Как сваляте високата температура на вашето дете?

Дискусия в 'Детски здравословни проблеми' започната от Ангелина Генова, 11/10/13.

 1. Ангелина Генова

  Ангелина Генова Потребител

  Регистрация:
  26/9/13
  Мнения:
  19
  Пол:
  Жена
  Това е може би един от най-често задаваните въпроси, особено за младите майки, които още нямат особено голям опит все още и за пръв път се сблъскат с това коварно нещо - високата температура.

  Всъщност въпреки, че ние не сме вече толкова малки ( 2 годинки ), все още ни е трудно понякога да се преборим с температурата.

  В тази връзка, ще споделя няколко ефикасни начини за сваляне на температура при спешна нужда, преди лекарствата да подействат или пък, ако нямате в наличност нищо с което да свалите температурата в момента.

  При нас най-ефикасен метод се оказа къпането с хладка вода. Обикновено я правим горе-долу малко по-топла от нормалната телесна температура, след което се цопваме в коритото и се къпем 10-15 минутки. Горе-долу толкова ни е достатъчно да я свалим с няколко скали надолу.

  Вторият вариант, който също така ни действа е мокри кърпи, които вързваме на китките, под мишниците и обуваме отново мокри, чорапки на крачетата. Пропуснах да спомена, че мокрим кърпите и чорапите в хладка вода с малко оцет.

  Третият вариант, който сме пробвали и действа е с белтък. Белтъкът се маже обилно по табаните на крачето, след което се обуват чорапки. От познати знам, че по-ефикасно било, като намажете табаните с мед, но все още не сме го изпробвали и се надяваме скоро да не ни се наложи.

  Други методи, които съм чувала са:
  - Увиване с мокри чаршафи ( до под мишниците ), но лично аз го смятам за доста краен метод, пък и съм чувала ( не знам до колко е варно ), че не е хубаво да се изстудява областта на сърцето, понеже може да спре, което и е причината до сега да не си позволяваме този метод;
  - Увивате 2 шишета с студена вода (от фризера) в кърпи и ги слагате под мишниците на детето;
  - Слагате настърган картоф в тензук или друга подобна материя и налагате на челото и слепоочията ( става и с суров картоф на шайби).

  Други начини за сваляне на температура не се сещам, но съм сигурна, че има и ще се радвам, ако споделите вие как действате в такива екстремни ситуации, които несъмнено се случват на всеки един родител рано или късно.

  Иначе откакто ни се случи първият подобен случай, винаги се запасяваме с свещички ефералган ( съобразен с възраста ), Панадол, Миг и Хиксалгин. За хиксалгина ни го предписа лекарката, така, че без консултация, не ви препоръчвам да го давате.

  Е това е от мен по темата... ще се радвам, ако и други се включат с съвети.
   

Сподели страницата