Каква нова пералня да си купим?

Дискусия в 'Обзавеждане, дом и градина' започната от Андон Иванов, 13/10/13.

1. Андон Иванов

Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

След няколко годишна служба, пералнята ни сдаде багажа и изглежда ремонт-а няма да си заслужава толкова, затова и взехме да обмисляме покупката на нова пералня.

Разгледах няколко статии и теми за избор на нова пералня, но реално бих желал да прочета препоръки от хора, които вече са минали по този път и са доволни от новата си пералня.

Старата ни пералня беше BEKO, но честно казано не останахме много доволни от избора, затова и ще се насочим към други марки, които са се доказали и към момента от това, което прочетох в Интернет, хората са най-доволни от следните марки: Samsung, Electrolux и Candy.

По принцип сме отворени към нови предложения, така, че ако вашата пералня е друга марка и сте доволни, не се колебайте да я препоръчате.

Бюджета, който можем да отделим за пералня е в между 400-700 лв.

Освен това, държим да има оторизиран сервиз в България, така, че ако има евентуално някакъв проблем, да не се налага да я пращаме извън пределите на страната, за да я ремонтират и реално да се изгуби смисъла от гаранцията.

Благодаря на всички предварително за отделеното време и очакваме вашите предложения.

2. Google AdSense Реклама

за да скриеш рекламите.
  3. Мирослав

Мирослав Добре познат потребител

Преди няколко месеца си купих нова пералня. Доста четох из форумите и повече се обърках от колкото насочих. Преди пералнята бях закупил хладилник SAMSUNG и реших и пералнята да бъде такава серия. В последствие разговарях с приятел, който се занимава с построяване, обзавеждане и поддръжка на жилищни сгради и той ми каза следното:
    с което изцяло затвърди намерението ми да се спра на тази марка. Въпросния модел на който се спрях аз е този: http://www.technomarket.bg/products/09127502/samsung-wf-60f4e5w2x
    Купих я с голямо намаление, тъй като освен че беше на промоция като е сега в уикенда, в който я поръчах отделно имаше 10-15% отстъпка за всичко и така случайно намазах :D Нещото с което ме спечели тази пералня е функцията Easy Iron или лесно гладене. Когато е активирана тази функция, след като изсъхнат дрехите са направо изгладени (изключение правят някой специфични материи, които въпреки всичко искат ютия) и с това забравих най-досадната домакинска работа - гладенето. Препоръчвам я! Наред със всички останали функции има и опция да пере с отложен старт, а и е много икономична от към електричество. Като добавим и факта, че не изисква почистване а периодично тя сама се почиства смея да твърдя, че незаменим помощник - особено ако сте семейство и се налага често да перете :rolleyes:

Андон Иванов харесва това.
  4. Андон Иванов

Благодаря за препоръката, но ако може да попитам някой неща, които не са ми много ясни, а именно за периодичното почистване, за което говореше и дали си доволен от прането?!? По принцип сега въртят разни реклами точно на Samsung и тяхната технология Eco Bubble, която уж изпира достатъчно добре и с студено пране, та наистина ли е така или е маркетингов трик за да ни подмами да купим новият им продукт?

Освен това, забелязах, че повечето модели от тази серия разполагат и с диагностика на пералнята, която при проблем казва къде реално е проблема. Нещо за тази функционалност можеш ли да кажеш? Също бих се радвал да споделиш дали има защита за деца с която примерно да се заключват бутоните или нещо такова. Предполагам за барабана при започване на прането, няма как да не се заключва (вече всяка пералня има такава фунцкия), но е факт, че малките деца обичат да натискат копчетата на каквото видят и може би ще е добра идея да изберем именно пералня с подобно защита... та да не стане някой фал :)

5. Мирослав

Мирослав Добре познат потребител

Периодичното почистване става на всеки 40 цикъла. Пералнята информира че е време да я почистите чрез появата на иконка на дисплея. Самото почистване става напълно автоматично. Трябва просто да затворите вратата на пералнята и да сипете малко прах (не е задължително) в отсега за прах. После завъртате програматора в режим на почистване и стартирате почистването. Няма четки, няма нищо. Лесно и удобно.

За Eco Bubble не мога да кажа дали е така или не, тъй като аз лично пера на 30 градуса. Никога не съм експериментирал.

За диагностиката е така, но слава богу все още не ми се е налагало да правя диагностика. Трика става чрез поява на QR код, който се сканира от смартфон и веднага разбирате къде е проблема и как да го отстраните евентуално (поне в книжката така пише). Както казах, досега не ми се е налагало, надявам се и да не ми се наложи скоро да сканирам.

За заключването - да има фукнция за заключване на бутоните. За барабана както каза ти - вероятно всички го имат вече.

