Столчета за кола и как да направим пътуването приятно и комфортно

Дискусия в 'Възпитание и образование' започната от luckyone, 23/1/14.

 1. luckyone

  luckyone Потребител Партньор на Bebefon.bg

  Регистрация:
  20/1/14
  Мнения:
  12
  Пол:
  Жена
  Пътуването с малки деца не винаги е лесно, особено когато става дума за онези пътувания на дълги разстояния с кола. Ето защо е важно да свикнем детето от най-ранна възраст да знае, че неговото място в автомобила е детското столче.

  Сигурно вече имате опит или поне сте забелязали, че всички столчета за кола се делят на 5 основни групи. Ето ги и тях:
  • Група 0+ от 0 до 18 килограма
  • Група 1+ от 9 до 18 килограма
  • Група 1/2/3 от 9 до 36 килограма
  • Група 2/3 от 15 до 36 килограма
  • Група 22 – 36 килограма
  [​IMG]
  Към всяко ново столче за кола е прикрепена подробна инструкция за използване на български език. Там подробно са описани правилните начини за позициониране и захващане на столчето към седалката на автомобила.

  За да стои детето в столчето е необходимо да го занимавате с помощта на различни детски стоки за игра, да му пуснете любимите детски мелодии, да четете книжки или просто да прегърне любимата си играчка. Не правете грешката да дадете всичко, което носите със себе си на един път. Извадете различните занимателни детски стоки през определен интервал от време. Така детето ще има занимание за доста по-дълъг период от време.

  [​IMG]

  Любимите вещи на децата им вдъхват спокойствие и увереност. Специалистите съветват докато единият родител шофира, то другият да бъде на задната седалка до детето, поне докато то свикне или стане достатъчно самостоятелно. Предполага се, че по-големите деца вече са свикнали и нямат проблем с возенето в столче, но времето за път няма да им се стори толкова дълго, ако играят на любимата си електронна игра или гледат филмче.

  Следващите няколко идеи могат да бъдат полезни за родители, чийто деца имат проблем с пътуването:
  • Ако вашия малчуган е неспокоен дайте му да смуче биберона, но ако сте я забравили извадете накрайника за хранене на шишето за мляко или вода.
  • Малките деца не могат да разберат, че трябва да преглъщат по-често, за да не им се повдига, затова им предложете по начин, който ще ги заинтересува. Можете да измислите някаква игра.
  • А пък ако смятате, че децата са достатъчно големи, можете да им предложите някакви дъвки или бонбони, за да предотвратите повдигане и повръщане.
  Когато подготвяте багажа за път, организирайте всички необходими детски стоки, така че да ви бъдат лесни за намиране и близо до вас.

  Спирайте по път и правете кратки почивки. Свежият въздух е добре дошъл за вашите деца, а и все пак не забравяйте, че те са малки и не могат да стоят дълго време в столчето за кола.

  Важно е да нахраните бебето поне 30 минути преди да тръгнете на път. Така вероятността да заспи щом колата потегли е много по-голяма, а шансовете за повръщане са много по-малки.

  Когато децата ви от малки свикнат да пътуват по този начин, те ще очакват с нетърпение следващото пътуване. Трябва да знаят, че когато влязат в автомобила, тяхното място е в детското столче и нищо друго не им е позволено.

  Никога не оставяйте детето само в автомобила!

  Огромен избор от качествени детски стоки и столчета за кола с 5 точкови предпазни колани, с isofix системи или обикновено захващане с колана на автомобилната седалка, можете да откриете тук: http://baby.galix.bg/столчета-за-кола

  Как да поставите правилно столчетата за кола можете да видите нагледно тук
   
  Ezida и Андон Иванов харесват това.
 2. Google AdSense Реклама  за да скриеш рекламите.
 3. Андон Иванов

  Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

  Регистрация:
  26/9/13
  Мнения:
  351
  Пол:
  Мъж
  Много добра, подробна и полезна статия, имайки предвид, че децата по принцип трябва да се возят в кола задължително в такива столчета, но колко от родителите спазват това изискване е малко спорен въпрос... всъщност според въпрос е до колко въобще се спазват някакви елементарни неща, които гарантират безопасното пътуване на детето в автомобила ( не веднъж съм засичал родители да возят деца на по 2-3 годинки на предната седалка на автомобила и не си дават сметка, какво би се случило, ако недай си боже катастрофират :fubar: ).

  Хубаво е, че в тази статия се дават и някой насоки, как да се окротява детето в столчето, че докато свикнат е една борба. :giggle:

  Между другото, не всички столчета се монтират по показаният на клипчето начин. Обикновенно в опътването на самото детско столче е описано за специфичният модел, как точно се монтира, така, че да е максимално безопасно за детето, при евентуална екстремна ситуация... Другото за което се сещам е, че по принцип тези столчета имат и срок на годност, нелогично звучи, но е факт... друг е въпроса дали на това се обръща внимание и се набляга в България. :wondering:
   
 4. Ezida

  Ezida Потребител

  Регистрация:
  1/2/14
  Мнения:
  12
  Пол:
  Жена
  Нямах си и представа, че има толкова много неща, които човек трябва да знае, когато е решил да закара детенцето си някъде с кола :)
   
 5. elkamanolova

  elkamanolova Добре познат потребител

  Регистрация:
  4/2/16
  Мнения:
  316
  Пол:
  Жена
  Столчетата за колата вече са задължителна част от пътуването с деца. За мен е изключително важно столчето да бъде здраво и да обезопасява детенцето ми.
   
 6. mikaela

  mikaela Добре познат потребител

  Регистрация:
  9/4/17
  Мнения:
  471
  Пол:
  Жена
  Напълно съм съгласна с теб. Нашето столче поръчах от https://www.baby.bg/stolcheta-za-kola.html . Заложих на по-скъпо столче, именно заради сигурността. Вече има доста модерни столчета, с които знаеш, че детето ти ще бъде една идея по-обезопасено, поне доколкото е възможно.
   
 7. elkamanolova

  elkamanolova Добре познат потребител

  Регистрация:
  4/2/16
  Мнения:
  316
  Пол:
  Жена
  Така е. По-добре по-скъпо, но по-качествено.
   
Други теми, които вероятно биха ви били полезни:
Форум Заглавие Дата
Възпитание и образование малкият никола на училище 10/5/21
Възпитание и образование николай арабин 18/3/21
Възпитание и образование малкият никола на училище 28/2/21
Възпитание и образование дияна-латинка-рая-николай-людмил-... 28/1/21
Възпитание и образование преславска и охридска школа 27/7/20

Сподели страницата