Тесто за пица

Дискусия в 'Кулинарен клуб' започната от Андон Иванов, 1/6/14.

1. Андон Иванов

Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

testo-za-pica.jpg

Като любител на пиците, доста често вкъщи си правим разни импровизирани пици. Обикновено за целта си купуваме готово тесто и с него си правим блат-а за пицата, но понякога, човек като се сети в късният следобед, че това му се хапва и е малко трудно да се намери тесто по магазините.

Тогава за помощно средство ползваме Интернет и разните рецепти на тесто за пица, но да си призная до сега само на две сполучливи сме попадали. Първата за съжаление не помня, но пък за сметка вторият опит с друго сравнително лесно тесто нещата отново бяха отлични.

Както казах в предният абзац, тестото за пица е изключително лесно за приготвяне и единственото неудобство е лекото цапане докато го омесите, но пък си заслужава що се отнася до вкусови качества.

Рецептата за тестото я взех от тази статия от блога на Вкусно с Йоли.

Накратко за приготвянето на тестото за пица са ви необходими следните продукти:
    • 500 грама брашно. Аз ползвах тип 500;
    • 250-300 грама хладка вода;
    • Пакетче прясна мая за закваската;
    • 1 ч.л захар;
    • 1 ч.л сол;
    • 3 с.л. олио или зехтин. За предпочитане е да ползвате зехтин, някак вкуса е малко по-добър или поне на мен така ми се струва, пък и нали уж е по-полезно. :)
    Смесвате водата, маята, захарта и добавяте мъничко брашно. Финалната смес трябва да е хомогенна смес с гъстота подобна на боза или смес за палачинки. След като сте готови с сместа я оставете няколко минутки докато втаса (шупне).

След като е втасал закваса, можете да го добавите към останалото брашно и добавяте солта и зехтина или олиото. Омесвате добре, ако е необходимо добавяте и още водичка или брашно, докато получите меко и еластично тесто. Необходимо е след като сте готови с тестото да го оставите още малко да отпочине и да бухне в стайна температура за около 10-15 минутки. Може да познаете, че е готово, когато тестото заеме почти двойно повече място в купата в която сте го сложили.

Когато е готово тестото си го разделяте на топчета и от него си разточвате блатовете за пица. След това вече вие си избирате какво да сложите на вкусният блат за пица.

Изпеченият блат за пица придобива много приятна пухкава консистенция, която направо се топи в устата и въпреки, че по принцип съм любител на по-тънките пици с леко хрупкав блат си признавам, че този също ми хареса много и го добавям с колекцията си с любими теста за пица.

Надявам се тази тема да ви е полезна и бих се радвал, ако някой сподели и други добри рецепти за такъв тип теста за пица, понеже съм голям любител на този тип храна.

2. Google AdSense Реклама

за да скриеш рекламите.
  3. jessa84

jessa84 Добре познат потребител

Изпробвала съм тази рецепта за тесто, но изпуснах олито и зехтина и отново стана превъзходно.

Ако добавиш айряйн вместо вода също става страхотно! Изпробвано е!

4. optimeon

optimeon Добре познат потребител

Последно редактирана: 28/8/20
  5. linkmystica

linkmystica Добре познат потребител

Последно редактирана: 5/12/20
Други теми, които вероятно биха ви били полезни:
Форум Заглавие Дата
Кулинарен клуб пица италия 25 години 3/9/21
Кулинарен клуб пица лъчони 16/5/21
Кулинарен клуб италианска пица 10/5/21
Кулинарен клуб пицарии, 1989-1999-2021 10/4/21