Как да възпитаваме детето

Дискусия в 'Възпитание и образование' започната от Даяна, 7/10/13.

 1. Даяна

  Даяна Модератор От екипа на bebefon.bg

  Регистрация:
  29/9/13
  Мнения:
  10
  Пол:
  Жена
  Всяка майка се чуди дали постъпва правилно във възпитанието на детето си - много важна част от отглеждането му. "Първите 7 години са най - важни" - сигурно сте чували този израз, но замисляли ли сте се защо точно 7? Тогава детето е подвластно и може да бъде моделирано, като му се наложат норми на поведение и хигиенни навици.


  Ролята на бащата. Голяма грешка от страна на мъжа е да мисли, че само майката е длъжна да говори, обяснява и забавлява детето си, а той само да подвиква от страни ако малчуганът стане по-палав. Проучвания и статистики показват, че когато бебето от малко се радва на честите игри с бащата става по-активно и възприятията му се изострят. За напред то има по-голямо самочувствие, намира по-лесно решение на проблемите си и става по-добър ученик. Разбира се бащата играе по различен начин от този на мама. Той не предлага лесно помощта си ако бебето заплаче или недоволства. Насочва го да намери само решение и така го учи как да се справя с проблемни ситуации.

  Състоянието на майката. На първо място трябва да отбележа, че детето трябва да расте в спокойна атмосфера, заобиколено от любов и грижа. Майката често не осъзнава, че почти винаги предава емоционалното си състояние на детето - когато е много нервна или напрегната то също се изнервя и започва да плаче за щяло и нещяло и обратно - когато му говори нежно и мило, и самата тя е такава всичко ще е под контрол. Детето ще бъде непрекъснато с мама през първите 2 години, затова е важно да се постараете да го научите на неща, които искате като порасне да прави и да знае. Колкото и да ви се струва, че бебето не ви разбира, не може да говори ида направи онези неща, които му казвате ще кажа че не така. Бебешкият мозък е като гъба - попива лесно подадената му информация, докато не дойде момент да покаже всичко, което е запомнило.


  Основни моменти във възпитанието:
  • Общуването - Слушайте детето си иразговаряйте с него, като с голям човек. Обяснявайте всякаква ситуация без викове и крясъци - то ще ви разбере.
  • Почивка - Отглеждането не е лесно, а вие се натоварвате психически и физически. Релаксът и почивката ще ви направят пълноценни в отглеждането на детето.
  • Правете компромиси - Всеки греши, дори и възрастните. Не наказвайте детето за грешката, която не е съумяло да избегне. По-добре проведете разговор, в който обяснявате, че това не е хубаво и да избягва да повтаря този "грях".
  • Бъдете приятел с детето си - Направите ли го печелите детето си, особено в трудната възраст наречена пубертет. Споделяйте, не го критикувайте, а съветвайте. Направете така че само да иска да споделя с вас и заедно да решавате проблемите.
  • Не се страхувайте да откажете - Децата трябва да свикнат с мисълта, че не всичко им е позволено.
  • Научете ги на "вълшебните" думички - Добър ден, Довиждане, Моля и Заповядай - помага им да се научат, че не са единствените, които имат потребности и чувства.
   
Други теми, които вероятно биха ви били полезни:
Форум Заглавие Дата
Възпитание и образование удари тояги на детето 9/9/20
Възпитание и образование Лаптоп за детето 23/9/19
Възпитание и образование Кога проговори за пръв път детето Ви? 12/2/14
Възпитание и образование Как се справяте с навлизането в пубертета на детето ви? 14/12/13

Сподели страницата