Захранване на бебето

Дискусия в 'Хранене и захранване на детето' започната от Ангелина Генова, 25/11/13.

 1. Ангелина Генова

  Ангелина Генова Потребител

  Регистрация:
  26/9/13
  Мнения:
  19
  Пол:
  Жена
  Захранването е доста често срещан въпрос сред младите майки. То е индивидуално за всяко бебе, и се определя главно от майката или лекарят. Но е факт че този процес е много важен. Според някой нови изследвания, той може да окаже влияние върху здравето на бебето след израстването му. Новите методи не препоръчват ранното захранване, защото то може да раздразни стомаха на бебето и дори да възникнат други здравословни проблеми.

  От около 4 тия до 6 тия месец, може да започнете захранването и с други видове храни, успоредно на храненето с мляко. Това е добре да става постепенно, първоначално с по-малки количества от новата храна. Обикновено това е една кафена лъжица на ден от новата храна, като с всеки изминал ден лъжиците се удвояват (първи ден - 1 кафена лъжица, втори ден - 2 лъжици и така нататък), като бебето се дохранва с кърма-адаптирано мляко. Постепенно количеството се увеличава, докато стане достатъчно за едно ядене. След като бебето навърши 6 месеца, може спокойно да му давате да яде по 4 или 5 пъти на ден, по около 180 – 240 мл мляко на един прием.

  Нови храни, това могат да бъдат:

  - Зеленчуци
  Добре е първо да се започне с морков, после с карфиол, домати, чушки и други, както и картофи приготвени на пюре, от около 4 до към 8 супени лъжици дневно.

  - Плодове
  Такива могат да бъдат: ябълки и круши. Те също може да са приготвени като пюре- от около 4 до 8 супени лъжици дневно.

  - Хранителни продукти съдържащи белтък
  Това са храни съдържащи: пилешко месо, пуешко месо, риба, заешко месо, телешко месо, агнешко месо, яйчен жълтък, лющен фасул, леща и други (отново на пюре). От около 1 до към 6 супени лъжици дневно.

  - Зърнени храни
  Зърнени каши, които съдържат желязо. Това могат да бъдат оризова, овесена или ечемична каша. От около 4 до към 8 супени лъжици дневно.

  - Вода (от около 120 до към 240 мл дневно) Ако бебето ви е здраво, то няма нужда от вода до 6 тия месец.


  Като цяло и аз по този начин процедирах, когато захранвахме Даяна, въпреки, че от наши близки приятели и познати са давали по-големи количества в началото.

  Нас обаче ни притесняваше, че от коментари в Интернет се казва, че ако детето има алергия към дадена съставка от яденето е възможно да получи тежка алергична реакция, така, че действахме малко по-предпазливо.

  Надявам се тази кратка статия да ви е било толкова полезна, колкото ни беше на нас и бих се радвала, ако и вие споделите как захранвате или сте захранвали вашите деца.
   
  Андон Иванов харесва това.
Други теми, които вероятно биха ви били полезни:
Форум Заглавие Дата
Хранене и захранване на детето зъбите си дава за хранене и захранване 20/11/20
Хранене и захранване на детето Хранене на бебето с кърма-адаптирано мляко. 21/11/13

Сподели страницата