6. Андон Иванов

@Мирослав благодаря ти за отговорите... беше много полезно и ако някой не препоръча нещо друго, май и ние ще се насочим към твоят избор.

7. Андон Иванов

След препоръките на @Мирослав и някой други мнения за пералните Samsung в някой други форуми и блогове, днес решихме да купим и ние същата марка и се спряхме на следният модел:

http://www.technomarket.bg/products/09127044/samsung-wf-60f4e0w2w

Въпреки, че няма всичките функции на модела пералня, който си е купил @Мирослав, смятам, че сме направили страхотна покупка... към момента се държи страхотно пералнята и наистина изпира страхотно, дори на студено пране... Естествено все още има време и пералнята ще бъде подложена на още доооста екстремни тестове, смятам, че ще се справи с всяко предизвикателство по възможностите и.

Освен това мисля, че си струва да спомена и похваля продавач-консултантите в Техномаркет - Ямбол. Много отзивчиви и полезни хорица, които спокойно ни отделиха време да ни разяснят всичко и бяха доста усмихнати и любезни, въпреки може би глупавите ни въпроси. :) Мислех си, че тази верига техно-маркети е залязла, но се радвам, че не съм бил прав.... та един плюс от мен за веригата. ;)

8. Kalilija

Kalilija Потребител

Андон Иванов, доволен ли сте от пералнята след няколко месеца експлоатация?

9. Андон Иванов

@Kalilija Ами честно казано, повече я ползва жена ми, но доколкото виждам прането се справя страхотно. Дори като я взехме, останахме учудени, че успя да изпере петна от храна, които старата пералня не успяваше. Забележки до сега относно работата и нямаме, като изключим, че май стана малко по-шумна от преди това.

Ако се чудиш дали да купуваш подобна марка пералня, аз бих ти я препоръчал ;)

10. Kalilija

Kalilija Потребител

Благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Това с шума понякога се оказва голям проблем. Имам още време да помисля / докато изтече промоцията - 579 лв. /

11. Андон Иванов

Ти същата пералня ли си харесала или някакъв друг модел, но марка Samsung?

Ако искаш дай някакви насоки за ценови диапазон и някакви базови изисквания и евентуално ще изнамерим какво добро горе-долу за тази цена може да се намери на пазара.

Относно шума, предполагам, че проблема е котлен камък, понеже в началото не беше така или поне не ми е правило такова впечатление. В нашият регион водата е доста гадна и бойлерите и пералните много бързо трупат котлен камък, а ние май нямаме навика да ползваме за пералнята разни препарати против котлен камък.

Също така част от този шум е най-вече при центрофуга и съм забелязал, че явно не е добре нивелирана пералнята, така, че може и да не е чак толкова шумна, колкото ми се струва на мен. :)

Иначе за прането забележки нямам. Пере добре и в сравнение с други перални, които сме имали е на светлинни години пред тях. Не знам дали както в рекламата казват, че причината е в тези мехурчета, които прави, но определено аз съм доволен.

12. Kalilija

Kalilija Потребител

След месеци мислене и търсене,тъкмо вече харесах точно този модел и щях да ходя да купувам от Техномаркет, поглеждам следобед в сайта - цената 699лв,а сутринта беше 579 лв и честно се издразних.
    Ценовият диапазон ми е 400- 600 лв. Изискванията ми са да над 1000 оборота, да не са дълги програмите, а най-добре и аз сама да си настройвам цикъла на пране,температурата и центрофугата. Доколкото четох,при Самсунга това става, а и с тези балончета уж прането е по-качественото. Имам още месец,месец и половина да реша, та много се надявам да намеря отново изгодна промоция на този модел,но междувременно продължавам да търся подходящата за мен пералня :)

13. Андон Иванов

За изгодни оферти аз бих те посъветвал да следиш в eMag.bg, там доста често пускат разни оферти с намаления на електроуреди и макар в повечето случаи да са нещо от порядъка 10-15%, когато сумата е 400-500 лв. си се усещат и те.

Гледах и в момента какво предлагат на промоция и това ми грабна окото:
    http://www.emag.bg/peralnja-slim-ec...-ob-min-klas-a-bjala-wf1802wfvs/pd/EM4XKBBBM/

Малко е над бюджета обаче - 659 лв. ( при обичайна 775 лв. -15% намаление ). Хубавото и е, че е можеш да переш до 8 кг., а при нас е до 6 кг.

http://www.emag.bg/peralnja-samsung-1200-ob-min-7-kg-klas-a-bjala-wf1702nhw/pd/E3YKKBBBM/
    Тази също не е лоша според мен, но за съжаление не е Eco Bubble, но пък цената е прилична 504 лв.

За други марки, това което знам, че много хора са доволни и от Whirlpool пералните с технологията 6-то чувство, но ние не взехме такава, че преди години имахме един хладилник на марката и от тогава ме разочароваха и ги отписах, но пък в Интернет форумите е пълно с позитивни мнения на доволни хора, така, че можеш и тези марки да ги гледаш.

