Гестационни седмици - състояние на майката и бебето по време на бременността.

Дискусия в 'Бременност' започната от Даяна, 5/11/13.

 1. Даяна

  Даяна Модератор От екипа на bebefon.bg

  Регистрация:
  29/9/13
  Мнения:
  10
  Пол:
  Жена
  Безспорно едно от най-интересните неща за една бъдеща майка е да знае как се развива нейното бебе през различните етапи през които минава тя по време на своята бременност.

  Обикновено тези етапи се наричат Гестационни седмици, като на прост език, една гестационна седмица е равна точно на 1 календарна седмица, като първата гестационна седмица започва да тече веднага след последната редовна менструация на майката.

  Самата бременност трае приблизително 280 дни, като това се равнява на 40 гестационни седмици или иначе казано 40 различни етапи от бременноста. Минавайки през тези етапи, жената и детето, което расте в нея претърпяват различни промени, които можете да прочетете малко по-долу или като направите изчисление с новият калкулатор на гестационни седмици в сайта ни.

  [​IMG]


  Първа гестационна седмица
  Когато спермата се слее с яйцеклетката се образува зигота. Започва доста бързото делене на клетки, което продължава около 10 дни. През това време зиготата бавно се предвижва към матката, стига до нея, като се настанява в маточната стена.

  Втора гестационна седмица
  Яйцеклетката, която вече е оплодена се дели на две: ембрион и амниотична торбичка. Амниотичната кухина предпазва и изхранва бебето, тъй- като плацентата започва да се развива, но няма способността да изпълнява изцяло функциите си. Започнало е образуването и на пъпната връв, но е съвсем в началото и тя е все още неспособна и не може да изхранва бебето напълно.

  Трета гестационна седмица
  Размерите на зиготата вече варират от около 1.5мм. до 2.5мм, а тя наподобява формата на круша. Като има оформени 3 пласта: ектодерма, ендодерма, мезодерма, Тоест вече има зачатъци на: мозък, нервна система, вътрешни органи и стомах, скелета и съединителната тъкан. Около 21 ден ембриона ще има не напълно развито но все пак биещо сърце.

  Четвърта гестационна седмица
  Тази седмица се характеризира с оформянето на вътрешното око и ларинкса. Сега започва образуването и на малки издутини, които ще бъдат оформени в по- късен етап, като: крака и по надолу колене, пети. Така и ръце, лакти, пръсти. До края на седмицата ще се оформи и подобие на малка опашка, която за щастие е временна, това всъщност е края на недоразвития гръбначен стълб.

  Пета гестационна седмица
  Размерите на ембриона вече са от около 4мм. до 6мм. През този период по- големи промени има в развитието на мозъка. Той вече може да регулира циркулация на кръвта и другите жизнено важни функции на тялото. Сега се образуват зачатъци на черен дроб, бял дроб, ноздри, панкреас. Сърцето също започва да работи по- добре.

  Шеста гестационна седмица
  През тази седмица започват да се развиват дланите на ръцете и се поставя началното развитие на пръстите на бебето. Долните крайници не се развиват толкова бързо в сравнение с горните, те са все още неоформени, наподобяващи плавници. Започва развитието на торса и врата. Бебето вече има способността да отговаря рефлексно на докосване. През този период продължава и прогресивното развитие на мозъка.

  Седма гестационна седмица
  В този период се променя формата на главичката, бебето вече е с по- заоблена глава. Оформят се крачета, развиват се коленете и израстват пръстите на краката. По- добре се отличават очите, очертанията на ушите също стават сравнително по- видими. По- меките досега костици заякват и се превръщат в по твърди кости.

  Осма гестационна седмица
  През тази седмица бебето е вече почти оформено. То е около 30мм. и има видимо развити ръце и лакти, крака и колене. В този период главата на бебето е по- голяма и не съответства на тялото. Тук има начало на гръбначния стълб, което е оформено от вече липсващата опашка.

  Девета гестационна седмица
  В тази седмица бебето е все още със затворени клепачи, но ирисите на очите имат развити функции. За формят се ушите. Оформя се вътрешното ухо, като се изпълва с течност и бебето придобива усещането как може да пази равновесие. Развиват се бъбреците и напълно започват да функционират. Крачетата са все още малко по- къси.

