Finger food или храните с които можем първо да захраним детето

Дискусия в 'Хранене и захранване на детето' започната от Mama, 2/2/14.

 1. Mama

  Mama Активен потребител

  Регистрация:
  2/2/14
  Мнения:
  34
  Между 7 и 10 месечна възраст, малчуганите вече могат да сядат и да ползват своят палец и показалец, за да вземат разни неща, а в повечето случаи и да се опитват да ги гризат след това. Това е доста добър индикатор за това, че вашето дете е готово за така наречените пръстови храни (Finger food), предполагам сами се досещате от къде идва името ;)

  Естествено, храните с които започвате да захранвате в този период трябва да се дъвчат лесно или смилат бързо и лесно в устата на детето. Почти всички храни могат да попаднат в тази категория, след като се сварят или се отрежат на мънички парченца, така, че мъника да може да се справи с тях. Също така е добре да знаете, че както при всяко захранване и при пръстовите храни, трябва в началото да давате по малко, за да проверите дали детето няма алергия към тази храна.

  Ето и няколко храни, които спадат в категорията Finger food:
  • Малки резени банан;
  • Авокадо, отново на малки рецени;
  • Варен грах;
  • Малки парченца праскова, но задължително обелена;
  • Сварено пилешко месо, накъсно на малки ивички;
  • Варена леща;
  • Сварени макарони, кус-кус и други подобни тестени изделия;
  • Варен морков, отново нарязани на малки хапки;
  • Малки хапки сирене.

  Надявам се темата да ви е полезна. Лично ние като се захранвахме, първото с което се захранихме беше банан, след което опитахме праскови, пилешко, варени моркови, сирене, леща и накрая грах.

  Авокадо не сме давали все още, понеже не го тачим вкъщи, а варените тестени изделия, май не ги обичаме много много. :bigsmile:
   
 2. Google AdSense Реклама  за да скриеш рекламите.
 3. ivafileva

  ivafileva Добре познат потребител

  Регистрация:
  28/1/16
  Мнения:
  495
  Пол:
  Жена
  Аз в началото с помоща на този уред http://detski-magazin.com/uredi-za-...d-za-gotvene-na-para-i-blender-avent-747.html приготвях всякакви пюренца за детето от плодове и зеленчуци до различни видове меса. Първо свикна с вкуса им чрез пюрета, а после постепенно почнах да му давам храните, нарязани на малки парченца, но като цяло и сега, когато е на 2, продължавам от време на време да й правя пюрета, много ги харесва.
   
 4. elkamanolova

  elkamanolova Добре познат потребител

  Регистрация:
  4/2/16
  Мнения:
  316
  Пол:
  Жена
  И аз трябва да си купя такъв уред, отглеждам много плодове и зеленчуци в градината и винаги се чудя как да ги приготвя, така че детето да може да ги яде.
   
 5. Андон Иванов

  Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

  Регистрация:
  26/9/13
  Мнения:
  351
  Пол:
  Мъж
  Не ви ли се вижда малко скъпичък този уред, предвид, че няма нищо уникално като технология в него и реално погледнато спокойно можете да ги приготвяте и в нормални домашни условия и после в най-лошият случай да ги пасирате с пасатор? Просто ги готвите на пара и когато са готови с пасатор (има и такива за 30-тина лв.) да ги пасирате. Чел съм преди време, че дори е по-добре да не се привиква детето да яде само пюрирана храна, така, че не пречи и по-меките зеленчуци просто да се намачкат. Естествено подобни уреди улесняват значително цялата тази гимнастика, но в край на сметка имайте предвид, че давате 300 лв. за нещо, което ще ползвате основно през първите месеци докато детето може да хапва основно пюрета.
   
 6. elkamanolova

  elkamanolova Добре познат потребител

  Регистрация:
  4/2/16
  Мнения:
  316
  Пол:
  Жена
  Не е казано, че този уред е само за детето. Аз лично приготвям доста често картофени, морковени и много други видове пюрета за цялото семейство. Подобен уред би ми спестил много време. Другото, което е уредът комбинира няколко уреда в един т.е вместо да имам 5 уреда, които само да ми се пречат и да заемат излишно място, ще имам само един.
   
 7. optimeon

  optimeon Добре познат потребител

  Регистрация:
  7/3/18
  Мнения:
  629
  Последно редактирана: 12/11/18
 8. linkmystica

  linkmystica Добре познат потребител

  Регистрация:
  7/3/18
  Мнения:
  556
  Последно редактирана: 15/12/18

Сподели страницата