Също така в Бургас, когато бяхме на квартира, там бяхме с някаква пералня на AEG и тя переше сносно, така, че и за тая марка, макар с скромен опит, бих ти препоръчал да следиш.

Надявам се да съм ти дал някаква насока, ако попадна на друга изгодна оферта ще я мятам в темата да ти е в помощ при избора, пък и на останалите съфорумци. ;)

14. Kalilija

Kalilija Потребител

Благодаря за помощта и отделеното време. Ще продължавам с търсенето и ще следя темата.

15. Андон Иванов

Моля, нали това е идеята на форума... да си помагаме.:wink:

Между другото, може би е добре да отбележа, че ако си харесаш нещо от eMag трябва да имаш предвид, че продуктите явно са румънски и нямат упътвания на Български език и като цяло малко си е рисков фактор, понеже от КЗП явно не могат нищо да им направят в случай на проблем. Аз съм поръчвал доста неща от там (сигурно на стойност около 1000 лв.) и не съм имал ядове, но пък и не ми се е налагало да пращам на сервиз. Иначе поне им е безплатна доставката и доколкото знам, при проблем те си организират транспорта на дефектиралата стока до сервиза, така, че в тва отношение бих ги предпочел, но май е по-добре да не се стига до там ;)

Не си питала, но сметнах за добре да ти кажа, понеже ти показвам връзки към този онлайн магазин.

16. Kalilija

Kalilija Потребител

Благодаря за предупреждението. Вече имам фурна за вграждане от Емаг и се надявам да не се наложи да ползвам гаранцията /има само карта с номер и нищо друго попълнено , няма упътване, но си изтеглих от сайта на Самсунг - там гледам и на пералните спецификите и упътванията/. Поради факта,че пералнята е най-често използвания уред в домакинството, искам да я закупя от магазин в населеното ни място,но изборът е ограничен до Зора и Техномаркет. Затова гледам основно техните текущи промоции.

17. Андон Иванов

Съгласен съм... такива уреди май е по-добре да идеш на място и да ги видиш, да ти обяснят за какво иде реч и продавач-консултантите, та да ти помогнат с финалното решение ;)

Сега като спомена за Зора, се сетих, че и те правят доста добри отстъпки и дори забелязах, че ако не се лъжа горният Самсунг, който е без технологията Eco Bubble го има наличен и там още по-изгодно:http://www.zora.bg/samsung-/wf-1702nhwg/25428 - цена 499 лв.

Ето и нещо, което ми се струва, че ще си заслужава парите, отново на промоция от Зора:

http://www.zora.bg/whirlpool-/awoe-81202/22768 - цена 599 лв. (тази е с технология 6-то чувство, която хвалят, че запазвала цветовете на дрехите).
    Има и разни други промоциики, но вече става доста по-солена цената.

Между другото, сега се сетих, че в Техномаркет имат разни програми за намаления и ако познаваш някой, който купува често и по много от там е много възможно да има карта за такива намаления, така, че и това е вариант ;)

18. Kalilija

Kalilija Потребител

Да,има такъв вариант - някакви карти, но намалението е от рода на 2 до 5 %, като не важи за уредите в промоция, което на практика не върши работа.
    Може би най-накрая ще рискувам да дам повече пари от предвидените, но май се запалих за тази нова технология Eco Bubble. А към 6-то чувство нещо не съм настроена положително от отзиви на познати.
    Ще видя след 08.08. новите предложения на Зора и тогава ще реша.

19. Андон Иванов

Доколкото знам дават и още по-големи намаления, но на фирми с доста покупки от тях. Не знам пак какво точно е намалението, но май е повече от 5%, както и да е, явно вече си начертала плана за действие ;)

За пералня Samsung с Eco Bubble технология получих първо добри отзиви от @Мирослав и след това поразгледах отзивите в Интернет, така и аз реших да е такава и до ден днешен съм доволен, а и @Мирослав доколкото сме си говорили само положителни неща чувам за избора, така, че съм с 2 ръце за избора :yes::yes:

Мога да ти пожелая единствено да направиш правилният избор и да останеш доволна от покупката. Естествено бих се радвал, ако след това дадеш и малко информация какво си пазарила и дали си доволна, та да си знаем занапред какви домакински електроуреди да купуваме.

Преди това никога не съм си представял, че може да е такъв проблем няколко дни да си без пералня (въпреки, че реално аз не пера), но го усетихме преди да си купим пералня. Малко след това и бойлера замина, та от тогава знам едно - В домакинство без пералня и бойлер, не може да се живее, дори и ден.

20. Mama

Mama Активен потребител

И аз да се включа в дискусията с една малка забележка.