  Десета гестационна седмица
  По време на преглед от доктор през този период може да се чуе сърцето на бебето. То обикновено бие с около 145 до 165 удара в минута. Вече функционира и отделителния тракт. Започва началото на развитието и на основните органи. Ембрионът сега създава защитни механизми, така има възможността да се пази с помощта на рефлекси.

  Единадесета гестационна седмица
  В тази седмица ембрионът вече започва да усеща с дланите си, той доразвива обонянието и вкусови си рецептори. Ето затова му е интересно да се опознава, като докосва лицето си, очите, главата. Сега бебето ще придобие и способността да преглъща.

  Дванадесета гестационна седмица
  През тази седмица тялото на бебето е все още непропорционално. Главата му е около една трета спрямо цялото тегло на тялото. Мозъкът е все още недоразвит, но продължава да се развива доста бързо. Вратът е все още недобре укрепен за да изпълнява функцията си, да повдига главата. Сега бебето диша но не с помощта на въздух а с амниотична течност. То има вече развита способност да изхвърля и отпадъци, които пък в последствие се изхвърлят от майката. Обикновено част от урината на бебето се изхвърля в амниотичната течност с чиято помощ всъщност диша. Дължината на тялото вече е около 5 см.

  Тринадесета гестационна седмица
  През този период бебето продължава да расте и достига около 9 см. , а теглото му е около 20 гр. Това е важен период от развитието му, сега е последна седмица на първи триместър. Тук се самоусъвършенстват свойствата за вкус и мирис на бебето. В малко по- късен етап се очаква повърхността на кожата да се покрие с малки фини косъмчета. През тази седмица се увеличава размера на бебето в следствие на което се увеличават и около плодните води.

  Четиринадесета гестационна седмица
  В тази седмица бебето има добре развита координация, макар че е доста малко на размери, то е способно да прави всякакви движения. Бебето може да мърда и очите си, въпреки че са затворени все още. То има развита вече способност да се мръщи, да изразява гримаси, както и да захваща с ръце.

  Петнадесета гестационна седмица
  Сега вече колената и лакътчетата се доразвиват, а краката израстват по- дълги в сравнение с ръцете. През тази седмица има макар и малка вероятност да усетите движение при някои ваши реакции, като смях например, кихане, кашляне, пеене и други. Разбира се това не е задължително, възможно е да започнете да усещате бебето след 2 – 3 до около 7 седмици. Сега е още рано за израстването на косата, но има оформена линия за нейното начало.

  Шестнадесета гестационна седмица
  В тази седмица ембрионът е доста добре развит физически. Тялото израства сравнително бързо спрямо главата, ръцете както и краката са оформени напълно и така се образува правилно пропорционалното тяло. Тук вече е възможно с помощта на уред да се види и пола на бебето. Неговите размери през този период могат да достигнат до около 12 см.


  Седемнадесета гестационна седмица
  Сега всички части продължават своето физическо развитие еднакво спрямо тялото. Развиват се отделни области на мозъка в следствие на които се усъвършенстват другите сетива и слухът. Ако полът на бебето е женски, това е периодът в който яйчниците създават многобройни микроскопични засега, само зачатъци на яйцеклетки, които ще се развият в малко по- късен етап от развитието на бебето.


  Осемнадесета гестационна седмица
  Тази седмица се отличава с развитието на кожата, образуват се двата слоя на кожата: дермис и епидермис. По- нейната повърхност пък се образува мазно вещество, приличащо на крем, което пази нежната кожа на бебето и му помага да премине по- лесно при раждането. Това е важен период при момиченцата, тъй- като сега се развива вагинален канал и марка. Тази седмица бебето израства не само на дължина, но и на килограми.


  Деветнадесета гестационна седмица
  Дължината на бебето е към 25 см. Отсега нататък вече е възможно точното меренето на дължината му от специалист чрез специални уреди. Тя се отмерва от главата по цялата дължина на тялото до петите. Бебето вече започва да се храни с амниотична течност. То я преглъща, след нейното храносмилане я предвижва обработена към червата си.


  Двадесета гестационна седмица
  Това е периода точно по- средата на бременността. Бебето има вече оформени клепачи, вежди. Ако е момченце през тази седмица започва предвижването на тестисите надолу, но засега не са минали през коремната стена. Укрепват костите, изграждат се зъбите, въпреки че все още се намират под венците на бебето.

