Менструална чашка

Дискусия в 'Семейно здраве и красота' започната от Bebefon, 2/8/14.

 1. Bebefon

  Bebefon Нов потребител

  Регистрация:
  1/8/14
  Мнения:
  3
  Пол:
  Жена
  menstrualna-chashka.jpg
  Какво представлява менструалната чашка?

  Менструалната чашка е мека на допир и е направена от медицински силикон с дължина от около 5 сантиметра. Тя се поставя във влагалището и събира менструална течност, като може да се използва по всяко време през денонощието, дори и през нощта (по време на сън). Чашката е изработена от безвредни вещества, не съдържа: латекс, бои, токсини, избелващи вещества, пестициди, ГМО. Тя е хипоалергенна и затова не може да предизвика алергии, като сърбеж или парене на кожата (не дразни и не изсушава). Това я прави подходяща за жени с чести възпаления и чувствителна кожа. Самата чашка събира течност, тя няма функцията да абсорбира, което позволява ползването и за по-кратък интервал от време. Практичната чашка събира менструацията, като побира до около 30 милилитра течност. Тя събира много повече от тампон или дамска превръзка. Чашата има силиконов накрайник (около 25 милиметра) в долната част, който помага за по-лесното изваждане. Ползва се многократно, с което може да спестите пари, а и не замърсявате околната среда. Менструалната чашка е със срок на годност поне 5 години.

  Начин за поставяне на менструална чашка

  Чашката се дезинфекцира преди първото използване. По желание може и да се извари за около 5 минути. Измийте си ръцете и намокрете чашката, когато е мокра тя се поставя по лесно. Чашката се притиска с пръсти. После се прегъва навътре, вертикално. Така прегъната се хваща с палеца и показалеца. Придържайки и с другата ръка я поставете във влагалището, но трябва да сте спокойни и отпуснати (поставя се в посока назад, към гърба и нагоре), като се слага възможно по-ниско. След това пуснете чашката и я завъртете леко настрани за да заеме правилна форма. Поставена правилно нейните стени прилепват без проблем по стените на влагалището и не позволяват на течността да протече навън.

  Начин за изваждане на менструална чашка
  Хванете чашката за накрайника в долната част, разклатете леко в двете посоки. След като вече няма вакум издърпайте бавно чашката навън. Съдържанието и може да изсипете в тоалетната и след почистване и дезинфекция може да я сложите отново. Ако накрайникът на чашката е неудобен, няма никакъв проблем да го скъсите или дори да го премахнете сами. Ако сте го махнали може да извадите менструалната чашка, като я захващате в най-долния и край.

  За ваше удобство, ето и кратко клипче в което нагледно с помощта на прозрачна тънка чашка се показва как точно се поставя и изважда менструалната чашка:  Менструална чашка - Размери
  Чашката обикновено е с два размера: малка и голяма.

  За жени над 30 години или за такива, които са раждали по-естествен път се препоръчва голяма чашка.

  За по-млади дами под 30 години и такива които не са раждали се препоръчва чашка с малък размер.

  Днес може да намерите най-различни менструални чашки от различни производители. Има такива, които са изработени от мека медицинска пластмаса. Както и в по-разнообразни размери: S, M, L, XL (спрямо възрастта и ражданията). Предлагат се и модели с различни накрайници, като: топче, пръстен, пръчица.

  menstrualni-chashki.jpg
  Не се препоръчва ползването на менструална чашка при девствени момичета, както и веднага след раждане.
   
  Последно редактирана от модератор: 2/8/14
 2. Google AdSense Реклама  за да скриеш рекламите.

Сподели страницата