Тази пералня, наистина позволява да си регулираш температурата и разни други опции, които се отнасят за прането, но не точно. Можеш да ги регулираш, но всяка програма ти разрешава различни опции. Например на една програма ти дава да избираш градуси от студено пране до 40 градуса, друга пък ти позволява от студено до 90 градуса и т.н.

Доколкото си спомням, нямаше възможност изцяло ти да си избереш всяка една опция 1 по 1, но може и да не съм права за това. Обаче със сигурност е вярно, това, което казвах за градусите на различните програми.

Kalilija и Андон Иванов харесват това.
  21. Kalilija

Kalilija Потребител

Тържествено обещавам,че ще споделя какво съм купила, а още повече инфо ще дам , след като използвам известно време всички нови придобивки / което живот и здраве ще се случи към края на септември/ :)

22. Андон Иванов

@Mama е права за това, бях го пропуснал, понеже реално наистина можеш да избираш градусите и други разни допълнителни неща, но не се сетих, че това зависеше и от програмата, която си избрал.

Ще се радвам и ти пожелавам най-искрено само хубави избори да правиш, както и ако се чудиш за някоя друга покупка, смело можеш да питаш, пък ние ще се постараем да помагаме с издирване на хубави оферти и съвети. ;)

Kalilija харесва това.
  23. deni

deni Активен потребител

Нашата пералня също е Samsung. Изключително сме доволни от нея. Има програма за изпиране на 15 минути. Това всъщност е най-кратката програма, има за около 30 минути и нагоре, като най-дългата е около 2 часа и половина. Нормално 15 минутната програма не може да изпира упорити петна, но в такива случаи ползвам по дългите програми. Има и програма специално за детско пране, която е около 2 часа - 2 часа и половина (в зависимост от настроената температура). Тя най - добре изпира петната, дори често я ползвам и за нашите дрехи. А мисля, че има и специална програма за упорити петна, но нея още не съм ползвала :).

24. Kalilija

Kalilija Потребител

Deni , вашата пералня кой модел е ?

25. deni

deni Активен потребител

Пералнята ни е SAMSUNG WF-60F4E0W2W. Ние я купихме за около 700 лева, гледам сега в един сайт е 699 лева.

26. irata

irata Нов потребител

Здравейте,
    Аз съм нова във форума, казвам се Ирена.
    Паръчях си пералня Самсунг WF60F4E5W2X, защото прочетох добри отзиви за нея във вашият форум. Искам за попитам за eco bubble системата. Чета, че не било както на рекламите, а вкарвала предимно вода в барабана. При вас така ли е, аз днес ще я получа , ще я пробвам как е, и ще пиша отново.

27. Андон Иванов

Здравей @irata и добре дошла.

Честита покупка и дано да ти служи дълги години. Смятам, че ще останеш доволна от покупката си. Честно казано не сме обръщали внимание на рекламата, но е факт, че пералнята пере отлично. Доколкото разбрах аз, Eco Bubble има ролята да разтвори перфектно перилният препарат и да вкарва въздух в самата пералня докато вкарва вода, така, че да може по-лесно водата да прониква в тъканта от където би следвало, че по-лесно ще изпира упорити петна.

Доколкото съм се заглеждал докато пере, обаче не знам как ще преценя дали вкарва въздух, но виждам, че на индикатора за Eco Bubble датчика показва, че е включен, значи явно работи. Наистина не съм се замислял дали реално вкарва въздух или просто разпенва добре препарата, понеже за нас по-важното е да си върши работата добре и като цяло сме доволни много.

Ще очакваме да споделиш после и ти дали си доволна.

irata харесва това.
  28. Desislava.f90

Desislava.f90 Потребител

Здравейте тези дни ни предстои да си купуваме пералня и се спряхме на тези два модела на Самсунг :
    http://www.technomarket.bg/products/09127502/samsung-wf-60f4e5w2x
    http://www.technomarket.bg/products/09129155/samsung-wf-70f5e0n2w
    Много се запалих по Eco Bubble технологията и по дизайна на първата пералня, но това което ме притеснява са килограмите, че са 6 и това,че е слим модел (дали няма да е по - нестабилна) а на другия модел 7kg и не е слим - но пък няма Eco Bubble. Това ще ми бъде първата пералня и си нямам и идея дали 6кг. примерно, ще ми бъдат достатъчни,като се има предвид, че все още сме 2-ма в семейството. :)

