Какъв тип отопление зимно време

Дискусия в 'Обзавеждане, дом и градина' започната от Kiril, 25/8/14.

1. Kiril

Kiril Активен потребител

Иска ми се да събера повече мнения за отоплението зимно време. За сега се отоплям с една каминка на дърва, но няма водна риза/централно и топля единствено хола (30кв.м). Доволен съм как топлят дървата а като цена горе долу давам около 800-900лв. на сезон. Минуса е главно хамалогията с дървата и мръсотията. Иска ми се от следващата зима да измисля по-добър вариант, който да отоплява поне 2-3 стаи и да е по-чистичко. Приятел ми препоръча пелетна камина с централно изградена система за това, като уюта е същия, но цената на пелетите е по-висока от тази на дървесния материал. Става въпрос за апартамент около 90кв. м от които ми се ще да топля поне главните помещения - хол/спалня. Чудя се дали си заслужават този тип камини и има ли някаква друга алтернатива. А вие как се отоплявате и колко г/д плащате зимно време за отопление ?

2. Google AdSense Реклама

за да скриеш рекламите.
  3. Андон Иванов

Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

Дам... зимата наближава и е крайно време да се помисли за отоплението. Ние вкъщи се отопляваме с климатик. Сравнително добре отоплява, но не може да се мери с печка на дърва и въглища или някоя добра камина. По принцип през зимата тока който плащаме е около 200 лв +- 50-тина лева на месец, така, че горе долу харчим толкова колкото и ти на дърва и въглища, но повярвай ми климатика не може да се мери с топлината която предоставят печките и камините.

Ако се чудиш дали да минеш на камина с водна риза, силно ти го препоръчвам. Имаме познати с такава камина и са много доволни. Зимата в целият им апартамент е топло и имат топла вода винаги. Не съм ги питал колко им излиза цялото отопление, но определено първоначалната инвестиция си заслужава. За пример, докато ние с един климатик отопляваме зимно време 1 стая, камината с водна риза ще отоплява спокойно няколко стаи, ще имаш топла вода постоянно, а разхода би бил почти същият, дори ми се струва, че ще е и по-малък.

Относно камините с пелети, също чувам много добри отзиви, най-вече откъм удобство и чистота. Зареждаш си камината с така наречените пелети и за няколко дни забравяш ( така съм чувал, не съм ги виждал в употреба все още ). Като минус единствено бих дал, че май пелети не се намират толкова лесно в по-малките населени места и естествено високата първоначална инвестиция. Да избива се доста бързо, но май не всеки може да си я позволи.

Ако желаеш, хвърли един поглед на камините в http://kuoreterm.com/

В този сайт ще откриеш доста информация за камините, а и ако звъннеш биха те консултирали по-добре от мен. :)

4. Kiril

Kiril Активен потребител

Благодаря ти за коментара, наистина камината с водна риза е добро решение единствения минус е по-голямата хамалогия и мръсотия - ще трябват още повече дърва следователно още повече чистене :). За пелетните камини има добри отзиви и затова се насочвам и натам. Леля ми например имат вила, която изцяло отопляват с котел на пелети и изглежда много по-чисто и лесно за зареждане - торбите с пелети стоят в мазата и само се изсипват в бункера - не се мърси и не е толкова трудно за зареждане, щом жена може и сама да се справя. Единствения минус при мен е ,че не съм в къща, а в апартамент и малко или много трябва да се съобразявам затова се насочвам към камина. Желанието ми е да мога ефективно да топля няколко стаи и да може и жената сама да се справя с отоплението, а не да хаби по 1кило спирт всеки път за камината на дърва :). След време се очаква и някой малък дечко да се появи и затова искам да е чисто и топло и най-важното както казах - жената да може сама да се справя с камината когато съм на работа. В този сайт, който си пуснал ми се струват малко скъпи камините, но аз все още не съм проверил цените как вървят. Четох и на други места добри отзиви за пелетните камини, но никъде не мога да намеря какви са количествата и колко горе/долу излиза сумата за отопление на сезон. Определно обаче нещата засега вървят натам и ще проверя какъв модел е оптимален и какви са цените. Ако някой знае повече или е чувал някакви отзиви за пелетните камини ще се радвам да сподели мение.

