Бързо, лесно, вкусно. Какво да сготвя за вечеря?

Дискусия в 'Кулинарен клуб' започната от Мирослав, 28/11/13.

1. Мирослав

Мирослав Добре познат потребител

Идеята на темата е да споделите рецепти, които сте опитвали, стават бързо и най-вече са вкусни.

За да не създавам нова тема и да си отговарям първи в нея, ще публикувам любимата ми рецепта. Макар че съм мъж, обичам да готвя и често посягам към печката.

Пилешка кавърма

Необходими продукти: (Тъй като имам вече 6 месечен стаж, си позволявам да добавям и видоизменям основната рецепта. Тук ще споделя как я правя аз и какви продукти използвам)
    - 700 гр. пилешко месо без кости (филе)
    - 4 глави лук (може и праз)

- 300 гр. нарязани гъби
    - 250 мл. доматен сос или пюре
    - 1 червена чушка (ако няма червена и зелена върши работа)
    - 1 морков
    - половин кутия майонеза Краси
    - 1 чаена лъжица горчица
    - 1 чаена лъжица соев сос
    - 1 чаена лъжица червен пипер
    - 1 чаена лъжица черен пипер
    - 1 супена лъжица брашно
    - други подправки

Първо нарязвам филето на малки парченца и го изсипвам в дълбока купа, където добавям една лъжица соев сос, майонезата и горчицата. Разбърквам добре и оставам около 30-40 минути за да може месото да поеме съставките. В нагорещен тиган с малко олио запържвам вече поелото пилешко месо до степен, в която месото побелее. След това премествам продуктите в по-дълбок съд и добавям ситно нарязания лук, чушка, морков и гъби (гъбите изсипвам заедно със соса). Похлупвам с похлупак и оставям на слаб огън да се задуши за около 15-20 минути. Внимавайте да не загорите продуктите, ако съда в който задушавате не е с двойно дъно и има такава опасност е препоръчително периодично да разбърквате. След това добавяме доматения сос или пюрето, заедно с подправките и брашното. Разбъркваме добре и отново похлупваме за около 5 мунити. Преместваме продуктите в намаслена тава и печем 30 минути в предварително затоплена фурна на 200 градуса.

Сервира се топло.

2. Google AdSense Реклама

за да скриеш рекламите.
  3. Андон Иванов

Андон Иванов Администратор От екипа на bebefon.bg

@Мирослав, въпреки, че не е особено бърза рецептата ти, звучи апетитно и ще го изпробваме скоро.

Темата не е никак лоша и да си призная и аз от време на време, когато съм на кеф си позволявам да сготвя нещо, което в повечето случаи е и вкусно (надявам се и другите от моето семейство да мислят така :bigsmile: ).

В този ред на мисли, ще си позволя да добавя и аз една бърза импровизация от моят кулинарен опит.

Вкусни топки в доматен сос

- 500 гр. кайма;
    - лук ( праз-лук );
    - зелена чушка;
    - гъби;
    - 200-300 мл. доматен сос;
    - подправки ( сол, черен пипер, червен пипер, дафинов лист, 10 зеленчука или друга подобна подправка, а понякога добавям и кимион ).

Омесвам каймата с солта, кимиона, червеният и черният пипер, докато се разнесат добре подправките, след което оформям на малки топчици ( като тези, които се правят за супа топчена например). Въпросните топки ги запържвам до леко почервеняване в тиган с предварително леко нагорещена мазнина, след което добавям лука ( праз-лук) нарязан на ситно, чушките (и те нарязани на ситно) и гъбите ( ако са пресни или големи бъги ги нарязвам и тях, ако са от ситните в буркана ги слагам директно, като изцеждам то соса).

След като се позапържат гъбите и омекнат чушките добавям доматеният сок, подправка 10 зеленчука(става и друга подобан подправка) на око и вкус, след което слагам 1-2 дафинови листа. Цялата тази смес оставям да къкри на тих огън, като от време на време разбърквам докато соса се сгъсти, след което свалям от котлона и запрятаме ръкави с по 1-2 филийки хляб :)

Рецептата не отнема много време за приготвяне, а винаги, когато я правим си облизваме пръстите.