Андон Иванов и irata харесват това.
  29. irata

irata Нов потребител

Здравейте, вече новата ми перална е в нас и е тествана. За 2 пъти пране мога да кажа, че съм доволна от резултатие. Единствено, което забелязах, че май е шумна / имах whirlpool преди и шума си беше същия, а ги водят за най-шумни / , но може би пък и аз имах високи очаквания за новата. На 30 градуса наистина си направи пяната и изпра чудесно. Проблема е, че не знам кои програми са eco bubble, понеже няма копче за да се пуска системата. Факта е , че на синтетиката си направи пяната.
    Относно питането на Деси - поне при моя модел пише , че 6 кг може да се зареди само памук, всички други тъкани са 3-4 кг. максимум, а вълнените са 1,5 -2 кг. За да се получи качествено изпиране, не трябва да се навишават посочените килогроми.
    При моделите от 7 кг. всички тези показатели са завишени с 1 кг. /поне това прочетох в моята книжка/ . Относно вибрацията , при мен я няма, пералната не мърда при 1000 оборота / поне на толкова я изпробвах /
    Като цяло, за 2 пъти тестване съм доволна от пералната.

Последно редактирана: 27/11/14
    Андон Иванов и Desislava.f90 харесват това.
  30. Андон Иванов

@Desislava.f90 ние като взимахме пералнята бяхме пред същата дилема, понеже бяхме ограничени откъм финанси и трябваше или да изберем тази с Eco Bubble, дето е 6 кг. или другата без тази технология и беше 7 кг. В край на сметка везните наклониха към Eco Bubble пералнята, именно защото ни хареса идеята за тази технология и от тук-там чухме добри отзиви. Не знам как изпира другата пералня, но 6 кг. на нас ни е напълно достатъчна, предвид, че сме 4 човека вкъщи и с малко дете. Пере се ежедневно, а понякога и дори няколко пъти на ден и не сме имали проблеми. Вие си преценете, но за мен 1 кг. отгоре е безсмислено (не, че разбирам много :) ).

@irata, радвам се, че си доволна от пералнята. Да наистина е малко шумничка на по-високите обороти на центрофугата, но на нас не ни прави впечатление, понеже и предишната ни пералня не беше от най-тихите (някакво BEKO беше старата пералня).

Относно програмите, би трябвало като си избираш програма от програматора да ти светва идикатора за балончетата. Ако свети, значи ползва Eco Bubble, поне аз имам такова наблюдение. Иначе индикатора е тази иконка, която съм отбелязал в изображението с стрелка:
    eco-bubble-indicator.png

irata и Desislava.f90 харесват това.
  31. Desislava.f90

Desislava.f90 Потребител

Много ви благодаря за съдействието :) Помогнахте ми в избора и реших да си взема пералнята с Eco Bubble! След като си я купя ще напиша и моите отзиви за нея :)

32. Андон Иванов

Мога да ти препоръчам да изчакаш до утре, понеже утре е Черният Петък и се очаква да има страхотни оферти по магазините, така, че нищо чудно и този модел да е намален някъде. В Emag със сигурност ще има намаления, но ако решиш да взимаш от там техника, имай на предвид, че при дефект ще я пращат до Букурещ, а точно за пералня.... няма да е готино да чакате 1 месец. Все пак ти давам един малък съвет как да спестите малко парички от семейният бюджет ;)

Почти съм сигурен, че такива оферти ще има и в Техномаркет, Технополис, а онзи ден четох, че ще има и в верига Зора.

irata харесва това.
  33. irata

irata Нов потребител

Благодаря, при мен това балонче свети на всички програми за пране.
    Днес има намаления, в емага точно този модел е 590 лв., а в техномаркета е 649 лв. :)

Desislava.f90 харесва това.
  34. Андон Иванов

@irata, книжката не ми е наблизо и щях да проверя дали съм прав за индикатора, но поне аз си мисля, че е така. Възможно е обаче Eco Bubble да не работи еднакво за различните програми, затова да ни се струва, че на една работи, а на друга не :)

Намалението може да се каже, че е добра новина за @Desislava.f90 , стига да е решила да се възползва де. :) Но при всички положения, за 50 лв. аз бих взел пералнята от България, понеже ако има проблем, някак по-може да се отреагира и да се търси съдействие от други институции като КЗП, докато при Emag, тоя номер май не минава, а чувам доста хора се оплакват и от сервиза... колко е вярно не знам. Аз имам доста поръчани стоки от там, но слава богу, засега проблем няма и не ми се е налагало да разбера как се справят с сервиза в Букурещ :D

Desislava.f90 и irata харесват това.
  35. Desislava.f90

Desislava.f90 Потребител

Здравейте, вече си взех пералнята и съм много щастлива :) Малко избързах и я взех от технополис за 720 и по - късно видях в сайта на техномаркет,че е 649 и малко ме хвана яд, но нищо ще се преживее - щом става въпрос за тази страхотна пералня ;)

36. Андон Иванов

@Desislava.f90 нищо... може да е за добро. Честита покупка и ти пожелавам безаварийно ползване, да ви изкара дълги години, чак да те хваща яд, че не се разваля и най-вече да изпира добре. Ще се радвам после да споделиш и какви са ти впечатленията от първото пране. ;)