5. Андон Иванов

@Kiril добре си се насочил, щом държиш и жената да може да се справя сама с поддържането на камината и искаш и да е чистичко. Реално при камините на пелети доколкото знам просто изсипваш 1-2 чувалчета с пелети ( май толкова сабираха бункерите на камините на пелети ) и после жена ти ще може да се справя сама с всичко останало.

Баджанака мислеха да си правят в къщата именно с такава камина и доколкото разбрах се бяха насочили към камина с дистанционно управление, чрез което можеш да си пуснеш камината примерно преди да се прибереш или пък да си настроиш кога да се пусне сама и някакви такива доста удобни функции.

Относно разхода, човека му казал, че горе-долу около 1000-1200 лв. ще му излиза отоплението на цялата къща за сезона или поне аз с такива спомени останах. :)

6. Kiril

Kiril Активен потребител

Това за дистанционното е добре като опция защото е много по-добре да се прибереш на топличко трябва да проверя дали го имат като възможност, то като цяло дори и някакъв седмичен програматор или реле може да върши подобна работа - мисля ,че по-важното е каминат да има възможност за автоматични запалване. Наистина все още не съм наясно и в момента събирам информация , ще пиша по нататък да кажа на какво съм се спрял и какво съм научил поне, ако някой се интересува да получи някаква представа. Като цена ако е 1200лв. е добре аз в момента давам около 800лв. но за една стая 30кв.м както казах :) а за цяла къща мисля ,че е доста добре. То това е много относително като цяло де , но ако за един апартамент от моя калибър се справям с такива суми ще съм доволен. То като цяло като гледам и съседите в най-студените месеци плащат около 200-230лв. за климатик както и ти си написал по-горе и пак топлят една максимум 2 стаи. А така ако ги смятам зимния сезон активно отопление 5 месеца излиза 240лв/месец

Последно редактирана: 27/8/14
  7. Андон Иванов

Дам като цена е ок и топлото е коренно различно от това на климатика. Мен специално ме спира голямата първоначална инвестиция и факта, че наоколо доколкото знам не продават пелети. Най-близко май е в Сливен, а всеки път да бия път до там за да се зареждам ми идва малко в повече. :)

8. Milenka

Milenka Нов потребител

аз искам да кажа ,че тая гфирма дето стя я написали е мноо зле - http://kuoreterm.com/ не могат нищп да ти дадат като информация аз им звънях ама не ми дадоха никви цени на камините не ги препоръчвам ас също си търся камина да купя за вкъщи

9. Андон Иванов

@Milenka как не ти дадоха цени?!? Те цените им даже в сайта са обявени :)