  Двадесет и първа гестационна седмица
  Изключително важно през тази седмица е изграждането на вещество (наречено- кафява мазнина ). Тя е много важна за бебето, защото играе роля на регулатор на телесната температура. Кожата на бебето изглежда леко на гънки , тя е зачервена, все едно че е прозрачна. Сега и очите се движат вече по– бързо. Бебето расте и ще натежи с още около 45 грама.


  Двадесет и втора гестационна седмица
  През тази седмица панкреасът е доста добре развит, вече може сам да създава хормони. Вътрешното ухо е достатъчно оформено за да може бебето да има усещане за баланс. Балансът засилва усещането за физическо възприятие спрямо средата около него, има усещане от кожата, другите части от тялото, както и пъпната връв. Появяват се нови бръчки по кожата, така тя предварително прави място на мазнините. През тази седмица бебето е към 30 см на дължина и около 450 грама.

  Двадесет и трета гестационна седмица
  През този период бебето вече има развита способност да чува звуци от външния свят, може да разграничава гласове, както и да реагира на тях. Продължава интензивното развитието на вкусовите рецептори, а костите закрепват все повече и повече.

  Двадесет и четвърта гестационна седмица
  Сега вече бебето има завършени уши,и ноктите на ръцете също са готови. За около 3- 4 дни тестисите ще преминат през коремната стена и ще слязат до скротума, ако чакате момченце. Белодробните стени на бебето произвеждат повърхностен слой, тоест мастна повърхност. Тя помага на белите дробове, докато те увеличават размерите си и се изпълват с въздух. Бебето засега продължава да вдишва амниотична течност, но в същото време се подготвя и за вдишвания за напред кислород. Сега то тежи към 900 грама, а дължината му ще достига до около 36 см.


  Двадесет и пета гестационна седмица
  Сега вече белите дробове образуват вещество, което спира свиването на алвеолите, отслабва трудността, нужна за разширяването на белите дробове, при дишане. Единственото нещо, което трябва да се доразвие е нервната система. Бебето започва по- малко да се движи, от седалищно положение обикновено се обръща с главата надолу, то се наглася, така за да може да излезе по- лесно при раждането.


  Двадесет и шеста гестационна седмица
  През тази седмица започва израстването на косата, има вече добре оформени нокти на краката, изцяло са оформени и клепачите. Бебето притежава способността да завърта главата си леко наляво и надясно. То натрупва по- малко подкожни мазнини, а мозъкът му продължава да се развива с бърза скорост.


  Двадесет и седма гестационна седмица
  Бебето вече тежи горе долу от 900 грама до 1 килограм, и е около 35 сантиметра на дължина. Възможно е то да започне да се движи, за да се преобърне с главата надолу. Белите дробове са способни да изпълняват функциите си.


  Двадесет и осма гестационна седмица
  През този период очите на бебето могат да реагират на светлина, поради което често мигат. Започва образуването на червените кръвни телца в костния мозък.

  Сега е моментът в който започва образуването на андроген и естроген, те подтикват хормоните на майката, които започват създаването на мляко.

  Двадесет и девета гестационна седмица
  Натрупаните мазнини в бебето вече достигат около 3,5% от цялото тегло. Далакът носи отговорност за създаването на отделните видове кръвни телца.


  Тридесета гестационна седмица
  Ембрионът, който вече е в седмия месец, започва постепенно да слиза надолу и да се подготвя за излизане. Бебето продължава да нараства, а сега е към 1 415 грама и около 40 сантиметра на дължина.

  Тридесет и първа гестационна седмица
  През тази седмица бебето е към 40 сантиметра на дължина и тежи около 1 820 грама. Подкожната мазнина почти е изпънала кожата му. Сега то започва усилено да трупа грамове докато се роди, всяка седмица бебето ще качва приблизително 250 грама към теглото си. Продължава развитието на имунната система. Костите на главата също са недоразвити поради което, са все още доста меки, това ще помогне на бебето по- лесно да мине през родилния канал при раждане.


  Тридесет и втора гестационна седмица
  Това е осми месец от бременността. Сега вече бебето има способността да усеща промяната в температурата. Ако нещо с различна температура от тази, която усеща се докосне до корема на майката, много е възможно то да реагира. В тази седмица очите на всички бебета са сини, но след определен период се променят, обикновено след раждане. Дробовете вече са развити, както и имунната им система. Ако бебето ви се роди сега има доста голяма вероятност да остане здраво и читаво, поне 90%.