Между другото, пробвали сме същата рецепта с свинско или пилешко месо на късове, вместо топчета и отново става страшно вкусно :itwasntme:

4. slavchev

slavchev Потребител

Аз пък правя много хубава вечеря. Значи вземате 500 гр. бял боб, сварявате го за 1-2 часа на силен огън. Когато боба е готов го изхвърляте и слагате пържолите на скарата :D приятно хапване

Андон Иванов харесва това.
  5. Андон Иванов

@slavchev бас държа, че тая рецепта е любима на всеки, но аз знам една по-изтънчена... боб по хайдушки

Изкопавате в двора си една хубава голяма дупка, слагате дърва отдолу, поставяте едно цяло агне, след това отново дърва и отгоре поставяте едно гърне с боб... варите докато боба стане напълно готов, след което ритате гърнето с боба и си похапвате вкусно печено агне на жар :rock:

slavchev харесва това.
  6. slavchev

slavchev Потребител

Мдааа и това е добър вариант, но е да е младо агънце, че иначе миришат и са жилави :)

7. uphero

uphero Активен потребител

Да се включа и аз с едни спагети.

Продукти:
    1 пакет спагети
    250 грама кайма
    2 шепи гъби печурки
    1 глава лук
    кашкавал

Сваряваме добре спагетите, прецеждаме и отделяте на една страна.
    Запържваме заедно лука и каймата с повечко олио като бъркаме енергично за да стане каймата на "трохи". Малко преди да каймата да се е изпържила добре добавяме гъбите нарязани на филийки. Задушаваме на бавен огън и добавяме подправки - черен пипер, малко кимион и каквото друго ви дойде наум.
    След като гъбите са омекнали сваляме от огъня и смесваме със спагетите и разбъркваме добре. Изсипваме получената смес в дълбока тава, настъргваме кашкавал обилно и печете за 15 минути в добре загрята фурна.
    При желание гарнирате с кетчуп и майонеза и поливаме със студена бира.

8. Андон Иванов

Наистина спагетите на фурна са много вкусни. Ние обаче добавяме и някакво сосче към запръжката за да са по-овкусени... например доматено сосче или пък сметана за готвене. Накрая направо да си оближеш пръстите ;)

Тъкмо преди малко експериментирах с още една нова рецепта за постно ястие и стана вкусно, та нека да сподлея, ако някой има желание да го пробва.

Пълнени чушки с боб

Продукти:
    1 буркан с готов сварен боб (може и вие да си сварите малко, около 1-2 шепи боб);
    1 буркан печени чушки или сушени чушки;
    2-3 глави лук;
    1-2 ч.л. червен пипер;
    джоджен и чубрица на око.

Ако вие си правите боба, го сварете докато омекне, след което вадите от тенджерата и изцеждате. В случай, че е от буркан, просто го прецеждате и оставате настрана.
    В тиган запържвате 2-3 глави нарязан на ситно лук в малко мазнина. Когато лука умекне добавяте 1-2 лъжички червен пипер... разбърквате добре и добавяте боба, малко да се позатопли и той. След това, вадите чушките от буркана и ги изплаквате (ако ползвате изсушени чушки, преди това ги оставяте в топла вода да омекнат, примерно за 5-10 минутки). Изплакнатите чушки ги пълните с плънката, която по-рано направихте, след което запечатвате входа на напълнената чушка с малко брашно (топвате в брашно или поръсвате отгоре). Така напълнените чупки ги подреждате в предварително намазнена тавичка с олио. В случай, че ви остане от плънката я разпръсквате между чушките.

Когато сте готови с пълненето и подреждането, заливате с малко вода, колкото да се задъни тавичката (аз сложих една малка кафена чашка с вода), след което отново поливате чушчиците с олио и печете докато остане само мазнина ва тавата.

