Как да разпределим семейния бюджет?

Дискусия в 'Работа, семейно планиране и бюджет' започната от Андон Иванов, 26/11/13.

 1. Андон Иванов

  Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

  Регистрация:
  26/9/13
  Мнения:
  351
  Пол:
  Мъж
  Когато човек живее сам, знае за какво да дава и харчи своите пари. Но, когато се появи и втори човек - в този случай партньорът му в живота, както и трети или четвърти - деца, картината се променя коренно. Семейния бюджет се различава доста от личния.

  Преимуществата да сте двама, които получават заплата са големи. Вие двамата отделяте пари от заплатите си за разходи като - такси, данъци, сметки и много други, но естествено всеки от вас е индивидуален в избора си за какво да харчи пари - затова е хубаво да се научите да взимате предвид вкуса и на другия и да няма проблеми затова колко пари се харчат като се проведе разговор на четири очи за да се изясни семейния бюджет.

  Най-лесният начин да се разпредели семейния бюджет е като се разберат женените да отделят по еднакъв брой пари от заплатата си за общите разходи. Ако примерно единият партньор взима повече, то добра идея е да плаща малко повече за да се създаде баланс в семейния бюджет. Така тежестта ще е по-равно и за двамата.

  Друг ефективен начин за разпределянето на семейния бюджет е примерно, ако жената трябва да се грижи за детето, а бащата трябва да работи за да изкарва прехраната, то родителите могат да се споразумеят кой каква роля да изпълнява. Примерно, бащата да плаща сметките и храната, а жената, която е с по-нисък доход да го отделя за грижите на детето.

  Естествено, с времето всеки човек желае да си купи нещо по-голямо и на по-висока цена. При такъв момент е хубаво да се проведе разговор, в който да се изясни дали наистина има нужда от такъв предмет, от каква полза ще е. Единият винаги трябва да проявява разбиране към желанията на другия и да не създава излишни кавги в семейството.
   
 2. Google AdSense Реклама  за да скриеш рекламите.
 3. fallangel

  fallangel Потребител

  Регистрация:
  14/12/13
  Мнения:
  13
  Пол:
  Мъж
  При нас нещата стоят така, жената плаща сметките с нейната заплата, каквото остане от нейната се запазва. Каквото трябва да се купува, храна, дрехи, обувки, дневни се харчи от моята заплата, докато не се изчерпи. По този начин понякога в нея остават пари от предната заплата, естествено това рядко се случва но все пак се случва :). Покупката на скъпи неща се обсъжда задължително. Не се притесняваме да теглим кредити, или да взимаме стоки на кредит. Все пак не взимаме толкова много пари че да можем да отделим някаква сума за нещо си. Естествено това също е съобразено със семейния бюджет, така или иначе тези пари трябва да се връщат. Така че и там трябва да се внимава.
   
 4. slavchev

  slavchev Потребител

  Регистрация:
  19/12/13
  Мнения:
  11
  Пол:
  Мъж
  Много е важно двмата да се разбират добре и да нямат тайни. Иначе жената примерно може да си отделя парички за някоя спа-процедурка, а пък мъжа за хазарт, кръчми или нещо подобно :) Когато има разбирателство, всичко въри по-лесно
   
  Андон Иванов и fallangel харесват това.
 5. Андон Иванов

  Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

  Регистрация:
  26/9/13
  Мнения:
  351
  Пол:
  Мъж
  Не само за финансите е по-добре семейството да се разбира :giggle:

  Иначе вкъщи нямаме проблеми от тази гледна точка... когато реша да си купя нещо се консултирам с жената (въпреки, че реално парите съм си ги изкарал аз) и съответно се аргументирам защо искам да си купя това. И тя винаги ми казва когато трябва да се купи нещо и го обсъждаме, въпреки, че нито аз имам проблем тя да си купи нещо без да ме предупреди, нито пък тя ще има нещо против аз да си купя нещо без да и кажа. Просто се консултираме за да се знае с какви финанси ще разполагаме до следваща заплата и да си нарпавим сметката дали този месец можем да си позволим този разход... :happy:
   
  fallangel харесва това.
 6. ivafileva

  ivafileva Добре познат потребител

  Регистрация:
  28/1/16
  Мнения:
  495
  Пол:
  Жена
  При нас е много трудно да спестим някой лев, всеки месец правим отчет на разходите и все нещо не излиза накрая...
   
 7. elkamanolova

  elkamanolova Добре познат потребител

  Регистрация:
  4/2/16
  Мнения:
  316
  Пол:
  Жена
  Ох, и ние сме така. Даже ноември месец за първи път изтеглихме бърз кредит от http://www.easycredit.bg/about_us, защото положението беше много тежко. Сега през новата година се опитваме да си правим повече сметка, но всеки месец има много разходи и е доста трудно.
   
 8. optimeon

  optimeon Добре познат потребител

  Регистрация:
  7/3/18
  Мнения:
  629
  Последно редактирана: 25/1/19
Други теми, които вероятно биха ви били полезни:
Форум Заглавие Дата
Работа, семейно планиране и бюджет Семейният бизнес и партньорството 8/2/15

Сподели страницата