Спагети и сосове за спагети

Дискусия в 'Кулинарен клуб' започната от Андон Иванов, 27/9/13.

1. Андон Иванов

Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

Няма да крия, че една от любимите ми храни, които си хапвам с кеф са спагетите.

По тази причина, реших да отворя тази тема в която да споделяме своите рецепти за спагети и сосове за спагети.

Въпреки, че не са особено трудни за приготвяне, поне аз ги намирам за страшно вкусни.

Спагети Карбонара:

За приготвянето на спагети карбонара ви трябват около половин пакет спагети, 100-150 грама бекон или шунка, 1-2 скилидки чесън, зехтин или олио (с зехтин ми се струват по-вкусни и полезни), 150-200 грама сметана, 3-4 яйца и пармезан (става и с обикновен кашкавал), сол и черен пипер.

След като сте се сдобили с необходимите продукти, можем да преминем и към готвенето :)

Сварявате спагетите в подсолена вода с малко олио според инструкциите на опаковката на спагетите, след което ги изваждате, изцеждате и изплаквате с студена вода.

Счуквате чесъна и го запържвате за кратко в зехтина/олиото, след което добавяте нарязаният на купчета бекон/шунка до златисто. Добавяте сварените спагети в тигана и разбърквате добре.

Докато се запържват спагетите с бекона и чесъна смесете в една купичка сметаната, яйцата и пармезана(лично аз предпочитам малко повече пармезан, затова и слагам около 100-150 грама) до постигане на еднородна смес. Подправяте с сол и черен пипер и получената смес добавяте към спагетите в тигана за максимум минута, след което премахвате от котлона и е време за обилна вечеря с вкусни спагети карбонара. :p

Спагети Болонезе:

Не съм сигурен доколко тези спагети са болонезе, но поне имат доста сходни черти с повечето рецепти за спагети болонезе. Отново рецептата не е много сложна и резултата е страхотен. :)

Необходимите продукти за тези спагети, естествено половин пакет спагети, 300-400 грама кайма, глава лук, мариновани гъби, доматен сок, 100-150 грама кашкавал, мащерка, сол, черен пипер и зехтин или олио.

Сварявате спагетите в подсолена вода с олио според инструкциите на опаковката на спагетите, след което ги изцеждате и измивате с хладка вода.

В тигана добавяте 3-4 лъжици зехтин или олио в което запържвате една глава нарязан на ситно лук. Когато лука се запържи и придобие златист цвят, добавяте каймата, като докато се пържи я разбивате на малки късчета (на външен вид да го докара на бъркани яйца :D) и така докато каймата се запържи добре, след което добавяте гъбите.

След като се запържат и те леко, добавяте и доматеният сок, като преди това сте го подправили с мащерка, черен пипер и сол на вкус.

Сместа се остава да покъкри малко, докато се сгъсти леко, след което с полученият сос заливате спагетите и остана само да настържете кашкавал отгоре. По желание, ако обичате по-мазничко, можете да добавите и малко майонеза (аз рядко слагам, понеже натъртва повече).

Снимки нямам на така приготвените спагети, но обещавам при следващото готвене да се погрижа :rolleyes:

Ще се радвам да си кажете мнението за рецептите, както и ако споделите други вкусни рецепти за спагети или сосове за спагети.

Delinda харесва това.
  2. Google AdSense Реклама

за да скриеш рекламите.
  3. Delinda

Delinda Потребител

М... вкусно и аз ги приготвям по подобен начин.

4. fallangel

fallangel Потребител

Ние също правим спагети, събота или неделя задължително, или и в двата дни. Почти винаги импровизирам със соса, даже като се наям вече не помня какво съм слагал в него. Когато ме мързи много, в шкафа винаги има 1 пакет Маги Спагети Болонезе. Пробвал съм повечето сосове от този тип, сухи и за мен този е най хубав. Естествено по никакъв начин не може да се сравни с домашно направения. Но тава е крайна мярка :)
    На бързо ще ви спретна една импровизация:
    Спагетите се варят стандартно в подсолена вода с малко олио, след като заври водата, спагетите се варят около 8 мин. Незаменим прибор за спагетите е гевгир, преди използвах голяма цедка или направо от тенджерата с леко отворен капак за да се изкара водата. но нищо не може да се сравни с въпросния гевгир :)
    Соса: Не е задължително да ползвате кайма, може да ползвате шпеков салам но най вкусно е с шунка :) Въпросния салам(шунка) се настъргва на ренде(голямо) или се нарязва на тънки ленти(по добре с рендето, но шунката трудно се стърже на него) слага се в тигана с малко олио да се запържи леко, после се добавя доматено пюре( ние имаме домашно производство в шишета от половин литър, използвам половината). На не много силен котлон оставяте въпросната смес да ври като почнете да слагате разни други неща в нея, подправки( куркума, къри, червен пипер, дафинов лист, зависи от големената му, малко чубрица). Общо взето можете да импровизирате с подправките много като избягвате да слагате подходящи за риба. Последно слагах и топено сирене 2 парчета от тези триъгълните. Остаявте всичко да поври известно време по ваша преценка(зависи колко сте гладни :) ) Ако соса стана много гъст, може да го разредите малко с вода, или ако е много рядък го варите малко повече време, не трябва да е прекалено рядък. Сервирвате спагетите със соса и после се слага и малко майонеза, разбърквате хубаво и ядете :)
    Това е от мен.

Андон Иванов харесва това.
  5. Андон Иванов

Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

Хубавото на сосовете за спагети е, че наистина почти винаги можеш да импровизираш с съставките в него. Друг експеримент, който съм правил е с няколко вида меса и подправки каквито обичам :)

6. tennis_mania4ka123

tennis_mania4ka123 Потребител

Обожавам спагети! Мога всеки ден да хапвам различни! :rolleyes:
    Herringbone Flooring

Последно редактирана: 6/3/20
  7. optimeon

optimeon Добре познат потребител

Последно редактирана: 27/3/20
Други теми, които вероятно биха ви били полезни:
Форум Заглавие Дата
Кулинарен клуб спагети италия 458 9/9/21
Кулинарен клуб Любимите сосове в кулинарията 21/5/21