Няма да крия, че една от любимите ми храни, които си хапвам с кеф са спагетите. По тази причина, реших да отворя тази тема в която да споделяме своите рецепти за спагети и сосове за спагети. Въпреки, че не са особено трудни за приготвяне, поне аз ги намирам за страшно вкусни. Спагети Карбонара: За приготвянето на спагети карбонара ви трябват около половин пакет спагети, 100-150 грама бекон или шунка, 1-2 скилидки чесън, зехтин или олио (с зехтин ми се струват по-вкусни и полезни), 150-200 грама сметана, 3-4 яйца и пармезан (става и с обикновен кашкавал), сол и черен пипер. След като сте се сдобили с необходимите продукти, можем да преминем и към готвенето Сварявате спагетите в подсолена вода с малко олио според инструкциите на опаковката на спагетите, след което ги изваждате, изцеждате и изплаквате с студена вода. Счуквате чесъна и го запържвате за кратко в зехтина/олиото, след което добавяте нарязаният на купчета бекон/шунка до златисто. Добавяте сварените спагети в тигана и разбърквате добре. Докато се запържват спагетите с бекона и чесъна смесете в една купичка сметаната, яйцата и пармезана(лично аз предпочитам малко повече пармезан, затова и слагам около 100-150 грама) до постигане на еднородна смес. Подправяте с сол и черен пипер и получената смес добавяте към спагетите в тигана за максимум минута, след което премахвате от котлона и е време за обилна вечеря с вкусни спагети карбонара. Спагети Болонезе: Не съм сигурен доколко тези спагети са болонезе, но поне имат доста сходни черти с повечето рецепти за спагети болонезе. Отново рецептата не е много сложна и резултата е страхотен. Необходимите продукти за тези спагети, естествено половин пакет спагети, 300-400 грама кайма, глава лук, мариновани гъби, доматен сок, 100-150 грама кашкавал, мащерка, сол, черен пипер и зехтин или олио. Сварявате спагетите в подсолена вода с олио според инструкциите на опаковката на спагетите, след което ги изцеждате и измивате с хладка вода. В тигана добавяте 3-4 лъжици зехтин или олио в което запържвате една глава нарязан на ситно лук. Когато лука се запържи и придобие златист цвят, добавяте каймата, като докато се пържи я разбивате на малки късчета (на външен вид да го докара на бъркани яйца ) и така докато каймата се запържи добре, след което добавяте гъбите. След като се запържат и те леко, добавяте и доматеният сок, като преди това сте го подправили с мащерка, черен пипер и сол на вкус. Сместа се остава да покъкри малко, докато се сгъсти леко, след което с полученият сос заливате спагетите и остана само да настържете кашкавал отгоре. По желание, ако обичате по-мазничко, можете да добавите и малко майонеза (аз рядко слагам, понеже натъртва повече). Снимки нямам на така приготвените спагети, но обещавам при следващото готвене да се погрижа Ще се радвам да си кажете мнението за рецептите, както и ако споделите други вкусни рецепти за спагети или сосове за спагети.
Ние също правим спагети, събота или неделя задължително, или и в двата дни. Почти винаги импровизирам със соса, даже като се наям вече не помня какво съм слагал в него. Когато ме мързи много, в шкафа винаги има 1 пакет Маги Спагети Болонезе. Пробвал съм повечето сосове от този тип, сухи и за мен този е най хубав. Естествено по никакъв начин не може да се сравни с домашно направения. Но тава е крайна мярка На бързо ще ви спретна една импровизация: Спагетите се варят стандартно в подсолена вода с малко олио, след като заври водата, спагетите се варят около 8 мин. Незаменим прибор за спагетите е гевгир, преди използвах голяма цедка или направо от тенджерата с леко отворен капак за да се изкара водата. но нищо не може да се сравни с въпросния гевгир Соса: Не е задължително да ползвате кайма, може да ползвате шпеков салам но най вкусно е с шунка Въпросния салам(шунка) се настъргва на ренде(голямо) или се нарязва на тънки ленти(по добре с рендето, но шунката трудно се стърже на него) слага се в тигана с малко олио да се запържи леко, после се добавя доматено пюре( ние имаме домашно производство в шишета от половин литър, използвам половината). На не много силен котлон оставяте въпросната смес да ври като почнете да слагате разни други неща в нея, подправки( куркума, къри, червен пипер, дафинов лист, зависи от големената му, малко чубрица). Общо взето можете да импровизирате с подправките много като избягвате да слагате подходящи за риба. Последно слагах и топено сирене 2 парчета от тези триъгълните. Остаявте всичко да поври известно време по ваша преценка(зависи колко сте гладни ) Ако соса стана много гъст, може да го разредите малко с вода, или ако е много рядък го варите малко повече време, не трябва да е прекалено рядък. Сервирвате спагетите със соса и после се слага и малко майонеза, разбърквате хубаво и ядете Това е от мен.
Хубавото на сосовете за спагети е, че наистина почти винаги можеш да импровизираш с съставките в него. Друг експеримент, който съм правил е с няколко вида меса и подправки каквито обичам
И аз, толкова много!!!! Особено спагетите на мама екскурзия до одрин,круиз южна америка,работна станция,оферти за почивка