С какво се отоплявате през зимата и колко ви струва?

Дискусия в 'Работа, семейно планиране и бюджет' започната от Андон Иванов, 11/1/14.

1. Андон Иванов

Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

Въпреки, че половината зима мина, тепърва започва да се застудява и се очаква драстичен спад на температурите в страната и по този повод ми хрумна една интересна и полезна тема за всички.

С какво се отоплявате и колко ви излиза на месец?

Не знам за вас, но през зимата, това се оказва един от най-големите ни разходи за сметки и взема голяма част от семейният бюджет. Ако се включат повечко хора и сравним данните, вероятно всеки ще си направи сметката как по-малко пари да даза за отопление.

Ние специално до миналата по-миналата година се отоплявахме с маслен радиатор, но понеже апартамента е сравнително студен и труден за отопление се налагаше този радиатор да работи почти денонощно, което се отрази доста на семейният бюджет, пък и някак не ме кефеше да плащаме по около 300-400 лв. за ток.

Вариант за огрев с дърва и въглища, не е особено удачен и затова израбхме да се отопляваме с климатик.

След като минахме на климатик, дори след увеличение на тока, не сме плащали повече от 160-170 лв. ток, при студени месеци ( сравнявам с миналата и тази година ), което си е значително спестяване.

Топлината не е като печка на дърва и въглища, но пък оплаквания нямаме. Климатика си отоплява добре, а вярвам, че ако се направи вътрешна и външна изолация в комбинация с добра дограма, сигурно сумата ще намалее с още някой лев.

Така като цяло редуцирахме сметките за отопление... Очаквам повече хора да се престрашат да пишат по темата. :wink:

2. Google AdSense Реклама

за да скриеш рекламите.
  3. Мирослав

Мирослав Добре познат потребител

Аз се отоплявам с климатик. С него отоплям една голяма стая (всекидневна). В спалнята имам маслен радиатор, който чат пат включвам преди да си легна (предимно ако е много студено). Сметките се въртят около 100 лв., при положение че климатика не го спирам, бойлера също върви (него го карам на нощна тарифа), компа и ТВ-то са постоянно включени, и останалите обичайни електроуреди: хладилник, пералня, печка...

4. Mama

Mama Активен потребител

Ние също се отопляваме на климатици и макар, че не сме умрели от студ, топлината от климатик, няма как да се сравнява с тази от парно или дърва и въглища. Уви живеем в апартамент и нямаме къде да държим дървата през зимата, затова и се спряхме на това отопление.

Иначе поне е сравнително евтино и на месец плащаме около 100-150 лв. за ток, като също не спираме бойлери, телевизори, компютри и т.н.

5. SystemeX

SystemeX Потребител

Също и ние сме на климатици 2 на брой, по 60лв на климатик беше разхода в най-студеното време. Имаме и печка на дърва , която сме пуснали само веднъж, за да усетим блаженството на природната топлина :)

6. Kiril

Kiril Активен потребител

Отопление е силно казано защото главно топля един хол - 30м2 :) с камина на дърва , като на сезон отиват около 8-10 кубика в зависимост от студа. Това лято дървата ги взех на цена 75лв/кубик нацепени нарязани готови за употреба дет се вика. Спалнята пък (10м2) я топля с климатик като тока за него не съм го смятал точно, но мисля ,че е не повече от 20лв/месец. Като климатика се пуска главно вечер преди лягане и сутрин преди ставане.
    Т.е. ако ги сметна грубо максималната сума стават - 145лв/месец (125лв - хол + 20лв спалня) за отоплението на две помещения, които са големи общо 40м2. За в бъдеще варианта дай боже е да стане с централно отопление, като плана е за същите пари да се отопляват повече помещения.

7. Андон Иванов

Поне за момента и аз не се сещам за по-добро отопление от централното отопление. Първо защото излиза по-евтино и второ, защото топлината е коренно различна от тази с която топли един климатик например.

Аз и в другата тема където коментирахме споменах, че единственият недостатък на това отопление е, че си иска първоначална инвестиция, която не е малка и може би това, че когато отопляваш с дърва е малко по-тегаво, защото първо трябва да подготвяш всяка година дърва, да се цепят... да се складират някъде и след това при нужда постоянно да мъкнеш вкъщи. Това донякъде и изисква постоянно чистене и т.н. и т.н.

Иначе както споменах, ние средно плащаме зимно време около 200 лв. с климатик, но в тази цифра включвам и бойлер, хладилници, перални ( а с малко дете се пере всеки ден, че и по няколко пъти ) и т.н.