Desislava.f90 харесва това.
  37. Desislava.f90

Desislava.f90 Потребител

Здравейте, чак днес свързахме пералната, защото до сега бяхме в ремонт и нямаше как.... Очарована съм от резултатите - дори пуснах 2 перални. Дрехите ги изпра страхотно и излезнаха почти сухи. :party: Много е лесна за работа, хубавото е, че си избираш сам градусите и оборотите на центрофугата и още много други неща. Мноооого съм доволна!!! Препоръчвам!!! ;) :yes:

38. Николай Марков

Николай Марков Нов потребител

Здравейте и от мен! Закупих си http://www.technomarket.bg/products/09127502/samsung-wf-60f4e5w2x. Уж е 6кг, а е по- малка от ПЕРЛА 05, която е 5кг. Тоест SAMSUNG 6kg е по- плитка... Въпросите са ми:
    1. Пускате ли редовно центрофугата(колко оборота)?
    2. Има ли значение изплакванията или 1-2 са напълно достатъчни?
    3. Разделяте ли памучни дрехи от дънки, бельо или всичко заедно го пускате?
    4. Тъпчите ли пералнята с повечко дрехи?
    5. Използвате ли често ПРЕДПРАНЕ и при какви дрехи, и кои функции?
    6. Днес я пуснах на 40 градуса на някаква функция за 1 час и 20 мин., но забравих каква. Не ми се видя да е толкова топло стъклото. При вас така ли е? При ПЕРЛА 05 стъклото направо си пареше :D
    P.S. Извинявам се за въпросите, но съм нов с тези технологии и ще съм ви благодарен ако ударите 1 рамо :)

39. Андон Иванов

@Desislava.f90 радвам се, че не сме те подвели и си доволна от избора който направи. Наистина е добре, че можеш да си избираш сам градусите и скоростта на центрофугата, като по подразбиране показва стандартни за тези които не разбират :) Още по-хубавото е, че ограничава градусите и скоростта на центрофуга за някой от програмите. Така е доста по-малко вероятно да прецакаш някоя по-чувствителна дреха, за която не знаеш, че например не е добре да се минава на големи скорости на центрофугата... мисля, че типичен пример е програмата за вълнени дрехи.

@Николай Марков, чудесен избор, надявам се в последствие да останеш доволен.

Не се смятам за специалист, но ще се опитам да ти отговоря на всичките въпроси, пък дано ти помогна. Ще номерирам отговорите, според номера на въпросите :D

1. Редовно я ползваме, защото дрехите излизат доста по-сухи и съответно съхнат по-бързо след това. Скоростта вече зависи най-вече от дрехите, които пускаш. Ако имаш дрехи, които са от метерия, която не е добре да се прекарва на високи градуси (например доколкото знам вълнените дрехи не е за препоръчване да се прекарват през центрофуга, защото се развличат и стават на папулки). За всичко останало си пускаме на максимална центрофуга (поне ние така правим);
    2. Не загрявам какво имаш предвид под изплаквания. Аз доколкото знам, тя програмата си знае колко да изплаква дрехите. Важно е да следиш на перилният препарат какво количество от него да слагаш за определеният обем дрехи, като това ще ти гарантира, че дрехите ще се изперат добре от препарата и няма да се наложи да се пускат пак за да се изпере хубаво праха за пране. Ако не съм ти разбрал въпроса, уточни се, ще опитам да помогна;
    3. Желателно е да се разделят дрехите по вид на тъкани, най-малкото защото така ще избереш програмата, която ще ти изпере перфектно дрехите. Въпреки това и ние си пускаме различни типове тъкани на 1 пране, като единственото което спазваме стриктно е примерно да се избягва да се смесват бели дрехи с цветни. Гледаме да слагаме дрехи горе-долу с еднакъв цвят, че няма да е готино да изпереш червена блуза, която пуска боя с бяла такава... резултата в такъв случай би бил нова розова блуза :bigsmile:. Ако такава е целта, можеш да пробваш. :giggle: Друг вариант е за по-сигурно да вземеш допълнително продават едни кърпички против зацапване при пране на цветни дрехи, забравих как им викат, но би трябвало да ги има в всеки по-голям магазин с перилни препарати;
    4. Ние специално си я тъпчем редовно с повечко дрехи, защото имаме малко дете, а там дрехите просто валят и на ден се пуска поне по 1 пералня. Проблем от това досега не сме имали :)
    5. Пред пране по принцип не ползваме. В много редки случаи, може да се ползва, ако имаш някакви много зацапани дрехи или трудни за отстраняване петна. Ако дрехите са ти по принцип чисти и искаш просто да ги освежиш, тогава не ти трябва пред пране, но пък ако си изцапал дрехата с вино... определено бих ти препоръчал обработка с специален препарат и при прането да се ползва програма с пред пране.
    6. Не съм запознат с Перла 05, понеже тогава съм бил дете като са били на мода, но е нормално стъклото да не ти пари, дори и на много по-високи градуси. Стъклата са съвсем различни и едва ли ще усетиш действителните градуси на водата така. Ако искаш да провериш дали се загрява водата, можеш да я пипнеш когато изхвърля водата преди изплакване.