Kiril харесва това.
  10. Kiril

Kiril Активен потребител

Поразгледах различните модели и производители и доколкото разбрах от няколко разговора ми е необходима мощност от около 12-15kW за помещенията които ще топля и определено камина с водна риза и изграждане на централно отопление в апартамента. Така минах през BURNiT Comfort 10kw на българския производител SUNSYSTEM , които имат много атрактивна цена от около 2060лв за отопляеми - 220 m3, но имаше доста противоречиви отзиви най-вече във форума на Мисия моят дом - http://www.misiamoiatdom.com/forum/t-2241-пелетен-котел-burnit-pelleburn-е-уникален-боклук - тук става въпрос за котел , но все пак... Опитах да се свържа все пак с производителя, но ми дадоха много оскъдна информация и не можах да науча много много. Освен SUNSYSTEM другите камини за тези мощности имат ориентировъчно цени около 5000лв. , което до колкото разбрах е нормално за качествена пелетна камина с такава мощност.
    Другия модел, които ми допадна и проверих е http://shop.multiterm.org/product_info.php?products_id=549 , на цена - 5318лв - ( има и по скъп модел 5801лв - но май при него го оскъпява единствено повечето керамика), въпреки че камината изглежда добре, реално не можах да намеря много отзиви за нея. До колкото разбрах е италианска, производителя е Nordica Extraflame. Не е за подценяване и малко по високата мощност - 13kW.
    Следващия модел, който разгледах и ми хареса е http://lakal-bg.com/product/id/364 - MCZ EGO HYDRO - също Италианска камина с 12kW мощност. До колкото разбрах от фирмата и дават 2г. гаранция, като частите се доставят по заявка, недай си боже нещо да стане и се ангажират с поддръжката. Цената и когато направих запитването беше 5640лв, защото на сайта нямаха цени.
    Проверих и сайта който ми даде - и от там ми препоръчаха този модел - http://kuoreterm.com/камина-на-пелети-с-водна-риза-hr100-14kw/ , който за момента ми се струва най-добре в съотношение цена качество, доколкото видях и от други мнения хората са доволни от модела и фирмата - http://forum.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=10&t=35661&p=545847 мощността е 14kW , което е най-високата от другите модели с отопляеми 270м3 на цена 4680лв, което ми се стори най-добре като параметри/цена. Имат и доста допълнителни джаджи като дистанционно у-е и т.н. Тук също има гаранция като човека с който разговарях каза ,че също може да бъде поддържана камината и пазят по важните части на склад, така, че не се налага да се чака, ако нещо се случи.

И въпреки ,че съм родолюбец :) до колкото разбрах при камините на пелети българските модели все още не са изпипани, а определено италианците са водещи тук. Показателно е факта ,че и трите вида камини които ми харесаха са италиански - Duchessa Idro Steel , Mcz Ego hydro, RAVELLI HR100. Като ги сравнявам за сега най-много клоня към тази на ravelli - има най-добра цена и от трите а предлага дори повече възможности. Разгледах и доста интересни клипчета за начина на работа на камините им, което допълнително ме кара да смятам ,че са добър избор.
    Ще проуча още малко и дали я има по-добре някъде като цена и ще реша окончателно.
    @Андон Иванов благодаря ти за референцията за сайта, наистина доста подробно ми обясниха всичко и бяха много любезни противоположно на това което @Milenka е написала по-горе , но хора всякакви :)

Последно редактирана: 29/8/14
  11. Андон Иванов

@Kiril и аз май бих ти препоръчал най-евтината, не само защото е най-евтина, но и защото реално има някакъв положителен коментар за фирмата и самата камина. Кой каквото и да ми говори, положителният коментар на човек, който вече е ползвал продукта е 10 пъти по-важен от хиляди рекламни послания, пък и щом казваш, че функциите са повече още по-добре.

Радвам се, че си толкова самоотвержен и информираш за проучването, понеже темата и мен ме интересува, въпреки, че към момента нямам намерение да отоплявам с камина на пелети, но пък кой знае...

А само да питам дали в цената е включен монтаж (силно се съмнявам, понеже на баджанака му казаха някаква цифра около 7-8 хиляди за камина+монтаж) или не си питал?

12. Kiril

Kiril Активен потребител

Да това са само цени на камините, ти си намираш човек за монтаж, някъде и фирмите предлагат. Но цената за монтажа вече е относителна т.е - дали ще е само за камината или за изграждане на цялата отоплителна система - радиатори, тръби и др. - плюса на тази камина която съм харесал е и, че разполага с вградени циркулационна помпа и разширителен съд с което спестяваш някой лев. Доколкото знам при някой камини те се закупуват отделно. От тази фирма, която продава последната камина ми казаха, че техния човек идва само за пуска на камината за да важи гаранцията. Сега тепърва ще проуча и колко ще ми излезе монтажа и изграждането на такава инсталация. Когато имам повече информация ще пиша пак.

