Следродилна депресия – как да се справим с нея.

Дискусия в 'Раждане' започната от deni, 14/6/14.

 1. deni

  deni Активен потребител

  Регистрация:
  14/6/14
  Мнения:
  37
  Пол:
  Жена
  Всяка майка е изпълнена с щастие след раждането на бебето. Малкото човече е най-голямата радост в къщи и всичко се върти около него и неговите нужди. Безсънните нощи на майката водят до голямо физическо и психическо натоварване. Изтощението, наличието на излишни килограми, както и липсващите социални контакти и свободно време допълнително подтискат майката. Това главно са причините за следродилна депресия.

  Тя се познава по няколко признака. Често това са чувство на самота, силна умора, тъга, нежелание и безразличие, рязка смяна на настроението, раздразнение без причина и дори плач без повод.

  Следродилната депресия може да се появи около 4-5 дни след раждането и да продължи дори до година. Всичко зависи от майката и от нейната нагласа.

  Справяне със следродилната депресия.
  Има много различни начини за справяне с депресията, като най-важната е желанието на майката да се справи с нея. Има и най-различни институции, които да предложат специализирана помощ. Например: личен лекар, психолог, невролог. Помощ може да получите и от различни форуми, както и от различни организации, като: клубове, телефон на доверието и други.

  От изключителна важност е подкрепата на човека до вас, както и на близки, роднини и приятели. Това, с което може да си помогнете сами е да бъдете постоянно активни във всяко отношение. Тоест засилена двигателна и психическа активност.

  Физическа активност.
  Физическите движения допринасят доста за умственото разтоварване. Ето защо изключително полезни са разходките на вън: в парка, в планината, в гората, на плажа, каране на колело. Разходки в мола (на пазар). Доста добре ще ви се отрази практикуване на някакъв вид спорт: фитнес, плуване, гимнастика, йога, ски и други. Добре е да ходите на танци, да слушате по-често музика.

  Психическа активност.
  Може да се почувствате много по-добре ако поне малко промените ежедневието си. Например да общувате по-често и с повече хора, да контактувате активно по телефона, във форуми, да излизате по-често с приятели и да се забавлявате. Да правите неща, който могат да ви върнат самочувствието, например да се погрижите за външния си вид: нова прическа, нов грим. Друго, с което може да разнообразите мозъка си е: четене на книги, учене на чужд език, гледане на предавания, филми.

  Много важно е да промените мисленето си, да живеете с позитивна нагласа над нещата и да се усмихвате повече.
   
 2. Google AdSense Реклама  за да скриеш рекламите.
 3. elkamanolova

  elkamanolova Добре познат потребител

  Регистрация:
  4/2/16
  Мнения:
  316
  Пол:
  Жена
  Някои жени трудно се справят с нея, но аз лично мога да кажа,че не съм преминавала през такъв етап в живота си или просто е било нещо за кратко.
   
 4. optimeon

  optimeon Добре познат потребител

  Регистрация:
  7/3/18
  Мнения:
  629
  Последно редактирана: 29/10/18
 5. linkmystica

  linkmystica Добре познат потребител

  Регистрация:
  7/3/18
  Мнения:
  556
  Последно редактирана: 15/12/18

Сподели страницата