Kiril харесва това.
  8. Kiril

Kiril Активен потребител

Определено колкото и да пресмятам си заслужава инвестицията, дори ако щеш няма как поне малко да не вдигне и стойноста на жилището. Затова си мисля, че дори и на кредит това е една от най-разумните инвестиции. Въпроса е дали искаш да се лишиш от доста други неща за да можеш да си я позволиш.

9. Андон Иванов

Именно. Хубаво е да го направиш, но само ако има възможност. Аз лично бих се замислил дали да тегля кредит за подобно нещо. В край на сметка всеки сам си преценя де. ;)

Kiril харесва това.
  10. mimi79

mimi79 Нов потребител

С парно и плащам многооооооооо :(

11. Андон Иванов

Лошо... няма ли вариант за друго отопление?!? Вярно, че парното в повечето случаи отоплява добре, особено ако апартамента е добре изолиран и т.н., но винаги когато чуя по телевизията какви задължения имат хората към топлофикация и ми настръхват косите.

Някак ненормално ми се виждат толкова големи сметки, при положение, че за тия пари цяла топлофикация вкъщи ще си изградиш.:worried:

12. ivafileva

ivafileva Добре познат потребител

Вече започна да захладнява и трябва да обмисля с какво да се отоплявам. А вие с какво ще се отоплявате тази зима?

13. elkamanolova

elkamanolova Добре познат потребител

Все още не сме решили. Но обмисляме идеята да си вземем камина. Харесах камина Сахара от http://www.home-max.bg/otoplenie-ohlajdane-i-ventilaciya/otoplenie/ . Пише, че е с отопляем обем 125m2, така че би трябвало да ми свърши работа.

14. ivafileva

ivafileva Добре познат потребител

Камината придава един страхотен уют. Много е приятно да застанеш с чаша вино пред камината и да се наслаждаваш на огъня.

15. optimeon

optimeon Добре познат потребител

Последно редактирана: 28/5/18
  16. bjt

bjt Добре познат потребител

canadagooseoutlet
    nikekyrie2
    christianlouboutin
    katespadehandbags
    uggboots
    converseshoes
    stlouiscardinalsjerseys
    uggoutlet
    coachoutlet
    nikeshoes
    retrojordans
    truereligionjeans
    christianlouboutin
    airmax2017
    costasunglasses
    truereligionjeans
    seattleseahawksjerseys
    cincinnatiredsjersey
    pandoraoutlet
    ralphlauren
    nikeblazerpascher
    yeticup
    michaelkorsoutlet
    guccihandbags
    truereligionjeanssale
    adidasneo
    pandoracharms
    katespadeoutletonline
    uggsoutlet
    fitflop
    coachoutlet
    coachoutlet
    uggoutlet
    moncleroutlet
    oakleysunglasses
    nikeoutletstore
    fredperryoutlet
    nikeoutlet
    uggboots
    coachoutletonline
    airjordanshoes
    coachoutlet
    jordan12
    truereligionoutlet
    michaelkorsoutletstore
    poloralphlaurenoutlet
    hydroflaskcup
    jordanshoes
    guccioutlet
    uggs
    kappaclothing
    filashoes
    coachoutlet
    coachoutlet
    detroitlionsjerseys
    coachfactoryoutlet
    katespadeoutlet
    pandorajewelryofficialsite
    christianlouboutinuk
    louisvuittonoutlet
    coachoutletstore
    adidasshoe
    poloralphlaurenoutletonline
    canadagoosejackets
    rolexwatches
    michaelkorsoutletstore
    cincinnatibengalsjerseys
    michaelkorsoutletclearance
    jordanretro
    philadelphiaphilliesjerseys
    michaelkorsoutletclearance
    coachoutlet
    coachcanada
    pandorajewelry
    michaelkorshandbags
    pandorajewelry
    fredperrypoloshirts
    adidasshoes
    coachoutletstore
    minnesotatwinsjerseys
    christianlouboutinsale
    pandoracharms
    cheapjordanshoes
    cheapsnapbacks
    northface
    coachoutlet
    katespadeoutlet
    coachfactoryoutlet
    ferragamobelt
    mauijimsunglasses
    nikeairmax270
    coachoutlet
    clarksshoes
    coachoutletstoreonline
    katespade
    toms
    uggoutlet
    qqqq

Други теми, които вероятно биха ви били полезни:
Форум Заглавие Дата
Работа, семейно планиране и бюджет какво са видели и какво са научили 6/4/21
Работа, семейно планиране и бюджет каквото похване 15/10/20
Работа, семейно планиране и бюджет 9 септември 1944 - „разстрел - червей, - какво тук значи някаква си личност.“ 13/3/20

Сподели страницата