Килими за детската стая

Дискусия в 'Обзавеждане, дом и градина' започната от Андон Иванов, 26/9/13.

 1. Андон Иванов

  Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

  Регистрация:
  26/9/13
  Мнения:
  351
  Пол:
  Мъж
  Много родители се изправят пред сериозна дилема, когато обзавеждат детската стая. Чуват се много мнения по въпроса дали трябва да има килим в стаята на детето или не. Аргументи има както за покупка на килим, така и против. Всъщност, реално това е избор на родителите, но детска стая без килим изглежда някак недовършена. Липсата на постелка на пода се чувства много осезаемо, особено когато детето започне да лази и да сяда по земята.

  Много по-удобно и приятно за детето е да има килимче, върху което да си играе. Съвременните детски килими са толкова красиви, че изборът е изключително труден. Когато детето е съвсем малко, още бебе, добре е килимът да е в по-меки тонове, за да не се стресира детето и да е по-спокойно. То още няма да лази и сяда по килима, но ще го наблюдава с интерес. Детските педиатри препоръчват в стаята на малкото бебе да няма прекалено ярки цветове, за да не превъзбуждат нервната му система. В успокояваща обстановка то няма да нервничи, ще заспива по-лесно и ще плаче по-малко.
  Когато детето поотрасне и започне да лази, да се интересува от всичко и да сяда с играчки върху килима, тогава идва момента да се купи нов килим с детски мотиви. Този килим може да е ярък, с много цветове и фигури, за да стимулират умственото развитие на детето. Килимчето може да е с шарки, стимулиращи заучаването на различни неща. Може да има фигури на животни или колички, влакчета и приказни герои, които детето тепърва се учи да познава.


  При избор на килими за детска стая има едно правило – те трябва да са синтетични. Вероятно това е единственият случай, при който синтетиката има превес над естествените материали, но тя е хипоалергична и няма да навреди на здравето на детето. Естествените материали съдържат алергени, които не се знае как ще повлияят на детския организъм. Синтетичните материали и оцветители, които се ползват за изработка на детски килими преминават през много строг контрол. Това се отнася за детски килими от легитимни производители, които спазват всички европейски норми. За килимите с неизяснен произход, няма как да се каже същото – те може да съдържат непозволени, токсични съставки, затова трябва да се избягват, въпреки ниската цена.

  При покупка на килими за детска стая трябва да се гледа не толкова красотата на килима, колкото неговата изработка. Той не трябва да има елементи, които детето може да откъсне и да погълне. Това може да са ресни, разни пришити елементи върху цветните фигури, като копчета, топчета и други неща, поставени за ефект. Безопасността на детето е най-важна. Килимът трябва да се поддържа лесно, защото често ще се почиства и пере. Детските килими се сменят често, защото когато детето порасне, то вече не иска бебешкия килим, затова детските килими се сменят през няколко години, съобразно емоционалното и умствено израстване на детето.
   

  Attached Files:

  Последно редактирана: 26/9/13
 2. Google AdSense Реклама  за да скриеш рекламите.
 3. frukt0

  frukt0 Потребител

  Регистрация:
  14/12/13
  Мнения:
  10
  Пол:
  Мъж
  [​IMG]
  Това за мен е най-практичният килим, който може да бъде сложен в детска стая.
  Имаме такъв във вкъщи и наистина се харесва на малки деца.
   
 4. fallangel

  fallangel Потребител

  Регистрация:
  14/12/13
  Мнения:
  13
  Пол:
  Мъж
  Нашето дете израстна при нас в стаята в която спим със съпругата ми. В стаята има килим който е много мек, малко тъмни цветове, но не сме го избирали ние. Но ако нямаше със сигурност щяхме да си купим. Детето вече е на 7 години, в момента текат реформи у нас, размествания, планове за реконструкции(ще му правим самостоятелна стая). И килим задължително ще има, просто това си е един голям плюс в една стая. Важното е да не е много мъхест да събира прах че трудно се чисти.
   
 5. nanko

  nanko Нов потребител

  Регистрация:
  28/10/14
  Мнения:
  4
  Пол:
  Мъж
  У нас майка изхвърли всички килими и ги замени с ламинат, защото и писна да чисти :D
   
 6. Андон Иванов

  Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

  Регистрация:
  26/9/13
  Мнения:
  351
  Пол:
  Мъж
  @nanko, пресметлива е майка ти :bigsmile:

  Питаш ли ни нас с децата, дето всеки ден чистим килими (по-скоро жената). Това в кръга на шегата.

  Принципно и аз съм почитател на голият паркет, но пък друго си е да има нещо мекичко да стъпваш по земята, пък и държи по-топло. Единственият недостатък май е основно постоянното чистене и тупане, което се превръща в всекидневие, ако се излъжете да вземете например черен килим по който и най-малката прашинка си личи от 100 км. :giggle:
   
 7. ivafileva

  ivafileva Добре познат потребител

  Регистрация:
  28/1/16
  Мнения:
  241
  Пол:
  Жена
  Според мен трябва да има килимче, защото децата постоянно стоят на земята и с килимчето е по-удобно и уютно.
   
 8. elkamanolova

  elkamanolova Добре познат потребител

  Регистрация:
  4/2/16
  Мнения:
  316
  Пол:
  Жена
  Когато обзавеждахме стаята на детето, ние се сблъскахме със същия избор. Решихме, че е по-добре да вземем килимче, избрахме това http://www.carpetmax.bg/mirana-1078-g/ , много е сладко. Спряхме се на ярък цвят, защото както казва Андон, ярките цветове стимулират умственото развитие на детето. Не съжалявам за това. Според мен е хубаво да има килим, защото децата обичат да стоят на земята, а с килимчето е по-удобно, меко и топло.
   
 9. ivafileva

  ivafileva Добре познат потребител

  Регистрация:
  28/1/16
  Мнения:
  241
  Пол:
  Жена
  Напълно си права. От много хора съм чувала, че се препоръчват ярки цветове за цялото обзавеждане на стаята.
   
 10. daisy777

  daisy777 Потребител

  Регистрация:
  30/8/16
  Мнения:
  14
  Пол:
  Жена
  така е - цветовете трябва да бъдат ярки, влияят много на психиката и настроенията, включително и при децата! Вижтетези колко са цветни http://novacolor.bg/index.php?route=journal2/blog/post&journal_blog_post_id=66 даже съм чувала, че жълтото е мн подходящ цвят за детска стая
   
Други теми, които вероятно биха ви били полезни:
Форум Заглавие Дата
Обзавеждане, дом и градина Пране на килими? Четвъртък в 14:25
Обзавеждане, дом и градина Качествени килими 11/10/18
Обзавеждане, дом и градина Освежаване на детската стая 17/11/17
Обзавеждане, дом и градина Как да направим детската стая по-приветлива? 27/1/15

Сподели страницата