Как да спестим първите си 100,000?

Дискусия в 'Работа, семейно планиране и бюджет' започната от Градинарко, 15/12/13.

1. Градинарко

Градинарко Потребител

та това ми беше интересно преди време. (в 30-те) та попрочетох тук там, запретнах ръкави, и стана. отне ми 5-10 години. ясно е че всичко е до приходи и разходи, и че едното трябва да върви нагоре а другото надолу. Първите са най-трудни, след това става лесно, или поне така пише по сайтове за перс. финанси. Не знам дали е по-лесно.

най-важното според мен е разбирането за бюфжет, както и запазването на дисциплина и правлно/последователно мислене (т.е. "заслужавам" нова кола, или "това е последната кутия цигари").

за правенето на бюджет, това ми е работата, и беше нещо много ясно - като бял ден. за начина на мислене - българите го имаме това до голяма степен дадено по рождение.
    Това накратко е моята история (извън Бг) Съвсем друг е въпросът дали това са много или малко...

2. Google AdSense Реклама

за да скриеш рекламите.
  3. Андон Иванов

Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

Това с дисциплината е важно, както е важно и начина на мислене. Не всеки може да пести пари и това му изиграва лоша шега.

Аз например си признавам, че не съм от най-пестеливите и не съм събирал до сега пари, но и не съм си го поставял за цел..., но като се замисля, май трябва, че малката почва да расте, а 100% след някоя друга година вече ще трябва да се мисли за заделяне пари за обучение и т.н.

Темата иначе не е никак лоша и дори е добър повод всеки да каже успява ли и как пести пари.

4. uphero

uphero Активен потребител

Преди време като спирах цигарите се бях зарекъл 1 година да събирам парите.
    Е не стана баш така, събирах по 3 лева всеки ден в продължение на 2 месеца докато един ден не ми се обадиха с покана за едно море.
    А и за къв ч*п са ти тия пари ако ще ги държиш скътани?

5. Андон Иванов

Принципно мисля подобно на теб @uphero, но от край време ми се промениха приоритетите и да ти кажа има си голям смисъл да събираш пари, най-малкото защото в един момент почваш да мислиш за собствени апартамент, собствен автомобил и т.н., а тия неща без пари не стават... нито могат да се купят с една заплата за съжаление :sadsmile:

6. uphero

Ами аз взимам 500 лева заплата, отделно си докарвам още 200 лева и общо стават ~700.
    Ай кажи ми колко от тях ще спестиш, че да си купиш апартамент за 30 000?
    И кога ще ги събереш?

Андон Иванов харесва това.
  7. Андон Иванов

Аз те разбирам напълно и не си само ти в това положение, но айде обясни ми как обират баби с по 10-20 хиляди при положение, че пенсията им е 150 лв. месечно?!? Не съм добър в сметките, но предполагам, че ако успяваш да отделяш по 50-тина лв. от заплатата всеки месец за година ще имаш едни 600 лв. За няколко години ще имаш един не лош капитал, който можеш да вложиш в собствен бизнес и ако ти потръгне да изкараш по-лесно останалата част от сумата :)

8. uphero

Мани, аз друго се чудя - баба ми взима 150 лева пенсия и винаги когато отида ми дава по 50 лева.
    Аз ли не я разбирам тая математика не знам, ама идея си нямам отде ги вади тез пари.

9. Андон Иванов

Именно... как успяват тия жени с тая пенсия да живеят, па и да успяват да заделят някой лев за внуците. Явно ние сме го ударили на живот и не можем да си пестим парите :thinking:

10. uphero

Таман утре е понеделник и ще пробвам да видя колко мога да спестя за една седмица.

11. Андон Иванов

Аз съм мислел какви ли не стратегии да спестя пари, но винаги ми изкача нещо, което не съм предвидил и накрая не успявам да спестя нищо. Иначе един добър вариант, който съм мислил да пробвам е да си отворя някаква сметка в която да вкарвам по някой лев всеки месец и умишлено да си затрия пин код-а за да не се изкушавам. Така, за да реша да ги изтегля, трябва наистина да съм на голям зор, че да си направя труда да ида до банка да си изтегля пари или да си подам молба за нов пин код :) Нещо им нямам вяра на тия спестовни сметки аз :sadsmile:

12. Градинарко

Градинарко Потребител

Радвам се на отговорите ... точно в тази насока исках да отидат нещата и следва да уточня някоко елемента от програмата за достигането на целта.

Първо е идеята (нещо което се мъти/ражда извецтно време, понякога години), после малки стъпки, както в китайската поговорка. Проблема понякога е че нещата наистина изглеждат много недостижими, и голяма част от хората дори не се опитват дори да разберат малките неща в продължение на много време които имат директна връзка с крайния резултат. Т.е. хорта се отказват дори преди свирката за началото на маратона. После много хора се отказват когато са много, ама наистина много близо до целта.