13. Андон Иванов

Супер, ще очаквам да пишеш отново с повече информация. Явно на баджанака са му дали цена с изграждане на цялата отоплителна система или някой се е опитал да го изцака яко :)

14. Kiril

Kiril Активен потребител

Направиха проект и грубата сметка, която излиза за изграждане на инсталацията с водна риза е 3500лв максимум. В това са включени тръби / алуминиеви радиатори и бойлер теси със серпентина, който ще се свърже към цялата система. Така като ги смятам излиза като сума близка до тази на баджанака ти. По-нататък мога да напиша и кое колко е струвало като вземем да ги купуваме, както и крайната сума която излиза за цялостната промяна - камина на дърва - камина на пелети с водна риза и изграждането на локално отопление + бойлер за топла вода. В случая бойлера така или иначе ни е за смяна, а този със серпентината е не повече от 40-50 лв по-скъп от нормалния вариант, така че незнам дали реално да го смятам като разход :)
    Новото в случая , което се оказва е ,че камината която първоначално избрахме може да не ни стигне като мощност защото тогава не бяхме предвидили бойлер-а като допълнителна мощност. Когато сметнем по-точно стаите и помещенията ще преценим и ще видим какво ще е оптималното решение.

Последно редактирана: 22/9/14
  15. Андон Иванов

Значи не са се опитали да го метнат ;)

Иначе за бойлера и да го сметнеш на фона на основната цена, смятам, че няма да е кой знае какъв разход. Лошото е, че след това преустройство ще ви се наложи сигурно и основен ремонт да жилището да правите, че ще има голямо къртене за прекарване на тръби, но пък поне после ще ви е топло и уютно през зимата, но пък и това ще бъде момента да се погрижите за вътрешната изолация, ако все още нямате такава. :)

Иначе това за колко кв./м жилище?

16. Kiril

Kiril Активен потребител

По принцип жилището е повече но ето така съм разбил отопляемите площи в които ще се прокарва локалното :
    Кухня - 10 кв.м.
    Спалня - 14 кв.м.
    Детска - 11 кв.м.
    Хол - 30 кв.м.
    Баня - 3.7 кв.м.
    Коридор - 8 кв.м
    Други - 3 кв.м.
    Обща квадратура - 79.7 кв.м. (80кв.м)
    По-късно мога да напиша и как са сметнати отоплителните мощности за всяка отделна стая.

Няма как без къртене за съжаление, но си заслужава а и все пак не е завършен ремонта на жилището има още доста неща да се правят.

17. Андон Иванов

Е щом ти предстои ремонт можеш да се възползваш от момента... така и така ще се кърти. :)

Kiril харесва това.
  18. Kiril

Kiril Активен потребител

19. Андон Иванов

Благодарско, полезен калкулатор. :)

Kiril харесва това.
  20. Kiril

Kiril Активен потребител

Мога да споделя и за бойлера - взехме го на много добра цена - за гр. Пловдив определено мястото е Петкански ЕООД дистрибутор на Теси за Пловдив - http://www.tesy.com/bg/customer_service/view_distributor/125/ Дадоха ни най-добра цена за модела. Сравнимо с други магазини и строителни хипермаркети при този дистрибутор на Теси цената на бойлерите е с 20-30лв. по-ниска .
    Сега се сещам да напиша и нещо полезно, което може би малко хора знаят - специално при бойлерите на Теси със серпентина указаният обем е по-малък от реалния защото внедрената серпентина измества обем вода и например при бойлер със серпентина 80л. реалния обем е 70л защото серпентината измества 10л. Незнам дали и при другите модели е така, но ме посъветваха да го имам и това в предвид.

Последно редактирана: 18/9/14
    Андон Иванов харесва това.
  21. Андон Иванов

А защо точно Tesy? Не съм им ползвал продуктите, но като ми се налагаше преди няколко месеца да купувам бойлер се разтършувах из Интернет и не прочетох много добри отзиви за марката, специално за бойлерите им, затова и заложих на Diplomat, макар, че и за тях имаше забележки, но значително по-малко.

