Как да осиновя дете? Документи, процедура и срок за осиновяване.

Дискусия в 'Осиновяване' започната от Андон Иванов, 7/2/14.

 1. Андон Иванов

  Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

  Регистрация:
  26/9/13
  Мнения:
  351
  Пол:
  Мъж
  За осиновяване на дете, трябва да се премине през дълга, сложна и тромава съдебна процедура. Кандидат-осиновителите трябва да предоставят различни документи в Агенция за социално подпомагане. След първоначалното подаване на съответните документи, кандидатът/кандидадите/ се включва в регистър на осиновителите. Тази процедура е за хора, които желаят да осиновят дете, което не познават/от дом за сираци/. В този случай тече процедура за пълно осиновяване. Но, ако осиновителят желае да признае детето на съпругата си, то тогава не е необходимо той да бъде вписан в регистъра. С или без съответното вписване, осиновителите трябва да подготвят необходимия набор от документи в АСП.

  Необходими документи за осиновяване, които се подават в Агенция за социално подпомагане:
  • Заявление. В него се записват лични данни, като ЕГН, трите имена, адрес, документ за самоличност. Съгласно Семейния кодекс, едно дете може да бъде осиновено само от един осиновител. Изключение на това правило е, когато кандидатите са двама и са сключили граждански брак. В такъв случай заявлението се подава от и двамата съпрузи. Ако двойката живее на семейни начала без брак, то съгласно разпоредбите на СК, само един може да кандидатства за осиновяване на дете.
  В заявлението се описват и другите необходими документи за осиновяване, а именно:
  • Копие от лична карта;
  • Копие и оригинал на акт за раждане на кандидата;
  • Служебна бележка от местоработата на кандидата за удостоверяване на доходите;
  • Нотариален акт за собственост на жилище. Желателно е да е ксерокопие. За сравняване на истинността се показва и оригинал на документа;
  • Свидетелство за съдимост;
  • Медицинска бележка от психиатър, че кандидатът/кандидатите/ нямат психични отклонения;
  • Медицинска бележка за направени изследвания за различни вирусни и наследствени заболявания, като хепатит, сифилис, туберкулоза, исхемична болест, хипертония и др;
  • Удостоверение от данъчната служба по местоживеене, че лицето няма неплатени данъци;
  • Възможно е да е изискат и други документи, въз основа на конкретния казус.
  Ако за осиновяване кандидатства семейство, то тогава освен горните документи, трябва да се приложат и:
  • Свидетелство за сключен граждански брак, ако кандидатите са съпрузи;
  • Удостоверение, че двойката няма заведени дела. Взима се от прокуратурата;
  • Удостоверение от Агенция закрила на детето, че на двойката кандидати досега не са отнемани родителските права.
  След като се подаде заявлението, започва съдебната процедура за одобрение на кандидата и съответното му вписване в регистъра на осиновителите.

  Срок за вписването в регистъра на осиновителите:
  Директорът на Дирекция социално подпомагане в тримесечен срок следва да даде решение за вписване или отказ. Изготвя се доклад, в който се описва дали кандидатът отговаря на всички изисквания за осиновяване на дете. Възможно е да има отказ от вписване, заради некоректни документи. В този случай кандидатът може да облажва решението в 14 - дневен срок от получаването на отказа.

  Избор на дете за осиновяване:
  След като кандидат-осиновителят бъде вписан и регистъра, се приема процедура по избор на дете. Тук водещ е не интересът на родителите, а този на детето. Срещата с детето се осъществява в съответния дом, в който се намира детето. Ако кандидат-родителят реши да направи осиновяването, то той трябва да подаде молба в съответното поделение на Дирекция Социално подпомагане с копие до окръжния съд. След, което молбата се разглежда от компетентните органи и вече се пристъпва към самата процедура на осиновяване.
   
  медовина харесва това.
 2. Google AdSense Реклама  за да скриеш рекламите.
 3. осиновителка

  осиновителка Нов потребител

  Регистрация:
  14/3/16
  Мнения:
  1
  Пол:
  Жена
  Благодаря Ви!! Написаното по горе е доста шаблонно. Същността не цялата процедура е толкова тромава и без резултатна или става с МНОГО парички????Защо, защо???? Жалко за тези дечица, които всеки ден чакат мила майка да ги вземе......
   
 4. Андон Иванов

  Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

  Регистрация:
  26/9/13
  Мнения:
  351
  Пол:
  Мъж
  В България за съжаление всичко опира до паричките. Прекалено много бюрокрация и томави процедури.
   
  juliaivan и осиновителка харесват това.
 5. Илен

  Илен Нов потребител

  Регистрация:
  14/6/16
  Мнения:
  1
  Пол:
  Жена
  Ако нямате прекалено много изисквания не се чака дълго-след вписване в регистъра 10 месеца след това се срещнах с моето дете!!!
  Не съм платила нищо допълнително .
   
  медовина харесва това.
 6. Бг мама

  Бг мама Нов потребител

  Регистрация:
  4/7/16
  Мнения:
  1
  Пол:
  Жена
  Не е чак толкова сложно. Регистрацията отнема 3 месеца. За българче се чака много. Повечето деца са от ромски произход. Ако нямате претенции става до няколко месеца. Собственото жилище е хубаво нещо, но не е задължително. Важни са условията - да има място за собствено креватче, гардероб че,място за играчките и доходът - да не се разчита на помощи.
   
  Андон Иванов харесва това.
 7. juliaivan

  juliaivan Нов потребител

  Регистрация:
  12/10/17
  Мнения:
  4
  Пол:
  Жена
  Аз нямам деца и не мога да имам,исках да зема от бебешка къща, на меня казаха заоблачна сумма коята варира от 30 хиляди евро
   
 8. медовина

  медовина Нов потребител

  Регистрация:
  21/10/17
  Мнения:
  2
  Здравейте Илен. И аз бих искала с мъжа си да осиновим дете, но не живеем в България и не знаем към кого да се обърнем за помощ и повече информация. Ако се налага, само аз може би ще се прибера за да задействам тази процедура. Бихте ли ми казали горе долу колко излезна като сума всичко, българче ли взехте и има ли възможност за бебе или повечето опций са за поотраснали деца?
   
 9. медовина

  медовина Нов потребител

  Регистрация:
  21/10/17
  Мнения:
  2
  Здравейте и благодаря за полезната информация на сайта. С мъжът ми бихме искали да си осиновим по възможност бебенце, но живеем извън България (иначе сме от София), и си идваме само на отпуски 1 път в годината, поне за още 5 години напред. Дали ще имаме шанс, или за осиновяването на българче, трябва да живеем в България?
   
  Последно редактирана: 21/10/17
 10. Bubeto

  Bubeto Нов потребител

  Регистрация:
  25/1/18
  Мнения:
  1
  Задавайте на 21 години съм, имам детенце на 3 годинки и искам да осиновява детенце, но нямам собствено жилище, живея с приятелят си на семейни начела, наскоро почина баща ми и от него имам някакъв дял но аз и майка ми сме наследници, какво се прави в такъв случай.
   
Други теми, които вероятно биха ви били полезни:
Форум Заглавие Дата
Осиновяване Трудно ли се осиновява дете в днешно време? 28/1/15

Сподели страницата