Как да се предпазим от избор на грешен архитект.

Дискусия в 'Обзавеждане, дом и градина' започната от Андон Иванов, 2/6/15.

 1. Андон Иванов

  Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

  Регистрация:
  26/9/13
  Мнения:
  351
  Пол:
  Мъж
  arhitect2.jpg
  Ако търсите добър архитект, вероятно сте изчели коментари и мнения на хора, както и сте направили проучване. Все пак добре е да имаме в предвид и няколко неща преди да наемем архитекта. Архитектурата е постоянно променяща се професия особено във времето в което до известна степен зависи и от софтуера, който използва архитекта. Много фирми за архитектура нямат възможността да инвестират непрекъснато в обновяване на софтуера си и не могат да са на върха на вълната като следват новостите и промяната в тенденциите.

  Ето няколко начина за да предвидите и да се предпазите от неправилен избор :

  - Посетете офиса лично на човека който смятате да наемете. Офиса обикновено говори много за човека, и начина му на работа. Обикновено първата среща с архитекта е на обекта за оглед , затова много хора пропускат тази възможност. Ако видите липса на организация или хаос в офиса на архитекта определено, трябва да Ви светне „червена“ лампичка. Един архитект трябва успешно да може да се справя с големи обеми информация в процеса си на работа, затова липсата на организация и подредба може да доведе до евентуални проблеми в бъдеще. Ако видите модели и листове хартия с чертежи разпилени безцелно, то имайте едно на ум за човека остреща.

  -Разпитайте архитекта който смятате да наемете дали използва 3 D софтуер (определено отговора трябва да е да, ако това е неговия отговор попитайте какъв е вида му – най-новия и популярен софтуер е БИМ/BIM Building Information Models) Една къща или апартамент построен със този софтуер е изцяло проектирана в три измерения (3D). С негова помощ могат да бъдат предотвратени и много грешки и проблеми при скицирането от двуизмерна скица. Този софтуер има много възможности, като например да следи за правилния размер и съотношение между вратите и прозорците в сградата. Това може да спомогне в качественото реализиране на крайния процес.

  - Образованието е едно от нещата които са жизненоважни за избора на качествен архитект. Въпреки ,че човека насреща вероятно е завършил съответната специалност, то по последни проучвания едва 10-20% от всички завършили студенти имат истински талант да проектират и работят качествено. За да установите нивото му на работа е добре ако имате възможност да разпитате дали архитекта има спечелени награди/призове и за какви обекти или проекти ги е спечелил.

  Наемането на архитект, който да изпълни вашия проект е амбициозно колкото и самия проект който започвате, защото няма начин по който да пробвате някой. Или трябва да се доверите напълно на човека заел се с работата или да не започвате работа с него. Ето защо е от жизнено значение да направите проучване и да задавате колкото се може повече въпроси преди да наемете подходящ за целта човек. Отделете нужното време и прекарайте колкото можете повече време заедно с човека който искате да наемете. Изберете няколко човека и ги проучете, избирайки този който пасва най-добре за вашия проект.

  Ако имате нужда от консултация от добър специалист, винаги можете да се обърнете към http://pleasurearchitect.com/
   
  Kiril харесва това.
 2. Google AdSense Реклама  за да скриеш рекламите.
 3. Kiril

  Kiril Активен потребител

  Регистрация:
  21/8/14
  Мнения:
  36
  Пол:
  Мъж
  Преди време популярен софтуер беше Auto Cad , нещата явно се променят постоянно и динамично и в този сектор. Но нормално за да си професионалист в своята сфера трябва постоянно да си в крак с тенденциите и развитието на софтуера. Преди 5-6 години ми се беше наложило да търся архитект и установих ,че наистина това не е толкова лесно за нашия град - Пловдив. Нямаше особено голям избор на хора които разбират наистина от работата, да не говорим за такива без опит които бяха завършили наскоро, но нямаха нужната квалификация за да издадат необходимите протоколи и документи. Лошото беше че това пък по свой ред води до монопол и доста по-високи цени. На пръв поглед повечето ме уверяваха колко са добри и прочее, но се оказа, че както се казва - "само приказки" . Надявам се с годините това да се е променило...
   
 4. Андон Иванов

  Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

  Регистрация:
  26/9/13
  Мнения:
  351
  Пол:
  Мъж
  Точно за подобни неща човек трябва винаги да си отваря очите на четири, понеже тук понякога една грешка, може да ти излезе солено. Определено читави архитекти трудно се намират и от познати съм чувал, че в повечето случаи е мисията невъзможна.
   
  Kiril харесва това.
 5. Kiril

  Kiril Активен потребител

  Регистрация:
  21/8/14
  Мнения:
  36
  Пол:
  Мъж
  Качествения проект и архитектура на едно жилище е едно от най-важните неща при започването на строежа. Типичен проблем, виден от сградите "ново строителство" е факта ,че строителите за да спестят разходи наемат някой "архитект" който да свърши набързо работа. Та човек трябва сам да си прецени, заслужава ли си компромис с нещо което прави веднъж в живота... и ще гледа после цял живот... :)
   
 6. Kiril

  Kiril Активен потребител

  Регистрация:
  21/8/14
  Мнения:
  36
  Пол:
  Мъж
  Ако някой има препоръки за добри архитекти за гр. Пловдив и региона нека сподели мнение. Винаги е полезен още един съвет или мнение.
   
 7. Андон Иванов

  Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

  Регистрация:
  26/9/13
  Мнения:
  351
  Пол:
  Мъж
  Аз пък търся мнения за добри контруктори/архитекти в гр. Елхово или област Ямбол :)
   
 8. Kiril

  Kiril Активен потребител

  Регистрация:
  21/8/14
  Мнения:
  36
  Пол:
  Мъж
  За какъв проект ? Те май май и архитектите ще станат като лекарите - на привършване
   
Други теми, които вероятно биха ви били полезни:
Форум Заглавие Дата
Обзавеждане, дом и градина 6 практични съвета при избора на спалня 7/7/21
Обзавеждане, дом и градина Избор на прахосмукачка 20/6/21
Обзавеждане, дом и градина На какво да обърнете внимание при избора на декоративна мазилка? 28/5/18
Обзавеждане, дом и градина Избор на пералня 2/3/18
Обзавеждане, дом и градина Избор на тапети за детски стаи 8/7/16

Сподели страницата