Започнах темата, за да кажа че не е невъзможно; и че не е голяма работа; аз имах предимството че малко отбирам от бюджети, което е едно от критичните елементи на успеха. Но пък има добри програмки (Quicken, Mint) на който може да разчита човек ако пък съвсем нищо не отбира. Пак ще трябва малко време да се вложи, но това е добре "похарчено" време.

от горе-написаното ... радвам се че има разбиране за начина на мислене, дисциплината и малките неща (съвсем не-гоеми проходи/разходи) чиято съвкупност има голяма номинална стойност след 10 години.

друга тема е как да инвестираме за доходност/и с колко риск; как да се грижим за близките/пенсионери; как да си увеличим доходите и колко е достатъчно...

аз само исках да посея малката мисъл/идея с тази тема

13. Андон Иванов

Живота ме е научил, че няма невъзможни неща.

Понякога е достатъчно само да бъдеш упорит в това което вършиш, а понякога се иска и много повече от това, например късмет да попаднеш на правилното място в точното време, както се казва :cool2:

Не веднъж сме срещали статии и предавания за успели хора в живота, било то материално или достигнали целите които са си поставили. Реално погледнато сумата, която се обсъжда тук не е невероятно голяма, но на човек с малки приходи се вижда, като нещо нереално и недостижимо. Важното е, човек да се стреми да постигне тази цел и ако наистина е упорит ще открие начин да я постигне... било то с пестене... било то с правилен подход към нещата, например разумна инвестиция и т.н.

В интерес на истината няма нещо материално, което да е непостижимо за когото и да било... историята познава хора започнали от нулата, а вече сигурно не си знаят сумите в банковата сметка. Мога да дам за пример, наскоро излъчван репортаж за един от най-богатите хора в света, който оказа се е родом от България. Човека е отишъл с $5 в Канада на гурбет и след няколко години по стечение на обстоятелствата вече е един от най-богатите хора.

Между другото, историята му е наистина много интересна, а разбирането му за живота може да ви подскаже как мислят хората като него. Прилагам и интервюто с него, ако на някой му е интересно да го изгледа :smile:

14. uphero

Ей да има половината акъл на Диков сега нямаше да работя за 500 лева :D

15. Андон Иванов

Остави Диков... виж как мисли човек, който има пари и живее извън България много години....

16. slavchev

slavchev Потребител

Събирането на пари изисква много работа, лишения и най-вече дисциплина. За съжаление държавата ни е така, че не ни позволява да събираме пари, а да теглим кредити, което автоматично означава, че много хора стават още по-бедни, докато други хора стават неприлично богати на техен гръб. Кофти тенденция, но реалност.

17. Андон Иванов

Всъщност проблема е по-скоро до разбиране. Многото реклами на тази тема, накараха хората да смятат, че е по-добре вместо да събираш пари и след това да си купиш това което искаш (както са правили повечето хора навремето), просто да теглиш един гредит с почти "никаква" лихва и да си купиш това което искаш сега и на момента. Уви обикновенно хората не си правят сметката, че всичко изкача и не се знае какви приходи/разходи ще имаш идните месеци, за да си сигурен, че ще можеш да си плащаш кредита.

Ако си събираш парите, дори да изкочи неочакван разход, винаги можеш по-късно да заделиш сумата, докато тоя номер при кредиторите не минава и всяко закъснение ти струва солено.

Знам, че принципно е трудно в днешни дни човек да събере пари за нещо по-голямо и именно това налага тегленето на кредит, но според мен не е добра идея да теглите заем, ако това, което искате не ви е наистина наложащо и не сте си направили предварително сметката дали ще можете за конкретният период, винаги да можете да отделите, сумата която трябва да внесете.

За пример, последните кредити, които съм теглил, винаги гледам да внеса предварително колкото пари мога, след което избирам минималният период за който мога да го изплатя (например 3 месеца) и така си сядам на задника 3 месеца и гледам винаги да имам заделени някой лев за вноската по знаема. Колкото по-дълго време се изплаща един заем, толкова по-голяма е вероятността някой месец да закъснеете и да ви наложат допълнително такси по кредита.

Между другото, темата за кредитите е актуална и тия дни ще си позволя да разуча добрите практики при теглене на кредит и ще драсна една нова тема с малко съвети ;)

18. uphero

И резултата от една седмица пестене беше 12 лева!!!!

19. Андон Иванов

Много малко бе... средно по около 2 лв. на ден... :) или иначе казано за 1 месец ще имаш едни 36 лв.... давай смело за няколко години си ги събрал парите за апартамент ;)

Иначе сега покрай празниците, може да направиш някой лев... къде от падаръци.. къде от сурвакане.. коледуване...

20. bjt

bjt Добре познат потребител

coach
    mcmoutlet
    coachoutlet
    offwhiteshirt
    canadagoosejackets
    cheapraybansunglasses
    coachoutlet
    northfacejackets
    pandorajewelry
    vansshoes