  Тридесет и трета гестационна седмица
  През тази седмица бебето е към 2 300 грама и около 43 сантиметра на дължина. С приближаването на термина обикновено доста бързо качва килограми. В осмия месец от бременността бебето е сравнително нараснало на размери и започва да му става доста по- тясно, отколкото преди. Неговите движения вече не са толкова динамични и начесто, както досега, но все пак ще го усещате да шава от време на време.


  Тридесет и четвърта гестационна седмица
  Бебето се подготвя да излиза, като се насочва към таза. Черния дроб не е изцяло развит, но има способността да обработва малка част отпадъци. Физически тялото на бебето е почти развито. Нормално е то да повиши теглото си, защото не е натрупало необходимите си килограми.


  Тридесет и пета гестационна седмица
  Сега бебето продължава да расте на дължина, както и да увеличава своите грамове. Количеството подкожна мазнина също се увеличава, така то все повече изпълва около плодните води в корема на майката. Бебето вече тежи около 2 720 грама.


  Тридесет и шеста гестационна седмица
  Тази седмица е вече девети месец от бременността. Освен черепната кутия, всички други кости са се развили. Мускулите също са се доразвили. Именно затова бебето след раждането има рефлекса да захваща предмети доста здраво. Интимните части също са дооформени. Способността на бебето да се храни от около плодната течност е важна част от неговото развитие. Тя развива гълтателният рефлекс, който е изключително важен и след раждането. Сега бебето е около 50 сантиметра на дължина и тежи към 2 950 грама.


  Тридесет и седма гестационна седмица
  През тази седмица вътрешните органи на бебето са вече добре развити, за да могат да извършват функциите си и след раждането. Имунната система продължава да се доразвива, дори и във външната среда. След като бебето се роди, то си набавя антитела от кърмата, които играят важна роля за развитието на имунната система. Сега бебето е качило около 50 – 100 грама, и може би цялото му тегло вече е към 3 000- 3 100 грама.


  Тридесет и осма гестационна седмица
  Сега нормално бебето ви тежи от около 2 720 до 3 620 грама, като разбира се за всяко бебе килограмите са индивидуални и винаги може да има изключения. Обикновено момчетата са по- големи на дължина и килограми от момичетата. Бебето вече има добре развити органи, то продължава да натрупва мазнина, отпадъчни вещества, както продължава развитието и на мозъка.


  Тридесет и девета гестационна седмица
  Бебето вече е готово да види новия свят. Органите са развити, количеството на бебешката мазнина е задоволителна. Най – вероятно и бебето се е подготвило в правилната поза ( с главата надолу ) за излизане.


  Четиридесета гестационна седмица
  Това е последната гестационна седмица. Има голяма вероятност вече да се родили, а ако не сте, не ви остава нищо друго освен да чакате моментът да дойде. Дори и бебето да не се е подготвило с главата надолу (тоест да е в седалищна поза), то пак ще излезе, но първо ще се появят краката. След като бебето се роди, докторите го потупват за да изплюе погълнатите течности,така те освобождават дихателната система и бебето диша без проблем. След като чуете първия плач, значи е дошъл моментът за първата среща с вашето бебе.
   
 2. Google AdSense Реклама  за да скриеш рекламите.
 3. Uvajenie

  Uvajenie Нов потребител

  Регистрация:
  8/12/15
  Мнения:
  1
  Пол:
  Жена
  Здравейте :) Гестационният калкулатор от сайта ми показва г.с. за 2014 година при положение, че въвеждам дата от 2015 година. Някакъв проблем от сайта ли е или аз греша?
   
 4. Андон Иванов

  Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

  Регистрация:
  26/9/13
  Мнения:
  351
  Пол:
  Мъж
  Здравейте @Uvajenie,
  извиняваме се за причиненото неудобство. Имаше допусната грешка в калкулатора, която беше и причината за некоректното изкарване на датите. Грешката е оправена и калкулатора вече показва актуалните дати.

  Искрено ви благодарим за тази забележка.
   
 5. Emiliq

  Emiliq Нов потребител

  Регистрация:
  27/1/18
  Мнения:
  2
  Пол:
  Жена
  Zdraveite iskam da vi popitam zashtoto az do sega ne sum rajdala i ne znam kak stoqt neshtata onzi den pomislix che mi e doshul cikula no ot dva dni nqmam nishto samo me nacapa i nqmax nishto a mi e rano za cikula moje li da mi kajete
   

Сподели страницата