За тази цел майката трябва да легне на страни и да се свие (с прегънати колене към лицето) така в същото време трябва да се стреми да извие гръбнака си назад. Възможно е да се усети влизането на иглата помежду прешлените, обикновено няма болка. Майката отново ляга по гръб на операционната маса. След като се провери дали упойката е подействала, операцията може да започне. През цялото време майката е в съзнание.
  Операцията обикновено протича, като хирургът прави разрез в долната част на корема (хоризонтален разрез с дължина от около 10 до 15 сантиметра). Бебето се изважда до 5 минути. След като проплаче се показва на майката за малко. После се поема от екипа и се носи в детското отделение. В края на операцията разреза се зашива. Майката се измества в реанимация, където да бъде под наблюдение, защото първите няколко часа са по-критични. Постепенно започва да минава действието от анестезията, възможно е болката да започне да се усеща по-силно. При по-големи болки понякога може да се даде болкоуспокояващо.
  Раждането по оперативен път продължава около 50 минути. След операцията докторът показва бебето на майката за минутка и съобщава пола, дължината и килограмите на детето.

  Причини за Цезарово сечение.
  Причините, при които е възможно да се планира секцио са много, но ето някои по-често срещани:
  1. Ако майката има проявено късогледство съществува възможността ретината да се отлепи вследствие от напъните.
  2. Има случаи, в които разширението на отвора при таза не е достатъчно и главата на бебето е по-голяма от него.
  3. Когато бебето не се е обърнало с главата надолу.
  4. Майка износваща над две бебета (или ако едно от бебетата се е разположило неправилно).
  5. Ако е първа бременност, а майката е над 35 години и е имала проблеми по време на носенето на плода.
  6. При оперативно раждане преди по-малко от две години.
  7. В случай, че майката е имала три или повече оперативни раждания.
  Разбира се има още доста възможни причини, които могат да доведат до планиране на секцио. Ето някои не толкова често срещани:
  - Болести или проблеми на шийката на матката.
  - По-значими изменения на тазовата структура.
  - Ако плацентата застане на шийката на матката и препречва пътя на бебето.
  - При така нареченото биологично преносване на плода. При него не само преминава датата на термина (според гестационният календар), но и плода изпитва страдание.
  - По-сериозни проблеми със сърцето също могат да доведат до назначаване на цезарово сечение.
  - Ако бременната има диабет е доста възможно да се планира секцио, като диабетът не е достатъчно основателна причина за това. Цезарово сечение може да се направи обикновено само ако има някакви последствия от него върху плода.
  - Доста често се практикува секцио и при IN VITRO оплождане. Тук главната цел е да се предотврати и най-малкия риск за плода.
  Кога се налага секцио по спешност.
  След започването на нормално раждане понякога може да възникнат проблеми, в следствие на които се налага оперативно раждане. Те са много, но ето някои възможни:
  1. Ако шийката на матката не се разширява достатъчно.
  2. При наличие на по-слаби контракции, или дори е възможно да започнат да спират.
  3. Ако напъните на майката не са достатъчно резултатни.
  4. Възможно е сърдечните тонове на бебето да затихват.
  5. В случаи, когато пъпната връв застрашава живота на бебето (ако е обвита около врата му), или ако е по-къса.

  Възстановяване след раждане по оперативен път.
  Всяка жена се възстановява постепенно, за различен период от време. Но като цяло, това е продължителен процес, които продължава обикновено до около три месеца. През този период майката не трябва да се натоварва физически. Препоръчително е родилката да започне да се опитва да става около 10 часа след секцио. Разбира се трябва да се внимава при лягане и ставане, защото тогава се натоварват точно мускулите на корема, раздвижването става постепенно и по-малко. Около 24 часа след операцията майката се премества от интензивно отделение в стая за родилки. Там тя може да кърми и да се грижи за детето си, макар и малко трудно в първите дни. След краткото гладуване родилката трябва постепенно да започва да се храни. През периода, в който майката кърми не се препоръчва консумирането на някои храни (боб, ядки и други), напитки (кафе, алкохол и други). Не трябва да се приемат и лекарства без консултация със специалист. В периода на кърмене е по-опасно приемането на вредни вещества, тъй-като вече няма плацента, която да защитава бебето.
  След заздравяването на разреза обикновено на шестия ден се махат конците. Добре е родилката да носи по-дълбоко бельо, което да не дразни операцията. Дори и зараснал до някаква степен разреза може да се усеща като леко опъване. Възможно е да има понякога слаб натиск при кихане, закашляне дори и смях.
  Ако след операцията майката има висока температура, болки, или други проблеми е добре да отиде на консултация при специалист.
   
 2. Google AdSense Реклама  за да скриеш рекламите.
 3. optimeon

  optimeon Добре познат потребител

  Регистрация:
  7/3/18
  Мнения:
  629
  Последно редактирана: 29/11/18
Други теми, които вероятно биха ви били полезни:
Форум Заглавие Дата
Раждане Бременност след раждане с цезарово сечение 22/3/14

Сподели страницата