Обезопасени ли са детските площадки в България?

Дискусия в 'Свободна дискусия' започната от Alisara, 27/1/15.

 1. Alisara

  Alisara Потребител

  Регистрация:
  27/1/15
  Мнения:
  18
  Пол:
  Жена
  Професия:
  Домакиня
  Предполагам всеки родител мисли най-вече за здравето на детето си. То също така обича много да си играе с други деца навън. Детските площадки са едни от най-посещаваните от всички деца места. Тук идват и едни въпроси, които отдавна ме тормозят. Забелязвам много детски площадки, които са невероятно занемарени, счупени дървени или метални детайли, липсващи цели части от различните забавни съоръжения. Стърчащите остри предмети и опасни стълбички виждам всеки ден, въпроса ми е, защо по дяволите никой не взема отношение за тяхната поправка, след като те са потенциално опасни за всички деца, които са решили да играят на тях? Има ли някой, който ги следи всекидневно или дори седмично или само по сигнал на граждани се ремонтират?
   
  Андон Иванов харесва това.
 2. Google AdSense Реклама  за да скриеш рекламите.
 3. Андон Иванов

  Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

  Регистрация:
  26/9/13
  Мнения:
  351
  Пол:
  Мъж
  Честно казано част от причините детските площадки да са в това окаяно състояние имаме и ние, понеже явно не ги поддържаме в достатъчно добро състояние.

  Факт е, че съм виждал наскоро ремонтирана детска площадка, която буквално за 1-2 месеца, изглежда все едно там никога не е имало детски кът. Предполагам, че за тези площадки носи отговорност общината и тя трябва да извършва проверки и да предприема действия по обезопасяването на потенциално опасни за игра предмети. Съответно да се грижат и за запазването им в вида в който са били след официалният ремонт, който в повечето случаи е станал с пари от евро проекти или пък с парите от данъците в общината.

  Според мен една добра идея е подобни площадки да се обграждат с метална мрежа от всички страни, както например са повечето тенис и футбол игрища. Така хем ще бъдат предпазени децата от това да излязат от пределите на детската площадка и да бъдат блъснати от някой автомобил (често детските площадки са в между-блокови пространства и наблизо има улица), пък и вечер могат да бъдат заключвани, така, че да няма набези и рушене от вандали нощно време. Не, че това не може да стане и през деня, но някак е по-вероятно при наличието на хора на детската площадка, някой да си позволи нещо подобно, пък и винаги може да се сложи някакво видеонаблюдение. Което пък първо ще помогне за опазване на общинската собственост и второ би било полезно, ако да речем някое дете изчезне от детската площадка да се знае какво е станало.

  В общи линии много идеи могат да бъдат реализирани, но все имам чувството, че повечето детски площадки ги построиха просто ей така за да имат повод да усвоят евро пари, без реално да помислят кое как би станало по-практично и дълготрайно.
   
Други теми, които вероятно биха ви били полезни:
Форум Заглавие Дата
Свободна дискусия Детските пързалки 8/12/15
Свободна дискусия Детските шейни 26/11/15
Свободна дискусия 10 съвета за безопасност на детските играчки 23/11/15
Свободна дискусия 10 съвета за безопасност на детските играчки 11/11/15
Свободна дискусия Достатъчно ли са детските площадки в България? 9/2/15

Сподели страницата