Как правилно да закрием фирмата си

Дискусия в 'Работа, семейно планиране и бюджет' започната от raduslaf, 29/12/14.

 1. raduslaf

  raduslaf Нов потребител Партньор на Bebefon.bg

  Регистрация:
  25/12/14
  Мнения:
  2
  Пол:
  Мъж
  Също като да обсъждаш детайли около погребение, докато си млад и здрав, обсъждането на темата как да закриеш фирмата си няма да е по вкуса на повечето предприемачи. Разбираемо.

  За съжаление напоследък статистиката не е много добра – все повече фирми се закриват. Причините за това могат да бъдат различни – лоши бизнес решения, икономическата криза или пък комбинация от двете.

  Каквито и да са причините за закриването на една компания обаче, много от собствениците им не правят всичко необходимо, за да бъде тотално заличен един бизнес. Условно може да се каже, че има правилен и неправилен начин за закриването на една фирма. Ето някои предложения, ако искате при Вас всичко да мине добре:

  1. Подайте си последната данъчна декларация

  Когато нещата опрат до закриване на фирма, трябва да се подаде данъчна декларация за изминалата година независимо дали сте работили през цялата година или само през част от нея. Също така се свържете с Вашия счетоводител, за да бъдат официално прекратени трудовите договори на Вашите служители в НОИ.

  2. Прекратете трудовите договори

  Както вече споменахме, от голямо значение е редовно да бъдат прекратени трудовите договори на евентуалните служители на фирмта. Това е доста важен момент, защото без да са прекратени официално трудовите договори на служителите и без да са изплатени дължимите им възнаграждения, ще има пречки за чисто юридическото заличаване на фирмата от правната действителност.

  3. Разпродайте активите на фирмата

  Всякакви активи, които фирмата притежава, е добре да бъдат разпродадени - акции, дяове в други дружества и т.н. Защо пък да не покриете някои от бизнес разходите си като продадете и обзавеждане и оборудване, собственост на фирмата.

  4. Прекратете лицензи, разрешителни и застраховки

  Ако бизнесът Ви има някакви специални разрешителни, лицензи и т.н., които са били необходими за извършване на търговска дейност, свържете се със съответните институции и се погрижете да бъдат прекратени. Не забравяйте също да се свържете със застрахователния си брокер, за да прекратите всякакви застраховки, свързани с бизнеса.

  5. Заличете фирмата от Търговския регистър

  За да бъде закрита една фирма официално и чисто юридически, е необходимо тя да бъде премахната от Търговския регистър. В зависимост от това под каква правна форма сте осъществявали своите бизнес начинания, начините за закриване на фирма могат да бъдат различни. Ако сте имали Е/ООД процедурата е доста дълга и сложна, защото се подготвя широк набор от документи за ралични институции като НАП и НОИ, след което същите издават удостоверения, които следва да послужат пред Агенция по вписванията. При закриването на Е/ООД се минава през т.н. ликвидация на фирмата, която отнема минимум 6 месеца. При ЕТ процедурата не е толкова дълга, но също изисква юридически познания.

  Като цяло, за да се закрие един бизнес, се изискват време и усилия. Ако сметнем, че първите 4 точки от материала не изискват специални и задълбочени знания, то т. 5 несъмнено изисква такива. Затова нашият съвет специално във връзка с т. 5, е да се обърнете към юрист с опит в материята, който да Ви предложи адекватна правна услуга по закриване на фирма.
   

Сподели страницата