Не е нещо особено, но наистина е вкусно. Много си отива с някакъв вид кисела трушийка :)

9. Ангелина Генова

Ангелина Генова Потребител

Ето и една лесна и бърза за изпълнение рецепта за гъби фрикасе:

Гъби фрикасе
    Продукти:
    - 300 грама гъби
    - 2 моркова
    - ½ глава лук
    - черен пипер (на зърна)
    - 3 супени лъжици брашно
    - 4 супени лъжици масло
    - 2 жълтъка
    - 1 чаена чаша кисело мляко
    - 2 стръка магданоз
    - сол
    Приготвяне:
    Изчиствате, измивате и нарязвате гъбите (на филийки). Нарязвате морковите и лукът (по-едро нарязани). Сипвате всички зеленчуци във вода заедно с черен пипер и малко сол на вкус да се варят. След като се сварят зеленчуците и черния пипер се изцеждат от бульона.
    Отделно в тиган запържвате брашното в масло, после сипвате малко от бульона така, че да получите средно гъст сос. Разбивате жълтъците с киселото мляко и ги сипвате отново към соса в тигана. Прибавяте гъбите към вече готовия сос.
    Получената смес варите на тих огън като разбърквате постоянно около 4 минути. След като е готово може да сервирате със ситно нарязан магданоз.

10. Ezida

Ezida Потребител

Само да вметна, че днес пробвахме въпросните гъби фрикасе и наистина са страхотни, като сос-гарнитура към печено месце, само, че аз гъбите ги извадих, понеже така варени не ми харесват :)

@Ангелина Генова, благодаря ти за рецептата мила :)

11. Ангелина Генова

Ангелина Генова Потребител

Радвам се, че рецептата ти хареса. :happy:

12. Андон Иванов

Скоро не съм писал тук, но снощи реших да сготвя (нещо, което обикновено не се случва много често) нещо вкусно за вечеря и след търсене на подходяща рецепта, която да е бърза, лесна и вкусна и най-важното да подхожда на кулинарните ми способности :bigsmile:, се спрях на една рецепта за Пиле по гръцки от блога на Йоли - http://yoli-www.blogspot.com/2012/11/blog-post_7.html

Самата рецепта не е нещо кой знае колко сложно, не отнема много време и като изключим, дребните грешки, които допуснах се получи доста вкусно основно ястие, което с гарнитура от картофено пюре е просто превъзходно.

Ето и необходимите продукти:
    • По рецептата на Йоли ви е необходимо към 800 грама пилешко филе. В моят експеримент с тази рецепта, смятам, че това количество е доста и или трябва да имате наистина голям тиган в който спокойно да запържвате филенцата или да намалите грамажа с поне 200-300 грама.
    • Сол - на вкус
    • Черен пипер - на вкус
    • Брашно за паниране
    • 2 с.л. краве масло
    • 2 с.л. зехтин (предполагам, че и с олио ще се получи)
    • 1 ч.л. сух естрагон
    • 3-4 скилидки чесън, накълцани на ситно.
    • Сок от 1-2 лимона
    • 10-20 зелени маслини
    Начин на приготвяне:
    Пилешкото филе го нарязвате на тънки пържолки (да не са много големи парчета). Посолявате го и добавяте черен пипер на вкус. В тиган с капак (за предпочитане голям и малко по-дълбок) слагате 2-те супени лъжици зехтин. След като зехтина се загрее леко, добавяте и 2-те супени лъжици краве масло да се разтопи и добавяте подправките ( чесъна на ситно и естрагона ). След това овалвате в брашно пилешките пържоли и добре ги изтръсквате за да изпада излишното брашно, след което мятате в тигана и така докато метнете всички пържоли.

Запичате ги до леко златисто, след което добавяте сока от лимоните и слагате капака, така сока да поври около 3-4 минутки, след което махате капака и добавяте зелените маслини. Запържвате още около минутка-две и ястието е готово.

Поднася се топло, а в комбинация с картофено пюре и хубаво изстудено бяло вино или розе :drink: е просто божествено. :sun:

uphero харесва това.
  13. Мирослав

Мирослав Добре познат потребител

Ще ви споделя една рецепта, която знам от съпругата на брат ми. Рецептата е лесна, ястието вкусно и най-важното (за хора, като мен които нямат много свободно време) - бързо!

