Хлебчета с мляко с шафран и лайм

Дискусия в 'Кулинарен клуб' започната от lpetkova, 1/6/14.

  1. lpetkova

    lpetkova Потребител

    Регистрация:
    1/6/14
    Мнения:
    5
    Пол:
    Жена
    Продукти :
    За 14 малки хлебчета
    1 ½ ч.л. сол
    60 г кафява захар
    2 ч.л. суха мая
    200 мл прясно мляко
    2 яйца
    125 г меко масло
    Ситно настърганата кора на един зелен лимон (лайм)
    7-8 пистила шафран (може да се пропусне)
    Едра захар за поръсване
    1 жълтък за намазване
    Брашното се пресява в купа, добавят се солта, захарта и сухата мая. Млякото се затопля и в него се поставят за няколко минути пистилите шафран. Яйцата се разбиват леко в отделна купа. Млякото, яйцата и настърганата лимонена кора се добавят към брашното. Разбърква се добре и се замесва гладко тесто. Постепенно се добавя размекнатото масло, като се се меси непрекъснато, докато тестото поеме цялото масло, преди да се добави следващата порция. Полученото накрая тесто е гладко, меко и нелепнещо по ръцете.Купата се покрива плътно с прозрачно домакинско фолио и се оставя за 6 часа в хладилник (може да се остави дори една нощ). В края на престоя тестото се изважда върху леко набрашнен плот и се оставя да се отпусне 5-10 минути.Две плоски тави се покриват с пекарска хартия. Тестото се разделя на 14 топки. Всяка топка се оформя на продълговато хлебче . Хлебчетата се разпределят в тавите, на около 5-6 см разстояние едно от друго. Тавите се покриват с кърпа и хлебчетата се оставят да втасат около 1,5 -2 часа на стайна температура.Фурната се загрява на 200 градуса. Хлебчетата се намазват с разбития жълтък, разреден с малко вода или мляко и се посипват с едрата захар. С остра ножица се прави серия от малки разрези отгоре (по желание).Пекат се 15 минути в педварително загрятата фурна, или до златисто.Изваждат се и се охлаждат върху решетка. Сервират се с масло и конфитюр.Варианти: може да добавите ситен шоколадов чипс в момента на оформяне на хлебчетата преди второто втасване.
     
    Андон Иванов харесва това.
Други теми, които вероятно биха ви били полезни:
Форум Заглавие Дата
Кулинарен клуб рила мляко 10/11/21
Кулинарен клуб козе мляко на христо ботев - генади циганин 20/10/21
Кулинарен клуб козе мляко 19/10/21
Кулинарен клуб мляко - загуба на зъби 19/10/21
Кулинарен клуб герман мляко 19/10/21

Сподели страницата