Относно другият проблем за който пишеш и на мен ми се е случвало да се застои на някакви минути известно време и след това да прескочи направо на по-малко минути. Беше отдавна, но тогава проблема беше, че бяхме сложили прекалено много прах, а доколкото знам пералнята когато се задръсти от праха си прави една програма за почистване преди да продължи да пере. И аз в началото се шашнах, но се оказа, че проблема е бил в моето канче. За центрофугата не съм сигурен защо не се е включила, но предполагам нещо или си избрал програма без центрофуга или си наблъскал много дрехи. По принцип пералнята има функция за диагностика, можеш да пробваш да я стартираш да видиш дали всичко е наред. Описание как да стартираш процеса по диагностика и какво значат грешките, ако ти излезе такава, ще намериш в книжката към пералнята.

Относно плиткостта... да и на мен ми направи впечатление, че при този модел пералня са избрали по-плитък барабан, но за сметка на това е по-широк. Това мисля, че няма какво да те притеснява, предвид, че си побира кг. за които е предназначена. :)

Николай Марков харесва това.
  40. Николай Марков

Николай Марков Нов потребител

Г-н Иванов нещата се оправиха от самосебе си :D Изключих я за 15 мин и после като я пуснах си тръгна нормално. Но наистина не трябва да се тъпче много и не трябва да се сипва много прах. Това го разбрах в движение :D Благодаря за отговора между другото :)

41. Андон Иванов

Радвам се, че всичко е наред. Вероятно някаква грешка е дало по някаква причина и затова така се е получило :) Другият път се оглеждай дали на дисплея няма да изпише някоя грешка и от там сравняваш с описанието от книжката.

Иначе и ние в началото се сблъскахме с сложните технологии вградени в новите перални :cool2::bigsmile:

42. Андон Иванов

43. Desislava.f90

Desislava.f90 Потребител

Здравейте и от мен. Тъй като идва пролетта :flower: и трябва да се започне с почистването, искам да попитам пускате ли в пералната одеалата и олекотените завивки и на каква програма и градуси, както и зимните якета? Четох в ръководството на пералната,но не е описано специално за тези неща :tauri: :smile:

44. Андон Иванов

Олекотени завивки сме пускали, но като цяло гледаме да избягваме подобни процедури, понеже като цяло май не им се отразява добре. Задължително без центрофуга или на много ниски обороти иначе рискуваш пълнежа да се скупчи и олекотеното юрганче вече да не става за нищо. По-леки одеала предполагам също ще можеш да переш, като се съобразяваш с препоръчителните програми за материала от който е направено одеалото (в случай, че на самото одеало/олекотена завивка, няма етикет с описание на колко градуса се пере).

45. deni

deni Активен потребител

Аз съм пускала в повечето случаи детски олекотени завивки, но на студено пране и на много слаба центрофуга. Обикновено ги пускам на програма за пране на вълна. Съобразявам се и с това, че пералнята ни събира до 6 килограма, затова слагам само по една завивка дори и да са детски.

46. Елеонора

Елеонора Нов потребител

Здравейте,
    от няколко дни имам Samsung WF70F5EBW2W, когато центрофужи се тресе и вибрира и ми се струва доста шумна, при вас как е? Като я разопаковахме имаше четири тапи за транспортните болтове, а тя има три транспортни болта. Резервна ли е била едната тапа?

Благодаря ви!

47. Андон Иванов

Здравей @Елеонора, честно казано не помня колко транспортни болт-а имаше нашата пералня, но това тресене според мен е от проблем с нивелацията. Ако сами сте си свързвали пералнята, вероятно не сте я нивелирали правилно. Препоръчвам ви да извикате техник, който знае как да нивелира пералнята правилно и няма да имате подобни проблеми. Освен това не е желателно върху пералнята да има предмети ( в случай, че има, това също може да е причина ).

Иначе да... пералнята и при нас леко се тресе и е по-шумничка на високи обороти центрофуга, но донякъде вината е наша, понеже тъкмо бях я нивелирал и не се тресеше и явно не съм стегнал добре нивел крачетата и са се разхлабили... та на 90% съм сигурен, че ако нивелирате добре пералнята, няма да се тресе толкова.

