Чийзкейк без печене с изцедено кисело мляко и лайм

Дискусия в 'Кулинарен клуб' започната от lpetkova, 1/6/14.

  1. lpetkova

    lpetkova Потребител

    Регистрация:
    1/6/14
    Мнения:
    5
    Пол:
    Жена
    Продукти:
    1 чаша = 250 мл
    За блата :
    200 г бисквити
    80 г разтопено масло
    За пълнежа:
    600 г крем-сирене
    1 ½ чаши изцедено кисело мляко
    ¾ чаши захар
    Ситно настърганата кора и сокът на един лайм
    1 ч.л. ванилов екстракт
    3 листа (6 г желатин)
    За украса (по желание):
    50 г бял шоколад
    150 г пресни малини
    Настъргана кора от лайм
    Приготвяне на блата:
    Бисквитите се смилат на трохи в кухненски робот. Добавя се разтопеното масло и се обърква, докато трохите се овлажнят (при необходимост се добавя още масло). Сместа се разстила на дъното и малко по стените формата, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около 30 мин в хладилника да се стегне маслото.Желатинът се накисва за 10 минути в студена вода. Крем-сиренето се разбива със захарта и киселото мляко, добавят се ваниловият екстракт, кората и лимоновият сок. Желатинът се отцежда, поставя се в стъклена купа с 80 мл вода и се разтапя внимателно на микровълнова фулна (няколко цикъла по 10 секунди, като се внимава да не заври, а разтворът да остане леко топъл). Разтвореният желатин се добавя към крема и се разбърква добре с миксер. Изсипва се върху стегнатия блат. Формата се поставя в хладилника за няколко часа или цяла нощ, за да стегне добре.Шоколадът се разтапя внимателно в микровълновата фурна, разстила се на тънък слой върху лист пекарска хартия и се оставя да стегне за около 15 минути в хладилник. Чийзкейкът се украсява с начупени парченца шоколад, пресни малини и малко настъргана кора от лайм.
     
    Андон Иванов харесва това.

Сподели страницата