Необходими продукти:
    - 500 гр. пилешко месо (гърди)
    - 2/3 средно големи картофа
    - 5/6 мариновани (кисели) краставички
    - 1 пакетче майонеза
    - 200 гр. кашкавал
    - сол и подправки по избор

Начин на приготвяне:
    Намазваме с мазнина дъното на тава. Избелваме картофите и ги нарязваме на колелца с дебелина около 1-2 мм. Вече нарязаните колелца ги нареждаме в тавата с поръсваме със сол и подправки по избор. Аз лично слагам и малко подправка за пиле за аромат. След като сме наредили 1 ред с картофените кръгчета, нарязваме в същата форма и краставички. По същия начин ги нареждаме в тавата над картофите. Разпразяваме пилешкото месо и го счукваме така, че та бъде с дебелина колкото пържола (7-8 мм.). След това пилешкото месо се нарежда в тавата, над реда с краставичките. Може да импровизирате и с допълнителни продукти - например гъби, но най-горния пласт продукти трябва задължително да е пилешкото. След като сте го поставили в тавата, изсипвате съдържанието на 1 пакетче майоназа върху пилешкото месо и разнасяте равномерно навсякъде. Поръсвате с подправки и малко сол отгоре и мятате тавата във фуртата.

Печенето става задължително на 200 градуса, тъй като ако увечилите градусите рискувате картофите да останат сурови. След около 30-40 минути майонезата е започнала да се запича и да има златист загар, тогава може да добавим и настърган кашкавал и пак да върнем ястието във фурната за още няколко минути (5-10 мин. според зависи как обичате кашкавала). Рецептата става много вкусна и без кашкавал, но аз лично я предпочитам с.

Полученото ястие се сервира топло и съдържа 3-4 порции, а приготвянето отнема не повече от час заради печенето. Самото приготвяне би следвало да ви отнеме не повече от 15-20 минути :)

14. Андон Иванов

@Мирослав, задължително ще се пробва тия дни :D

15. elkamanolova

elkamanolova Добре познат потребител

Аз тази вечер ще правя лучник, защото на мъжа ми много му се е дояло.

16. uphero

uphero Активен потребител

Дай рецептата де.

17. ivafileva

ivafileva Добре познат потребител

Здравейте, кулинари! Утре вечер родителите ми ще идват вкъщи на гости и искам да ги изненадам с нещо вкусно. Дайте някоя интересна идея?

18. Андон Иванов

Защо не заложиш на нещо стандартно - мусака с кисело мляко и някоя свежа салатка?

19. ivafileva

Благодаря за идеята! Послушах съвета ти. Някой може ли да ми даде изпитана рецепта за катми?

20. elkamanolova

Днес ще приготвя яйца по панагюрски.

21. ivafileva

Досега правих вита баница на децата с айрян. Много им хареса, изядохме я цялата, нищо не остана.

22. mikaela

mikaela Добре познат потребител

Аз правих баница тази вечер.

23. ivafileva

Днес ще правя заешко с ориз.

24. pepimili

pepimili Добре познат потребител

25. mikaela

mikaela Добре познат потребител

За довечера мисля да спретна една шакшука.

26. sara

sara Добре познат потребител

Вчера си купих комплект от 5 ножа с незалепващо покритие и белачка от https://vibe.bg/kuhnya/kuhnenski-nozhove/kuhnenski-nozhove-komplekti и реших да се пробвам за първи път да филитирам пъстърва. Мисля, че се получи добре. С помощта на белачката успях да направя декорация за ястието като използвах сезонни зеленчуци от моята градина. Надявам се, че на гостите ми ще им допадне ястието.

27. elkamanolova

Супер. Аз никога не съм филитирала риба, трябва да се пробвам. Интересна идея за направа на декорация с белачка, не се бях сещала.

28. linkmystica

linkmystica Добре познат потребител

Последно редактирана: 27/5/18
  29. optimeon

optimeon Добре познат потребител

30. linkmystica

31. linkmystica

Последно редактирана: 30/7/18
  32. linkmystica