48. Default

Default Нов потребител

Здравейте,

Предстои ми покупка на пералня и попаднах на тази тема; като цяло виждам, че повечето потребители са се насочили към Samsung; конкретния модел с функция easy iron ми се струва перфектен вариант, но излиза от бюджета с който разполагам. В тази връзка може ли да ми помогнете и препоръчате подобен модел? Също така разглеждах перални DAEWOO(в момента са на промоция) които имат функция air bubble, тя има ли нещо общо с еко bubble? и ако не каква е разликата? пуснах търсене в интернет но не успях да разбера нищо от резултатите. От няколко други форуми видях положителни отзиви за gorenie ...някой има ли впечатления?
    http://www.technopolis.bg/bg/Washing-machines/Washing-machine-GORENJE-W-6503-S/p/682685
    Благодаря Ви предварително за отделеното време и евентуалните отговори :)

49. ivafileva

ivafileva Добре познат потребител

Здравей! Аз лично съм много доволна от този модел http://www.home-max.bg/peralnya-crown-zephyrus-a60z/ . На база лични наблюдения, това, което мога да ти кажа е, че няма значение цената. Няма смисъл да се купуват скъпи перални, защото са същите като по-евтините. Аз лично съм много доволна от тази, икономична е и безшумна, цената е повече от страхотна.

50. elkamanolova

elkamanolova Добре познат потребител

Ива, и аз съм съгласна с теб, няма смисъл да се дават много пари и по-евтините вършат работа.

51. tky

tky Нов потребител

Здравейте
    след дългогодишна служба смених заради много тежък дефект моя Уърпул със Самсунг, което на този етап оценявам като............ грешка. По време на първото центрофугиране издаде звук на излитащ самолет /живея близо до летище и ежедневно го чувам/ извиках техник - и той установи че просто машината си е по шумна !?но изправна , но че инфото че е с двигател с честотно регулиране не е вярна... Поисках да я върна заради подвеждаща информация от етикета в магазина и от търговеца там - не стана защото -1.имало онлайн вярна информация- да съм я чела и 2. вече съм я била ползвала /1-2 пъти/.След едноседмично трошене на нерви и огромна купчина непрани дрехи се примирих и сега я ползвам- е като я включа -отивам в другата стая заради шума.Днес обаче ми се случи следното - пуснах я на режим без центрофуга ...и не мога да отворя вратата- трябваше отново да я стартирам на най кратката програма с центрофуга за да се отвори
    Та въпроса ми е има ли друг начин за отваряне на вратата без рестартиране на програма с центрофуга? Всички програми които съм ползвала до момента са с центрофугиране , но с възможност да изключването му
    ПП няма бутон Rinse/ плакнене/- бутона е Rinse + Spin

52. Андон Иванов

В интерес на истината съм чувал за много "измислени" марки перални, които се оказват много добри, но аз принципно се доверявам на марката най-вече от гаранционна гледна точка. Известните и скъпи марки доста често предлагат по-добри гаранционни условия и частите за тях се намират по-лесно, докато по-неизвестните марки, може да се окаже, че след разваляне или трябва да нагаждате някоя част за да работи или ви излиза по-изгодно да купите нова стока, вместо да ремонтирате старата. При пералните, обикновено повечето неща имат добри алтернативи, но все пак е въпрос на гледна точка.

@tky принципно отчитам това като факт. И нашата пералня е доста шумна. Относно твоя проблем, честно казано не съм пробвал дали се отключва вратичката при използването на програма без цетрофуга, а и жената не се е оплакала от подобен проблем, но утре вероятно ще го изпробваме и ще потвърдя за да знаеш дали е проблем при теб или е нещо обичайно за пералнята.

Относно Уорпул, сестра ми имаше такава и не беше никак доволна най-вече от изпирането и при първа възможност я смениха с друга марка (не съм се интересувал каква), а и в интерес на истината имах проблем с един хладилник преди години от същата марка и от тогава съм се зарекал такава марка да не купувам.

Относно отказа за връщане... лесно си се предала. Доколкото ми е известно при поръчка онлайн на стока можеш да я върнеш в 7 дневен срок без да даваш обяснения защо го правиш и те са длъжни да ти върнат парите. Ако се инатят, обикновено сезиране цитиране на правилните закони и закана за сезиране на правилните органи, нещата май сработват при много хора. Ако и това не помогне, сезирайте другият път комисията за защита на потребителите. Ако не друго, поне ще помогнеш други потребители да нямат подобен проблем.

Frik харесва това.
Други теми, които вероятно биха ви били полезни:
Форум Заглавие Дата
Обзавеждане, дом и градина нова земя 25/8/21
Обзавеждане, дом и градина 1945, неоснователно оптимистични комунисти с червено знаме 12/6/21
Обзавеждане, дом и градина всеки ден нова боя 29/3/21
Обзавеждане, дом и градина виолета благоева ИВАНОВА - вилна зона 12/9/20
Обзавеждане, дом и градина нова българия 17/8/20

Сподели страницата