22. Kiril

Kiril Активен потребител

Няма определена причина, препоръчаха ми го, сравних го набързо с останалите(цена/качество) и затова го избрах. Доколкото разбрах българските бойлери като цяло са ок, важното е да има въможност за сервиз и резервни части, когато се наложи :) . Точно на Теси сервиза е наблизо до мястото където живея в Пловдив, недай си боже. До сега съм карал с бойлер чиято марка за първи път чух - Alaska 80л. и за 7 г. единственото, което е сменяно/ремонтирано е терморегулатора - 18лв.

Иначе както всяко нещо си има и плюсове и минуси при мен най-вече натежава близкия сервиз и доверие в хората, които ги поддържат, а дано и да не се налага :)

23. Андон Иванов

Както казах, нямам лични наблюдения, а съдя по мненията, така, че може и да не са верни... като го поползваш малко ще видим дали е бил добър избора. :)

24. Kiril

Kiril Активен потребител

Да ти кажа за Дипломат също съм чувал добри неща, че са по-добър избор спрямо Теси като по-качествени и т.н. ама ще видим каквото такова :) Лошото е, че сега се отвори и ремонт на банята покрай тоя бойлер пуст, ама това в друга тема хехе.

25. Андон Иванов

Нищо де... то е малко въпрос и на късмет. Аз от бойлера ни съм много доволен, но наскоро изгоря нагревателя и се наложи да дойде човека който ги сервизира и да го смени... та смени го и точно след 30 дни изгоря пак и го извикахме отново... За сега да чукна на дърво от тогава не е имало проблем.

То всъщност и това за нашият регион май е нормално, че водата ни е много кофти, но и като цяло мисля, че тези части да издумкат си е в границите на нормалното като се експлоатира честичко. Важното е да не протече самият балон или пък някакъв по-сериозен проблем.

Kiril харесва това.
  26. Kiril

Kiril Активен потребител

Бойлера е монтиран и за сега се държи чудесно :) Май май обаче останалите неща ще останат за догодина, то от камина за отопление накрая стана банята първа :rofl:

27. Андон Иванов

То май винаги човек като си прави едни планове в последствие се получава съвсем друго :)

И ние тоя месец с майстори се занимавахме. Нямаш си и на представа колко трудно се намират добри майстори в малък град, които да са свободни и да не дерат кожи :D

28. nanko

nanko Нов потребител

Климатик e добре, но тези които с свикнали на дърва, ще останат много разочаровани. Климатика далеч не може да развие тези температури, а хората са свикнали печката да тлее, не им е приятно когато тука вятър, дори и топъл. Аз все още карам на принципа, зима – време за лицави опори и клякания така се топля, като одъртея още малко ще мисля повече за отопление, по-добро отопление от телесната температура, няма, но за жалост, малко хора могат да разберат какво е това. За семейства обаче не става

29. Андон Иванов

Определено няма как да сравняваме топлината от климатик с тази от печка на дърва и въглища или пък камина с водна риза, но да се надяваме на телесната си температура е меко казано щура идея. :)

Иначе и за семейства става... ама топленето става взаимно под завивките... Вярвам, че доста млади семейства го практикуват и този метод на отопление при по-студените зими. :bigsmile:

30. Mamasita

Mamasita Потребител

Ние се отопляме с котел на пелети - страхотно е. Управлява се с дистанционно, боклука, който почистваш е все едно чистиш пепелник.Ако ти е голям бункера можеш да го зареждаш и 2 пъти в седмицата. Хубавото е, че ти му задаваш каква температура желаеш в помещението, където е дистанционното, така няма излишен разход на енергия. Нашето е вече на 4 години и не сме имали никакви проблеми. Знам, че по-новите вече могат да се управляват и онлайн.

