С какво се отоплявате през зимата и колко ви струва?

Дискусия в 'Работа, семейно планиране и бюджет' започната от Андон Иванов, 11/1/14.

1. Андон Иванов

Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

Въпреки, че половината зима мина, тепърва започва да се застудява и се очаква драстичен спад на температурите в страната и по този повод ми хрумна една интересна и полезна тема за всички.

С какво се отоплявате и колко ви излиза на месец?

Не знам за вас, но през зимата, това се оказва един от най-големите ни разходи за сметки и взема голяма част от семейният бюджет. Ако се включат повечко хора и сравним данните, вероятно всеки ще си направи сметката как по-малко пари да даза за отопление.

Ние специално до миналата по-миналата година се отоплявахме с маслен радиатор, но понеже апартамента е сравнително студен и труден за отопление се налагаше този радиатор да работи почти денонощно, което се отрази доста на семейният бюджет, пък и някак не ме кефеше да плащаме по около 300-400 лв. за ток.

Вариант за огрев с дърва и въглища, не е особено удачен и затова израбхме да се отопляваме с климатик.

След като минахме на климатик, дори след увеличение на тока, не сме плащали повече от 160-170 лв. ток, при студени месеци ( сравнявам с миналата и тази година ), което си е значително спестяване.

Топлината не е като печка на дърва и въглища, но пък оплаквания нямаме. Климатика си отоплява добре, а вярвам, че ако се направи вътрешна и външна изолация в комбинация с добра дограма, сигурно сумата ще намалее с още някой лев.

Така като цяло редуцирахме сметките за отопление... Очаквам повече хора да се престрашат да пишат по темата. :wink:

2. Google AdSense Реклама

за да скриеш рекламите.
  3. Мирослав

Мирослав Добре познат потребител

Аз се отоплявам с климатик. С него отоплям една голяма стая (всекидневна). В спалнята имам маслен радиатор, който чат пат включвам преди да си легна (предимно ако е много студено). Сметките се въртят около 100 лв., при положение че климатика не го спирам, бойлера също върви (него го карам на нощна тарифа), компа и ТВ-то са постоянно включени, и останалите обичайни електроуреди: хладилник, пералня, печка...

4. Mama

Mama Активен потребител

Ние също се отопляваме на климатици и макар, че не сме умрели от студ, топлината от климатик, няма как да се сравнява с тази от парно или дърва и въглища. Уви живеем в апартамент и нямаме къде да държим дървата през зимата, затова и се спряхме на това отопление.

Иначе поне е сравнително евтино и на месец плащаме около 100-150 лв. за ток, като също не спираме бойлери, телевизори, компютри и т.н.

5. SystemeX

SystemeX Потребител

Също и ние сме на климатици 2 на брой, по 60лв на климатик беше разхода в най-студеното време. Имаме и печка на дърва , която сме пуснали само веднъж, за да усетим блаженството на природната топлина :)

6. Kiril

Kiril Активен потребител

Отопление е силно казано защото главно топля един хол - 30м2 :) с камина на дърва , като на сезон отиват около 8-10 кубика в зависимост от студа. Това лято дървата ги взех на цена 75лв/кубик нацепени нарязани готови за употреба дет се вика. Спалнята пък (10м2) я топля с климатик като тока за него не съм го смятал точно, но мисля ,че е не повече от 20лв/месец. Като климатика се пуска главно вечер преди лягане и сутрин преди ставане.
    Т.е. ако ги сметна грубо максималната сума стават - 145лв/месец (125лв - хол + 20лв спалня) за отоплението на две помещения, които са големи общо 40м2. За в бъдеще варианта дай боже е да стане с централно отопление, като плана е за същите пари да се отопляват повече помещения.

7. Андон Иванов

Поне за момента и аз не се сещам за по-добро отопление от централното отопление. Първо защото излиза по-евтино и второ, защото топлината е коренно различна от тази с която топли един климатик например.

Аз и в другата тема където коментирахме споменах, че единственият недостатък на това отопление е, че си иска първоначална инвестиция, която не е малка и може би това, че когато отопляваш с дърва е малко по-тегаво, защото първо трябва да подготвяш всяка година дърва, да се цепят... да се складират някъде и след това при нужда постоянно да мъкнеш вкъщи. Това донякъде и изисква постоянно чистене и т.н. и т.н.

Иначе както споменах, ние средно плащаме зимно време около 200 лв. с климатик, но в тази цифра включвам и бойлер, хладилници, перални ( а с малко дете се пере всеки ден, че и по няколко пъти ) и т.н.

Kiril харесва това.
  8. Kiril

Kiril Активен потребител

Определено колкото и да пресмятам си заслужава инвестицията, дори ако щеш няма как поне малко да не вдигне и стойноста на жилището. Затова си мисля, че дори и на кредит това е една от най-разумните инвестиции. Въпроса е дали искаш да се лишиш от доста други неща за да можеш да си я позволиш.

9. Андон Иванов

Именно. Хубаво е да го направиш, но само ако има възможност. Аз лично бих се замислил дали да тегля кредит за подобно нещо. В край на сметка всеки сам си преценя де. ;)

Kiril харесва това.
  10. mimi79

mimi79 Нов потребител

С парно и плащам многооооооооо :(

11. Андон Иванов

Лошо... няма ли вариант за друго отопление?!? Вярно, че парното в повечето случаи отоплява добре, особено ако апартамента е добре изолиран и т.н., но винаги когато чуя по телевизията какви задължения имат хората към топлофикация и ми настръхват косите.

Някак ненормално ми се виждат толкова големи сметки, при положение, че за тия пари цяла топлофикация вкъщи ще си изградиш.:worried:

12. ivafileva

ivafileva Добре познат потребител

Вече започна да захладнява и трябва да обмисля с какво да се отоплявам. А вие с какво ще се отоплявате тази зима?

13. elkamanolova

elkamanolova Добре познат потребител

Все още не сме решили. Но обмисляме идеята да си вземем камина. Харесах камина Сахара от http://www.home-max.bg/otoplenie-ohlajdane-i-ventilaciya/otoplenie/ . Пише, че е с отопляем обем 125m2, така че би трябвало да ми свърши работа.

14. ivafileva

ivafileva Добре познат потребител

Камината придава един страхотен уют. Много е приятно да застанеш с чаша вино пред камината и да се наслаждаваш на огъня.

15. optimeon

optimeon Добре познат потребител

Последно редактирана: 28/5/18
Други теми, които вероятно биха ви били полезни:
Форум Заглавие Дата
Работа, семейно планиране и бюджет какво са видели и какво са научили 6/4/21
Работа, семейно планиране и бюджет каквото похване 15/10/20
Работа, семейно планиране и бюджет 9 септември 1944 - „разстрел - червей, - какво тук значи някаква си личност.“ 13/3/20

Сподели страницата