Екзема при деца – какво представлява, причини за поява и лечение

Дискусия в 'Детски здравословни проблеми' започната от luckyone, 18/8/14.

 1. luckyone

  luckyone Потребител Партньор на Bebefon.bg

  Регистрация:
  20/1/14
  Мнения:
  12
  Пол:
  Жена
  Какво представлява екземата?
  Екземата е сухо, сърбящо състояние на кожата, което засяга едно на всеки пет деца. Тя обикновено се появява за първи път преди вашето детенце да е навършило 2 годинки. Добрата новина е, че повечето деца, които имат екзема с годините ще я израстат и в юношеските години напълно ще я преодолеят. Екземата не може да се излекува напълно, но за сметка на това може да се контролира с подходящото лечение. Екземата е известна също като атопична екзема или атопичен дерматит. Д-р Иванова, дерматолог от Стара Загора споделя, че атопичен означава, че детето ви по наследство е предразположено към заболявания като екзема, астма и сенна хрема. Крайният резултат е един и същ – суха, сърбяща, зачервена и напукана кожа, която понякога може да съдържа течност или да кърви.
  Най-засегнатите части от тялото при бебета са ръцете, лицето, шията, лактите и сгъвките на коленете.
  [​IMG]
  Появата на екзема означава, че бариерата на кожата не работи толкова добре колкото трябва, в следствие на което тя остава суха. Кожата на детето ще бъде по-податлива на инфекции и алергени, които могат да влязат в кожата по-лесно, а това може да влоши състоянието ѝ.

  Причини за появата на екзема при децата
  Все още докторите не знаят с точност какви са точните причините за появата на екземата, но със сигурност гените оказват влияние. Според д-р Иванова, дерматолог от Стара Загора алергичните заболявания, включително екземата, астмата и сенната хрема са се увеличили през последните няколко десетилетия, въпреки че тя е започнала да се стабилизира. Обострените състояния и възпаленията са най-честите симптоми от появата на екзема върху кожата. През повечето време кожата на детето ви може да има сухи и сърбящи петна, а по време на тези обострени състояния тези места могат да се влошат и да се възпалят. Това се дължи на свръхреакцията на имунната система към вещества към които организма на детето е алергичен. Понякога обострянето на екземата може да бъде предизвикано и от дразнене на кожата, причинено от използването на химикали като например почистващи препарати - шампоани, прахове за пране и омекотители.
  Екземата може да бъде изключително изтощителна при бебета, защото за тях е много трудно да не се почешат или одраскат, а това може да доведе до инфекции. Има случай при, които екземата пречи на спокойния сън на детето като в следствие на това то става неспокойно.

  Как се лекува екзема при бебета?
  Лечението на екземата зависи от това колко тежко протича тя. Ако детето ви има лека екзема само с няколко червени и сърбящи области, вашия дерматолог ще ви посъветва да използвате специални успокояващи средства като кремове или мехлеми.
  Хидратирането на кожата на бебчето може да предотврати изострянето на екземата. Има голямо разнообразие от хидратиращи кремове, лосиони или специални душ гелове, но преди да ги използвате строго препоръчително да се допитате до вашия дерматолог.

  Употребата на стероиди вреди ли на бебето?
  Д-р Иванова, дерматолог от Стара Загора споделя, че лекарите често препоръчват при бебета с екзема да се използва лечение със стероиден крем или мехлем. Тези кремове и мазила са безопасни стига да се използват правилно. Техният най-голям страничен ефект е, че изтъняват кожата ако се използват много дълго време, но няма доказателства, че този ефект е постоянен. Важно е да се използва правилно силата на стероидния крем, като това зависи от състоянието на екземата. Стероидите винаги трябва да се ползват под наблюдението на вашия лекар, който ще ви каже как и колко е необходимо да се поставя върху кожата на бебето. При използване на такъв крем, той се използва само върху засегнатите области, и то не повече от 1-2 пъти на ден.

  Какви други лечения са на разположение?
  Оралните антихистамини понякога се предписват, ако екземата на бебето е голяма и предизвиква сърбеж, който нарушава съня му. Въпреки това, те не се използват постоянно за лечение на екземи. В действителност тези, които обикновено се използват за малки деца често причиняват сънливост, така че най-добре е да се използват пред нощта.
  Задължително е да потърсите мнението на вашия дерматолог, съветва д-р Иванова.
  Другите лечения, които могат да помогнат при случаи на екзема включват използването на сухи марли и мокри кърпи, като марлите се напояват с омекотяващ или стероиден крем, след което се поставят върху кожата и се покриват с мокрите кърпи. Така се овлажнява кожата и се намалява въздействието на екземата

  Какво се случва, ако екземата се инфектира?
  Състоянието на екземата може да се усложни от кожни инфекции, които често са причинени от надраскване докато кожата е напукана. Ако екземата на вашето бебе се инфектира, тя може да започне да сълзи или да прокърви. В този случай, ако инфекцията е малка, вашия дерматолог ще ви изпише крем с антибиотик, но ако е на по-голяма площ, ще се наложи да се приемат антибиотици през устата, за да се изчисти инфекцията.

  Как майките могат да предотвратят появата на екзема на децата им?
  • Задължително кърмете децата си най-малко четири месеца. Това ще помогне за защита срещу екзема и други алергии.
  • Някои деца, които развият екзема може да са алергични към кравето мляко, но е важно да потърсите мнението на вашия лекар преди да изключите кравето мляко от диетата на вашето бебе.
  • Ако бебето ви се храни с хумана, вашият лекар може да ви препоръча да опитате обогатена с хидролизиран протеин. Формулите обогатени със соев протеин, както и козето мляко не се препоръчват.
  • Не може твърди, че консумацията по време на кърменето или на бременността на храни, произведени от определена компания могат да предпазят детето ви от получаване на екзема. Все пак можете да говорите с лекаря, ако усетите, че дадените храни предизвикват у детето ви симптоми на този здравен проблем
  • Има някои доказателства, според които приемането на пробиотици (било то под формата на добавка или храна като кисело мляко) по време на бременност може да намали шанса вашето бебе да развие екзема, но за това са необходими повече изследвания.
  Повече полезна информация относно екземата може да намерите на
  http://dermatolog-ivanova.com/лечение/78/екзема
   
 2. Google AdSense Реклама  за да скриеш рекламите.
Други теми, които вероятно биха ви били полезни:
Форум Заглавие Дата
Детски здравословни проблеми деца на гнъс и мърс 1973-2021-... 11/11/21
Детски здравословни проблеми 1973-2021-...деца на свят 19/10/21
Детски здравословни проблеми руска баба яга с КОКОШИ КРАКА къща яде деца 2/9/21
Детски здравословни проблеми РОДове на убийци и проститутки - деца, внуци, правнуци, ... 13/8/20
Детски здравословни проблеми НЕМски деца 12/7/20

Сподели страницата