31. Стоян Стоянов

Стоян Стоянов Нов потребител

Прочетох всичко до тук и бих искал да споделите колко гори средно на ден Ravelli
    с водна риза HR100 - 14kW. Бих искал да споделя с вас че вече имам изградена система за локално парно ( радиатори, бойлер с водна риза и всичко друго) но камината ми е обикновена на дърва и хамалогията е много а да не говорим че съм на 4 етаж и нямаме асансьор :(. та тази равелито ми се струва хубава идея. Но се колебая от разхода месечния на пелети и дали излиза по скъпо от дървата или......... Също топлината в жилището как е в сравнение с преди имам предвид Кирил той е бил на дърва и може да даде реална оценка. Ще се радвам да сподели впечатления и ако има нещо за което трябва да се внимава също. Забравих да спомена че съм в апартамент вътрешен, тухла, южен, сменена дограма мисля че има значение тия работи.

Андон Иванов и Aloma харесват това.
  32. Андон Иванов

Здравей @Стоян Стоянов и добре дошъл в форума.

Надявам се @Kiril да се включи скоро в дискусията, понеже знам, че е доста на ТИ с камините.

Щом си с обикновена камина на дърва, вероятно имаш вече виждане колко ти струва да се отопляваш цял сезон и те интересува най-вече колко би ти струвало да се отопляваш с камина на пелети.

Миналата година баджанака реши да слага и той камина и да отопляват цялата къща с локално парно, та тогава се позаинтересува кое колко струва и дали си заслужава. Първоначално и на него му допадна идеята за камина на пелети, но в край на сметка предвид, че сме в такъв регион(гр. Елхово, област Ямбол), че най-близко може да си вземе пелети от Сливен и факта, че в града цената на дървата все още не са толкова високи, му излизаше по-евтино да си кара на дърва. Та тогава по груби сметки, за да отоплява къщата с пелети му излизаше около 1200-1300 лв./сезон, докато за дърва, мисля, че спомена, че средно му сяда около 700-800 лв./сезон.

Това при положение, че сравняваше с изгорените дърва от предните зими, когато е ползвал обикновени печки тип чудо, отново на дърва. С камината обаче май му гълта малко повече дърва, та вероятно ще се оскъпи малко отоплението му тоя сезон, но ще видим... ще взема да го питам тия дни дали е доволен от избора си.

Та в твоят случай, може би ще е по-удачно наистина да смениш с камина на пелети, особено ако в града ви има от къде да си ги снабдяваш, че ако няма... вероятно ще се оскъпят още повече заради доставка. Иначе доколкото знам са доста икономични и топлят също толкова добре, колкото и обикновените камини на дърва.

Нека пак Кирил да каже. Надявам се и аз да съм ти дал някаква насока с мнението си и да ти помогна за избора.

33. Kiril

Kiril Активен потребител

Да кажа честно трябва да направя доста сложни сметки за сравнение, защото преди камината ми на дърва не беше на водна риза, а и беше с по-ниска отопляема мощност (някъде около 9kW) Като цяло пелетите са по-скъпа суровина от дървото, но напоследък забелязвам, че държат цена докато тази зима дървата ги вдигнаха отново и вече излизат за гр. Пловдив около 80-85лв/м3 - бук/дъб, нацепени готови за горене, докато пелетите са около 360лв. (високо качество клас А), като цените са извън сезона ако се купуват лятото. Този сезон ще е първия и когато свърши ще мога да кажа със сигурност за каква сума съм успял да топля дома. Преди с дърва ми излизаше около 800-900лв. за сезона.
    Въпреки това трябва човек трябва да сметне индивидуално за да се каже колко ще му излезе -

1) Отопляеми площи - колко м2
    2) Колко време (месеци) каква температура поддържа и колко време на ден гори камината.
    3) Не на заден план остава и изолацията - със или без / дограма - дървена, pvc, alu /под - има ли изолация и каква/таван - също дали има изолация колко отдава / прозорци - тип на стъклата и площ /стени - външни вътрешни/

