Вода за бебета!

Дискусия в 'Детски здравословни проблеми' започната от Mihalkovo, 17/7/14.

 1. Mihalkovo

  Mihalkovo Потребител

  Регистрация:
  9/7/14
  Мнения:
  5
  Със сигурност всяка майка си е задавала въпросите „Кога трябва да започна да давам на бебето ми вода?”, „По колко вода е „нормално” да изпива детето ми на ден?”, „Коя е най-подходящата вода за бебета и деца?”. Отговорите на тези въпроси е трудно да бъдат формулирани еднозначно, тъй като зависят от индивидуалните потребности на всяко едно дете.

  Водата, заедно с кърмата или адаптираното мляко, е едно от първите неща, които кърмачето приема още в първите дни след раждането. Ако сте решила да кърмите бебето си, вода, според препоръките на Световната Здравна Организация, не се дава. Започне ли захранването обаче, следва да давате вода на бебето – преварена чешмяна или изворна. В България широко разпространено и застъпено от повечето неонатолози и педиатри е схващането, че децата трябва да пият вода от момента на раждането. При всички случаи – съобразете се с индивидуалността на своето бебе и се водете от неговите лични нужди и потребности.

  До навършване на 1 годинка на бебето водата, която приема, трябва задължително да бъде преварявана с цел дезинфекция и унищожаване на патогенни за детското стомахче микроорганизми. След 1 годинка можем да предлагаме на бебето и непреварена вода, но единствено, ако тя е бутилирана изворна вода и в никакъв случай вода от чешмата или минерална вода. Минералната вода не се препоръчва за деца под 3 години, тъй като високото съдържание на минерали товарят прекомерно бъбреците на малкото дете.

  За това лекарите препоръчват малките деца да пият изворна бутилирана вода с обща минерализация под 120 мг.л и натриеви катиони под 20мг/л. Водата трябва да бъде бедна на на натрий (Na) и флуор (F) - допустимото съдържание на натрий във водата е 20 мл/г на литър. Изключително ниската минерализация на изворните води, към които спада и изворна вода Михалково, ги прави напълно подходящи за употреба от бебета и подрастващи деца. Сред българските изворни води тази от Михалково е с най-ниско съдържание на разтворени минерални вещества (обща минерализация – 72мг/л), с малко разтворени йони и без флуорид. Освен всичко това „Михалково” извира от сърцето на Родопите – екологично чист район, и не съдържа никакви антропогени замърсители като пестициди, хербициди, феноли и др.

  Консумирането на води с неподходящо за едно дете съдържание би могло да бъде причина за задържане на вода в организма, което може да доведе до проблеми с бъбреците, сърцето, кръвното налягане. Затова винаги трябва да бъдем много внимателни в избора ни на храни и напитки за децата ни.
   

  Attached Files:

Други теми, които вероятно биха ви били полезни:
Форум Заглавие Дата
Детски здравословни проблеми жива вода босна-боснеК 7/11/21
Детски здравословни проблеми жива вода боснеК - мляко земевея земен 7/11/21
Детски здравословни проблеми крокодилски сълзи босна-боснеК жива вода - нил крокодили 3/10/21
Детски здравословни проблеми 1973-2021-... наситена с вода 6/9/21
Детски здравословни проблеми топла вода и америка са открити - ПАК? 5/9/21

Сподели страницата