Аз мога да кажа, че стандартно в апартамента поддържаме 25 градуса, като започваме да отопляваме от Септември/Октомври в зависимост от времето, тази година беше по-топла и започнахме от Октомври. През делничните дни камината гори по няколко часа да умерва защото сме на работа, а през почивните дни по цял ден - поне по 12 часа. Камината си има специален режим (подобен както при климатиците) и при постоянна работа поддържа по-ниски нива на горене и хаби по-малко пелети, така ,че не е проблем да се оставя да работи постоянно.
    Обаче със сигурност мога да кажа едно нещо за финал - доволен съм от пелетната каминка защото успяваме лесно да се топлим и да поддържаме нормални температури в дома си. Особено важно когато човек мисли и за деца, когато климатика не е особено добър вариант.

34. Kiril

Kiril Активен потребител

Сега сметнах грубо камината - 14kw HR 100 излиза да харчи средно по 270кг на месец. Което при цена на пелетите 360лв./тон излиза - 97лв./месец. При ниско потребление разхода на пелети е около 200кг или на месец - 72лв.
    В силно отопляеми месеци или такива с голям студ (температури от -10 C ) може да стигне до 300-350кг/месец или 126лв/месец.

За каминката преди давах като ги сметна около 115лв/месец, така че за момента съм доволен. Най-точно ще мога да кажа когато приключи отоплителния сезон, ако все още някой се интересува мога да направя статистика и да я публикувам.

@Стоян Стоянов А относно пелетите - голямо удобство са особено когато нямаш асансьор защото по-лесно се мъкнат от дървата - в торбите запечатани, складираш и готово. Да не забравяме и че по-малко количество пелети се използва за отопление от колкото при дървата, така че и ще ти е необходимо по-малко място за складиране - например тераса, малка стая, килер и т.н. Аз лично преди държах дървата в избата, но съм на първия етаж и не е особено голям проблем. Но сега спокойно си слагам една част на едната по-малка тераска и е много лесно да се изсипят в каминката. Отделно като я заредиш веднъж и за деня може да не я пипаш повече, а при каминката с дърва бях въглещар на всеки час, час и малко :)

35. elkamanolova

elkamanolova Добре познат потребител

Миналата година се отоплявах с камина на дърва, но не бях много доволна. Много дърва изгорихме, а вкъщи не беше много топло. Затова тази зима си купихме два такива конвектора http://konvektori.org/konvektor-adax-economic-vp-1125-ket-elektronen-termostat и сега се отопляваме с тях. За децата също е по-лесно, защото преди с печката беше невъзможно да се справят, а сега с конвектора е много по-лесно и аз съм много по-спокойна,не се притеснявам като са сами вкъщи.

36. Kiril

Kiril Активен потребител

@elkamanolova Искате да кажете, че конвекторите отопляват по-добре от камината, или че са по-удобния вид за отопление ? Аз лично мисля, че конвекторите няма как да постигнат топлината на камината. Да наистина се хабят повече средства когато топлиш повече, но и комфорта е друг.

37. elkamanolova

elkamanolova Добре познат потребител

Oт една страна е много по-удобно с конвектор, а от друга с камината, докато се запали вечера да се затопли, става супер бавно.

38. Kiril

Kiril Активен потребител

Всеки отоплителен уред си носи плюсовете и минусите, не мисля че има база за сравнение. И само за отбелязване - каминките на Равели може да си ги пуснеш от телефона 20-30 мин преди да се прибереш и пак да е топло или си я оставаш да работи на икономичен режим както и при климатиците и винаги ти е топло. Пак казвам зависи кой за какво търси и колко е решил да се охарчи ... :)

39. mikaela

mikaela Добре познат потребител

40. bjt

bjt Добре познат потребител

Други теми, които вероятно биха ви били полезни:
Форум Заглавие Дата
Обзавеждане, дом и градина С какъв матрак сте? 21/12/18
Обзавеждане, дом и градина Какъв сглобяем басейн да си купя? 10/2/15
Обзавеждане, дом и градина Какъв препарат за плочки използвате? 10/2/15

Сподели страницата